Secundair onderwijs

Social media sharing

De meeste jongeren starten het secundair onderwijs op de eerste schooldag van september van het kalenderjaar waarin ze 12 worden. Ben je op zoek naar een secundaire school? Dan helpt de Onderwijskiezer van Sint-Niklaas je in die zoektocht. De stad heeft een bijzonder groot aanbod in het secundair onderwijs, zowel in het algemeen, technisch, kunst- als beroepsonderwijs.

Aanmelden en inschrijven

Voor je je kind kan inschrijven in een secundaire school moet je haar of hem eerst aanmelden. Aanmelden betekent dat je vooraf laat weten in welke school of scholen jij je kind zou willen inschrijven.

Je kind aanmelden voor het secundair onderwijs doe je via de website 'Naar het secundair'. Op deze website vind je alle informatie over het aanmelden in het secundair onderwijs.

Kies je voorkeurscholen

Ben je nog op zoek naar een school? Dan helpt de Onderwijskiezer van Sint-Niklaas je in die zoektocht. In het voorjaar geven heel wat scholen in Sint-Niklaas bovendien al een inkijk op een opendeurdag*. Ook dat kan je keuze vergemakkelijken. Ook op de website naarschoolinsintniklaas.be kan je het scholenaanbod secundair onderwijs bekijken.

Infoavonden CLB’s en scholen

Op 9 februari zal er om 20uur een online infosessie gegeven worden door de twee CLB’s (centra voor leerlingenbegeleiding) m.b.t. de overstap naar het secundair onderwijs en praktische informatie rond het aanmelden. Op voorhand inschrijven voor deze infoavond  is niet nodig.  De deelnamelink vind je op de websites van de CLB's (https://go-clbprisma.be of https://infomomenten.vclbwaasdender.be).
Na deze infosessie geven ook heel wat scholen een opendeurdag*. De data vind je op de website van elke school.

*Hou er rekening mee dat wegens coronamaatregelen er dit jaar geen opendeurdagen georganiseerd zullen worden.

Meld je kind aan

De aanmeldingsperiode start op 28 maart (9 uur) en duurt tot en met 22 april 2021 (14 uur).

De aanmeldknop vind je vanaf 28 maart op www.naarthetsecundair.be.

Vanaf 27 maart vind je er een overzicht van vrije plaatsen. Op 1 juni wordt dit overzicht bijgewerkt met het oog op de vrije inschrijvingen.

Let op, een aanmelding is geen inschrijving! Op 4 mei 2022 krijg je bericht van het resultaat van je aanmelding. Tussen 7 mei 2022 en 1 juni 2022 kan je je kind gaan inschrijven op de toegewezen school. Meer informatie over de wijze van inschrijving op de toegewezen school lees je in de e-mail / brief met het resultaat.

De vrije inschrijvingen starten op donderdag 2 juni 2022 vanaf 9.00u. Let op: niet alle scholen zullen nog vrije plaatsen hebben op dat moment. Aanmelden is dus belangrijk.

Hogere leerjaren van het gewoon secundair onderwijs

Wens je je kind voor volgend schooljaar in te schrijven in een van de hogere jaren van het secundair onderwijs? In Sint-Niklaas zullen de inschrijvingen voor de hogere jaren starten vanaf maandag 2 mei 2022.

Buitengewoon onderwijs

Wil je je kind naar het buitengewoon onderwijs laten gaan, dan moet je niet aanmelden. Hiervoor heb je wel een verslag van het CLB nodig, waarop het type buitengewoon onderwijs vermeld staat.

Je gaat langs bij de school om je kind in te schrijven.  Maak best eerst een afspraak met de school. 

Inschrijvingsdata:

- SBSO Baken:

  • 7 - 19 maart: inschrijvingen broers & zussen en kinderen van personeel

  • 21 maart - 1 april: campusvoorrang 

  • 20 - 25 april : aanmeldingsperiode

  • 2 mei: resultaat aanmelding

-BUSO VTS 3:

  • 7 - 18 maart: inschrijvingen broers & zussen en kinderen van personeel
  • 20 - 25 april : aanmeldingsperiode
  • 2 mei: resultaat aanmelding

Contact

Wie niet overweg kan met een computer of geen online mogelijkheden heeft, kan voor meer informatie steeds terecht bij het loket kinderopvang en onderwijs in het Welzijnshuis van Sint-Niklaas.

Loket kinderopvang & onderwijs

Abingdonstraat
99
9100
Sint-Niklaas
bestuurcultuurdocumentenfietsgeldgezondheidszorglerenmobiliteitnatuuropvangveiligheidwaarschuwingwerkenwerkenopafspraakwonen