Secundair onderwijs

Social media sharing

De meeste jongeren starten het secundair onderwijs op 12 jaar, op 1 september van het kalenderjaar waarin ze 12 worden. Ben je op zoek naar een secundaire school? Dan helpt de Onderwijskiezer van Sint-Niklaas je in die zoektocht. De stad heeft een bijzonder groot aanbod in het secundair onderwijs, zowel in het algemeen, technisch, kunst- als beroepsonderwijs.

Aanmelden en inschrijven

Voor je je kind kan inschrijven in een secundaire school moet je haar of hem eerst aanmelden. Aanmelden betekent dat je vooraf laat weten in welke school of scholen jij je kind zou willen inschrijven.

Je kind aanmelden voor het secundair onderwijs doe je via de website 'Naar het secundair'. Op deze website vind je informatie over het aanmelden in het secundair onderwijs.

De aanmeldingsperiode start op 1 april 2021 (9 uur) tot en met 28 april 2021 (12 uur). Let op, een aanmelding is geen inschrijving! Op 6 mei 2021 krijg je bericht van toewijzing. Tussen 6 mei 2021 en 3 juni 2021 kan je je kind gaan inschrijven op de toegewezen school. Maak hiervoor best een afspraak met de school. Vanaf 31 mei 2021 starten de vrije inschrijvingen.

Bekijk het overzicht van het aantal vrije plaatsen in het secundair onderwijs in Sint-Niklaas.

Ben je nog op zoek naar een school? Dan helpt de Onderwijskiezer van Sint-Niklaas je in die zoektocht. In het voorjaar geven heel wat scholen in Sint-Niklaas bovendien al een inkijk op een opendeurdag*. Ook dat kan je keuze vergemakkelijken. Ook op de website naarschoolinsintniklaas.be kan je het scholenaanbod secundair onderwijs bekijken. 

*Hou er rekening mee dat wegens coronamaatregelen er dit jaar geen opendeurdagen georganiseerd zullen worden. 

Naar de secundaire school: op 1 september als je 12 wordt

Bij de overstap van het basisonderwijs naar het secundair onderwijs gaan de meeste leerlingen op 12 jaar naar het voltijds gewoon secundair onderwijs, waar ze de 1ste graad starten in het 1ste leerjaar A.

Leerlingen die niet alle leerstof van de lagere school hebben verworven en geen getuigschrift basisonderwijs hebben behaald, starten in het 1ste leerjaar B.

Het is de bedoeling dat de leerlingen in de 1ste graad met zoveel mogelijk vakken kennismaken en dan vanaf de 2de graad (vanaf het 3de leerjaar) een bewuste studiekeuze maken.

In de 2de en 3de graad bestaan er 4 onderwijsvormen:

  • Algemeen secundair onderwijs (aso)
  • Beroepssecundair onderwijs (bso)
  • Kunstsecundair onderwijs (kso)
  • Technisch secundair onderwijs (tso)

Deze onderwijsvormen zijn verder onderverdeeld in studiegebieden en studierichtingen.

Wie niet overweg kan met een computer of geen online mogelijkheden heeft, kan voor meer informatie steeds terecht bij het loket kinderopvang en onderwijs in het welzijnshuis van Sint-Niklaas.

Openingsuren loket kinderopvang en onderwijs: maandag tot vrijdag van 8.30 uur tot 12 uur en op dinsdagavond van 16.30 uur tot 19 uur.

Buitengewoon onderwijs

Wil je je kind naar het buitengewoon onderwijs laten gaan, dan moet je niet aanmelden. Hiervoor heb je wel een verslag van het CLB nodig, waarop het type buitengewoon onderwijs vermeld staat.

Je gaat langs bij de school om je kind in te schrijven.  Maak best eerst een afspraak met de school. 

Inschrijvingsdata:

- SBSO Baken:

  • 22/03 - 2/04/2021: inschrijvingen broers & zussen en kinderen van personeel

  • 19/04-7/05/2021: campusvoorrang 

  • 08/05/2021: start reguliere inschrijvingen

-BUSO VTS 3:

  • 22/03 - 2/04/2021: inschrijvingen broers & zussen en kinderen van personeel
  • 10/05/2021 : start reguliere inschrijvingen

Contact

Loket kinderopvang & onderwijs

Abingdonstraat
99
9100
Sint-Niklaas
bestuurcultuurdocumentenfietsgeldgezondheidszorglerenmobiliteitnatuuropvangveiligheidwaarschuwingwerkenwerkenopafspraakwonen