Kruimelpad
- Home
- Onze dienstverlening
- Mobiliteit

Mobiliteit
- Wijkcirculatie
-
Te voet
-
Fiets
-
Openbaar vervoer
-
Auto
-
In en rond de stad
- Autoluwe zone
- Schoolverkeer
- Trage wegen
- Aangepast vervoer
- Laadpunten elektrische wagens
- Sneeuw en ijs ruimen
- Huur verkeerspark
- Tijdelijke wegwijzers, aankondigingsborden en spandoeken
- Verbod op zwaar doorgaand vrachtverkeer in het Waasland
Een hogere leefbaarheid en verkeersveiligheid vormen de kapstok van het mobiliteitsbeleid in Sint-Niklaas.
-
Een verbeterde verkeersleefbaarheid in de woonwijken en -kernen leidt tot een grotere levenskwaliteit. Hiervoor zetten we in op een consequent snelheidsbeleid en een sturend vrachtroutenetwerk. Oneigenlijk verkeer weren we via het voorzien van verkeersinfrastructuur waar die ontbreekt en verkeerscirculatiemaatregelen.
-
De verkeersveiligheid verhogen we door de verkeersdragende wegen zichtbaar te maken met een uniform straatbeeld dat overeenkomt met het geldende snelheidsregime.
De basis voor de maatregelen die we op vlak van mobiliteit uitvoeren in de stad zijn steeds deze bovenstaande ambities. We nemen deze maatregelen in het voordeel van stappers, trappers, openbaar vervoer en autoverkeer.
-
De binnenstad van Sint-Niklaas wordt verkeersluwer. De rondweg gevormd door de R42, de tangenten en de N70 moet autoverkeer omheen het centrum leiden in plaats van erdoor. Via circulatiemaatregelen weren we doorgaand verkeer uit het centrum en krijgen de wijken in de stad zuurstof.
-
We voeren een integraal fietsbeleid, met als doel de fiets het meest evidente vervoersmiddel te maken voor korte en middellange stedelijke verplaatsingen.
-
Er wordt een nog sterkere (voor)stedelijke openbaar-vervoerstructuur uitgerold door middel van stam-assen voor het openbaar vervoer, via de invoering van de basisbereikbaarheid.
-
Met een sturend parkeerbeleid zorgen we voor een selectief bereikbare stad. Zo houden we de stad leefbaar én zorgen we voor het functioneren van de lokale middenstand.