Autodelen

Een eigen auto neemt een enorme hap uit je budget. Door aan autodelen te doen kan je deze kost sterk reduceren.

Autodelen in Sint-Niklaas

Staat jouw auto ook het merendeel van de tijd stil? Heb je af en toe een tweede/andere wagen nodig? Vind je de aankoop, verzekering, keuring … van een (tweede) wagen ook te duur en te veel gedoe? Dan is autodelen iets voor jou! Samen met je buren, vrienden, kennissen … een wagen delen, enkel betalen voor effectief gebruik en de wagen enkel gebruiken wanneer je hem nodig hebt en tegelijk je steentje bijdragen aan een meer duurzame mobiliteit… dat is autodelen.

Welke voordelen heeft autodelen voor jou?

Goedkoper
Je betaalt enkel wanneer je de wagen effectief gebruikt. Tanken/ laden gebeurt doorgaans met een tankkaart/ laadpas. 
Bereken hier hoeveel jij bespaart met autodelen!  

Flexibel
Je kiest welke auto je nodig hebt, op basis van jouw noden op dat moment (grote gezinswagen, bestelwagen …).

Makkelijk parkeren
Als inwoner van Sint-Niklaas parkeer je je deelwagen overal gratis, met een parkeerkaart. Vraag deze aan via mobiliteit@sint-niklaas.be. Bovendien kan je, wanneer je samen met minstens vier andere gebruikers (buren, kennissen …allen gedomicilieerd op een ander adres) een wagen deelt, een voorbehouden parkeerplaats aanvragen voor je deelwagen. Dat kan door te mailen naar mobiliteit@sint-niklaas.be.

Tijdsefficiënt
Je wordt ontzorgd: de verzekering, de keuring en het schoonmaken van de wagen wordt voor jou geregeld.

Duurzaam
Zonder eigen wagen denk je bewuster na over je verplaatsingen en zal je vaker te voet gaan of de fiets nemen. Zo beperk je jouw CO2-uitstoot! Bovendien maakt dit parkeerplaatsen vrij die anders ingevuld kunnen worden, bijvoorbeeld met ontharding en vergroening. Dat zorgt voor een leefbare, aangename buurt.

Sociaal en inclusief
Autodelen is  betaalbaarder. Je deelt een wagen met andere Sint-Niklazenaren. Wie weet leer je je buren wel beter kennen?

Een gedeeld gebruik van auto’s kan bovendien een belangrijke bijdrage leveren aan het verminderen van het aantal auto’s in de stad en de afname van de parkeerdruk, vooral in het centrum. Daarom zet Sint-Niklaas sterk in op autodelen, met autodeelaanbieders zoals Cambio, Stapp.in en het 100% elektrisch autodelen via Autopartners Share, maar ook met particulier autodelen via Dégage en Cozywheels. Ontdek hier welke opties er zijn, waar je de deelwagens vindt, hoe het praktisch in zijn werk gaat, en meer.

Wil jij een (extra) deelwagen in je buurt? Laat het weten via: mobiliteit@sint-niklaas.be. Bij voldoende geïnteresseerden kan er een bijkomende deelwagen geplaatst worden in jouw buurt.

Cambio, iets voor mij?

Cambio heeft in onze stad een uitgebreid aanbod van deelwagens, van compacte stadswagens over grote gezinswagens tot bestelwagens. Zo vind je een cambio voor elke gelegenheid. Cambio werkt met verschillende tariefformules; van starters tot kilometervreters. Wist je dat je zelfs met een voorlopig rijbewijs gebruik kan maken van cambio? Dat je zowel cambio’s hebt in het centrum als in de deel­gemeenten? Dat je gratis tankt? En dat je als cambiogebruiker niet alleen de wagens in Sint-Niklaas, maar in alle cambio-steden kan reserveren? Hieronder lees je hoe je zelf aan autodelen kan doen met cambio.

In een notendop:

Of je nu weinig rijdt, regelmatig korte afstanden of vaak grote afstanden en alleen reist, met twee of met een (groot) gezin, cambio heeft een formule klaar op ieders maat. Ook voor chauffeurs met een voorlopig rijbewijs is er een aanbod.

Conventionele en elektrische wagens.

Maandelijks abonnement + éénmalige opstartkost.

Reserveren doe je makkelijk met de app.

Keuze tussen verschillende modellen van wagens.

Zowel voor particulieren als bedrijven.

24/7 bereikbaar voor vragen en pechverhelping.

 

Hoe word ik Cambio-gebruiker?

 1. Inschrijven
  Schrijf je in via www.cambio.be. Zodra je ingeschreven bent, ontvang je een bevestigingsmailtje met je pincode. Je bezorgt relevante documenten zoals een kopie van je rijbewijs en identiteitskaart, kiest een tariefformule en betaalt de instapkosten. Je volgt een online infosessie zodat je goed weet waar je aan toe bent.
 2. CambioApp installeren
  Met de app kan je een wagen reserveren, alle info over je reservatie terugvinden, een wagen openen en sluiten, de rit beëindigen …
 3. Reserveren
  Wanneer je een wagen nodig hebt reserveer je via de app, via www.cambio.be of telefonisch. Je kan een auto reserveren voor één uur, enkele uren of meerdere dagen. Last-minute of lang op voorhand, 24 uur op 24, 7 dagen op 7. Je hebt toegang tot alle cambio-wagens in België.
 4. Wagen ophalen aan de standplaats
  Open je gereserveerde auto met de cambioApp en geniet van de rit zolang je wil: een uur, enkele uren, een dag, een week of langer. Jouw auto, jouw vrijheid. Na gebruik plaats je hem terug op z'n vaste  standplaats - zoeken naar een vrij parkeerplekje is dankzij cambio verleden tijd voor jou.
 5. Rijden
  Je haalt je cambio-wagen af aan de standplaats en opent de autodeur met de cambioApp. Dankzij de tankkaart tank je op kosten van cambio. Op het einde van de rit breng je de auto terug. Klaar voor de volgende gebruiker! Maandelijks ontvang je een gedetailleerde factuur (met een overzicht van al je ritten) in je mailbox en wordt er afgerekend. Je betaalt per kilometer en aantal gereden uren.

Welk tarief past bij mij?

Of je nu een starter of kilometervreter bent: cambio heeft een formule klaar op ieders maat. Je betaalt een instapkost van 35 EUR, een financieringsbijdrage en kiest vervolgens uit verschillende abonnementenopties. Begin bij Start of schakel meteen een versnelling hoger met de Bonus of Comfort formule. Zo kan je al op weg vanaf 3 EUR per maand. Onervaren chauffeurs genieten dan weer van de voordelen van het Campus tarief. Een overzicht en meer info vind je hier: www.cambio.be/nl-vla/hoeveel-kost-het.

Tip! Met de kortingscode sintniklaasdeelt23 kan je tot eind januari 2024 genieten van gratis instap (= 35 EUR korting) bij je inschrijving bij cambio. De korting wordt automatisch gegeven bij inschrijving aan iedereen die woont in Sint-Niklaas en deelgemeenten.

Cambiowagens in mijn buurt

Cambio heeft in Sint-Niklaas 25 deelwagens staan op 14 standplaatsen:

 

► Centrum:

Azalealaan: 2 
‘t Bau-huis: 1
Castrohof: 2 
Clementwijk (bezoekersparking Kopenhagenplein): 1 
Colruyt (Nijverheidsstraat): 1
Kroonmolenplein: 2
Schouwburgplein: 2
Station: 3
Tereken: 2
Westerplein: 1
Zwijgershoek: 2

► Belsele:

Belseledorp: 2 wagens 

► Nieuwkerken:

Ten Bos: 2 wagens 

► Sinaai:

Dries: 2 wagens 

 

Contact

vlaanderen@cambio.be
www.cambio.be
+32 9 242 32 17 (klantendienst)
+32 2 505 40 40 (reservaties en pechverhelping, 24/7)

Autopartners Share, iets voor mij?

Autopartners Share maakt gebruik van het nationaal autodeelplatform SHARE Mobility. Via je gratis lidmaatschap krijg je op die manier toegang tot een wijd verspreid wagenpark. In het Waasland beschikken Autopartners Share gebruikers toegang tot volledig elektrische wagens, die je vanaf 4 EUR/ uur eenvoudig kan boeken met een app.

In een notendop:

✔ Flexibel, want geen abonnementskosten of instapkosten.

✔ Batterij-elektrische wagens (Renault ZOE R135/ZE50).

✔ Je betaalt enkel voor de afgelegde kilometers (minimumgebruik is steeds 1 uur).

✔ Reserveren doe je makkelijk met de app.

Hoe word ik Autopartners Share-gebruiker?

 1. App downloaden en inschrijven
  Download de SHARE Mobility app en registreer je. Hou je e-ID, rijbewijs, kredietkaart en banklezer bij de hand 
 2. Reserveren
  Kies een periode, selecteer een beschikbaar voertuig via de weergegeven locaties op de kaart en bevestig je boeking.
 3. Wagen ophalen aan een Autopartners Share standplaats
  Ontgrendel de deuren via de app en volg de richtlijnen. Beoordeel de netheid en staat van het voertuig en je bent klaar om te vertrekken.
 4. Rijden
  Je haalt je Autopartners Sharewagen af aan de standplaats en opent de autodeur met de Share Mobility app. Dankzij de laadpas, laad je op kosten van Autopartners Share. Op het einde van de rit breng je de auto terug.  Om je boeking te beëindigen, parkeer je het voertuig op de plaats waar je het genomen hebt en volg je opnieuw de richtlijnen in de app. Aarzel niet om feedback te geven via de app.

Autopartners Share in mijn buurt

Autopartners Share heeft in Sint-Niklaas twee 100% elektrische deelwagens op twee verschillende locaties ter beschikking:

 • Kroonmolenplein
 • Stanislaw Maczekplein

Contact

Stapp.in, iets voor mij?

Stapp.in daagt mensen uit om zelf geen auto aan te schaffen, maar alleen een auto te gebruiken als er één nodig is. De gedachte achter Stapp.in is eenvoudig: wel de lusten, niet de lasten. Je gebruikt een auto wanneer het nodig is. Zo kun je goedkoop, snel en efficiënt gebruikmaken van een deelwagen. Jouw Stapp.in-auto staat klaar voor gebruik: alleen even aanmelden via de app en rijden maar!  

In een notendop:

✔ Flexibel, want geen abonnementskosten of instapkosten.

✔ Je betaalt enkel voor de afgelegde kilometers (minimumgebruik is steeds 1 uur).

✔ Reserveren doe je makkelijk met de app.

✔ Keuze tussen verschillende modellen van wagens.

Hoe word ik Stapp.in-gebruiker?

 1. App downloaden en inschrijven
  Download de Stapp.in-app op je smartphone via www.stappin.be en maak een account aan.   
 2. Reserveren
  Via de app kan je heel makkelijk een wagen reserveren: wanneer je wil, hoe lang je wil en hoe groot je wil. Reserveer de gewenste datum en tijd, maak je keuze uit een stadswagen, een gezinswagen of een monovolume, en je bent vertrokken!
 3. Wagen ophalen aan een Stapp.in standplaats
  Met de app kan je jouw gereserveerde auto openen en bedienen.
 4. Rijden
  Stapp.in en rijden maar! Achteraf betaal je enkel per kilometer.

Stapp.in-wagens in mijn buurt

Stapp.in heeft in Sint-Niklaas drie deelwagens op drie verschillende standplaatsen:

 • Noordlaan (achterzijde NMBS-station)
 • Koningin Fabiolablokken
 • Sint-Jansplein

Contact

info@stappin.be
0473 804 806

AVIRA autodelen, iets voor mij?

Steeds meer organisaties delen hun wagenpark met de buurt. Ook Vesta vzw stapt mee in het autodeelverhaal. AVIRA- autodelen heeft als doel aangepaste, rolstoelvriendelijke wagens ter beschikking te stellen van mensen met een mobiliteitsbeperking. Ook buurtbewoners die af en toe een wagen nodig hebben, kunnen deze deelauto's gebruiken.

In een notendop:

✔ Wagen aangepast aan rolstoelgebruik.

✔ Eenvoudig te reserveren via website, wagen te openen met een app.

Hoe word ik AVIRA-gebruiker?

 1. Afspraak maken
  Wie de aangepaste wagen wil gebruiken, maakt voor het eerste gebruik vooraf een afspraak met Vesta vzw. Dat doe je minstens één werkweek voordat je de wagen effectief wil gebruiken. Er wordt dan een gebruiksovereenkomst opgesteld, en je krijgt meer info over het autodeelsysteem.
 2. Reserveren
  Na deze eerste afspraak kan je vlot een wagen reserveren via de online reservatiekalender op www.mywheels.be. Let op: de voertuigen worden ter beschikking gesteld op werkdagen na 18 uur, in het weekend en op feestdagen.
 3. Wagen ophalen
  Je haalt de wagen op het afgesproken moment op en opent hem eenvoudig met je smartphone.
 4. Rijden
  Om het geheel zo gebruiksvriendelijke mogelijk te maken, zijn de wagens uitgerust met een boordcomputer. Deze houdt bij hoe lang je de wagen hebt en hoeveel kilometer je met de wagen hebt gereden.

AVIRA-wagens in mijn buurt

 • Hadewychstraat: 1 voertuig (VW Caddy)
 • Patershoek: 2 voertuigen (Toyota minibus en Citroën minibus) 

Particulier Autodelen, iets voor mij?

In Sint-Niklaas kan je via Dégage en Cozywheels autodelen met mensen uit je buurt. Je maakt samen met je buren afspraken en zet een kostendelend systeem op. Door enkel de reële kosten van het gebruik aan te rekenen, bespaar je als eigenaar van de wagen heel wat. En ook als gebruiker doe je je portemonnee een plezier: je betaalt enkel wanneer je de wagen gebruikt.   

Dégage

Dégage is een community waar je op een betrouwbare, veilige, sociale en voordelige manier je wagen deelt met je buren of kennissen. Dat vraagt vertrouwen en een open en begripvolle communicatie tussen gebruikers en eigenaars. Dégage helpt de leden bij het delen, maar met elkaar communiceren, dat gebeurt natuurlijk door de leden zelf. Bij een reservatie, bij het afhalen van de sleutel, bij het terugbrengen van de auto, bij een afrekening, bij schade… 

Dégage zorgt voor een duidelijk kader maar elk voertuig heeft ook zijn eigen regels. Binnen de krijtlijnen van Dégage bepaalt de eigenaar zelf wat kan en niet kan.

Alle deelauto’s zijn beschikbaar tegen een transparante vaste kilometervergoeding. De leden betalen per kilometer – niet per tijd – wat de deelauto’s geschikt maken voor langere periodes. De ontlener betaalt per kwartaal aan Dégage voor zijn gereden kilometers; Dégage betaalt op haar beurt de eigenaar de gemaakte kosten terug voor deze gedeelde kilometers. Mede omdat de deelauto’s zo vaak worden gebruikt, kan Dégage een toegankelijke kilometerprijs garanderen.

In een notendop:

✔ Flexibel, want je betaalt enkel per kilometer. Je kan de wagen dus langere periodes gebruiken.

✔ Delen met je buren,… in een open groep. Sluit aan bij 1 grote groep van eigenaars en gebruikers.

Wil jij jouw auto delen? Alle informatie vind je op www.degage.be.

Hoe word ik Dégage- gebruiker?

 1. Infosessie bijwonen: https://www.degage.be/infosessie/. Er zijn infosessies specifiek voor wageneigenaars en voor ontleners.
 2. Vul het aanvraagformulier in: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSf1OzXa_0ggM0_dYm4xaTsjFOrSblm1W8xgp-xf-SFeax1Sxg/viewform. Dégage matcht eigenaars met ontleners, zo ontstaat er een autodeelgroepje.
 3. Ken je een dégage-gebruiker in je buurt? Spreek hem/haar aan.

Dégage in mijn buurt

Een Dégage-wagen is beschikbaar in Tereken. Je vindt een voorbehouden standplaats op de parking van begraafplaats Tereken.

Wil jij dit ook in jouw buurt? Laat het weten via www.docs.google.com/forms/.

Contact

Cozywheels

Cozywheels is een platform waarmee buren hun privé-voertuigen met elkaar kunnen delen. Dat is eenvoudig, verbindend en voordelig.

Ontmoet je buurt via Cozywheels en vorm een deelgroep. Enkel jullie kunnen de wagen reserveren, want jullie kiezen zelf wie er aan de deelgroep wordt toegevoegd. 

In een notendop:

 • Flexibel, want je betaalt enkel per kilometer. Je kan de wagen dus langere periodes gebruiken.
 • Delen met je buren… in een gesloten groep. Breng zelf een groep mensen bij elkaar of zoek een autodeelgroep.

Hoe word ik Cozywheels- gebruiker?

 1. Lid worden
  Maak een account aan op www.cozywheels.be. Het lidmaatschap wordt jaarlijks hernieuwd, je krijgt hiervoor een automatische herinnering.
   
 2. Autodelers vinden
  Op de vraag- en aanbodkaart op www.cozywheels.be zie je in één oogopslag wie er in jouw buurt al aan autodelen doet. Leden van Cozywheels vinden er de contactgegevens van eigenaars die nog delers zoeken, of omgekeerd.   
 3. Verzekering regelen
  Cozywheels biedt haar leden een aangepaste autodeelpolis aan. Via deze verzekering ben je zeker dat iedereen die je wagen gebruikt correct verzekerd is.
 4. Afspraken maken
  Cozywheels-leden kunnen gebruik maken van een autodeelreglement en -contract, een reservatiekalender en een automatische afrekenmodule. Je kan al deze documenten opslaan op jouw account zodat je ze altijd ter beschikking hebt. 

Cozywheels in mijn buurt

BlaBlaCar carpoolen, iets voor mij?

Kan of wil je liever niet zelf rijden? Dan is carpoolen misschien de oplossing! BlaBlaCar is een betrouwbaar community-based platform dat bestuurders met vrije plaatsen in contact brengt met passagiers op zoek naar een rit.

Hoe begin ik eraan?

1. Inschrijven
Surf naar www.nl.blablacar.be en maak jouw profiel aan. Je hebt hiervoor enkel een e-mailadres nodig.

2. Vind een rit
Vul je vertrek- en aankomstpunt in met de reisdatum en kies een bestuurder die in dezelfde richting reist. Je kan de profielen van de bestuurders bekijken, met een foto, een korte biografie en beoordelingen.

3. Boeken en betalen
Klik op de knop 'boeken' of 'boeking aanvragen' om online je zitplaats te boeken. Betalen doe je via een PayPal-account of met je creditcard.

4. Reis samen
Na betaling van je rit ontvang je het mobiele nummer van de bestuurder en de boekingscode. Maak gebruik van het berichtensysteem: zo kan je makkelijk afspreken waar jullie elkaar ontmoeten.
Vergeet niet om je bestuurder een beoordeling te geven nadat jullie samen hebben gereisd!

Wat kost carpoolen met BlaBlaCar?

BlaBlaCar geeft een aanbevolen prijs per passagier aan voor de ritten. Bestuurders kunnen dit zelf aanpassen binnen een marge van de aanbevolen prijs. Dit om te vermijden dat er winst gemaakt wordt met carpoolen. Het bedrag dat je betaalt is gebaseerd op factoren zoals brandstof en slijtage, en er wordt rekening gehouden met hoe ver er gereden wordt, met een vast bedrag per kilometer (aanbevolen prijs: 0,065 EUR per km).

Vertrouwen en veiligheid

Betrouwbaarheid
Profielen, foto's, beoordelingen, aangeboden ritten en ritbeschrijvingen worden gecontroleerd om de betrouwbaarheid en respect in de community te garanderen.

Verzekering
Naast de verplichte verzekering als bestuurder, heeft BlaBlaCar daarnaast een aanvullende verzekering die ervoor zorgt dat ook alle passagiers zijn meeverzekerd tijdens de rit.

Ladies Only
Vrouwen kunnen soms bezorgd zijn om hun veiligheid bij het carpoolen. Ook al heeft BlaBlaCar een aantal veiligheidsmaatregelen genomen om een veilige en betrouwbare community op te bouwen, kan het zijn dat sommige dames toch liever niet carpoolen met een man. Om ook deze vrouwen een veilig gevoel te geven is er de 'Ladies Only'-optie. Via deze optie kunnen leden ervoor kiezen om enkel met vrouwelijke bestuurders en passagiers te carpoolen.

 

bestuur cultuur documenten fiets geld gezondheidszorg leren mobiliteit natuur opvang veiligheid waarschuwing werken werkenopafspraak wonen