Inname openbaar domein - tijdelijk parkeerverbod en andere innames

Moet je een deel van het trottoir, het fietspad, een parkeervak of de rijbaan innemen? Dan heb je hiervoor toelating nodig van de stad. Doe een aanvraag zodat alles reglementair verloopt.

Toelating 'inname openbaar domein' aanvragen

Ga je verhuizen en moet je een verhuiswagen of verhuislift kwijt op het voetpad, het fietspad, een parkeervak of de rijbaan? Laat je iets groots leveren en moet de vrachtwagen of lift zich kort plaatsen op het voetpad, het fietspad, een parkeervak of de rijbaan? Ben je een aannemer, ga je (ver)bouwen en moet je een werfvoertuig, bouwmaterialen, kraan, stelling, container of iets anders kwijt op het voetpad, parkeervak of de rijbaan? Werk je voor een nutsmaatschappij of gemeentelijke diensten en wil je werken uitvoeren?

Voor bovenstaande zaken heb je een toelating voor 'inname openbaar domein' van de stad Sint-Niklaas nodig. Je krijgt met deze vergunning de toestemming om een afgesproken deel van het openbaar domein voor een vastgelegde periode in te nemen. 

 

Let op! Wil je een straat of plein innemen voor een evenement, zoals bv. een speelstraat of een buurtfeest? Dan doe je een online aanvraag voor een evenement.
Naar de online aanvraag voor evenementen.

 

Aan je toelating voor 'inname openbaar domein' wordt steeds een signalisatievergunning gekoppeld: hierin wordt afgesproken welke verkeersborden je moet plaatsen. Het is immers wettelijk verplicht om bij een inname van het openbaar domein de juiste verkeersborden te voorzien om de veiligheid van alle weggebruikers te garanderen.

Ben je een particulier en heb je borden nodig voor een parkeerverbod voor een verhuis of levering? Dan kan je borden ontlenen bij de stad. Je krijgt de mogelijkheid hiervoor tijdens je aanvraag.

Je kan voor de aanvraag inname openbaar domein ook terecht aan het loket van de mobiliteitswinkel in het stadhuis. Je hebt hiervoor een afspraak nodig.

Vraag je vergunning (met of zonder parkeerverbodsborden) ruim op voorhand aan:

 • Een aanvraag voor een verhuis, een levering of het parkeren van werfvoertuigen of ceremoniewagens  moet minstens 5 werkdagen op voorhand worden ingediend.
 • Elke andere inname (stelling, container, ladderlift ...) moet minstens 5 werkdagen op voorhand worden aangevraagd.
 • Werken met grote impact moeten minstens 30 kalenderdagen op voorhand worden aangevraagd.

  Signalisatie plaatsen & nummerplaten doorgeven

  Als je parkeerverbodsborden plaatst en er staan op dat moment wagens geparkeerd, dan geef je de nummerplaten van deze auto's door via je portaal in EagleBe. Daar kan je al jouw doorgegeven aanvragen raadplegen. Als de aanvraag goedgekeurd is, zal er bij het dossier onder 'Acties' de optie ‘Nummerplaten invoeren’ verschijnen.  

   

  Als je 'Nummerplaten' selecteert, dan opent het nieuwe formulier voor het melden van nummerplaten. Daar kan je deze gegevens meegeven over de voertuigen die nog geparkeerd staan ter hoogte van het parkeerverbod: 

  • Nummerplaat
  • Straat
  • Huisnummer/kilometerpaal
  • Merk/type wagen
  • Tijdstip van registratie (datum + tijd)
  • Eventuele bijlagen (foto's of andere documenten)

  Ondervind je moeilijkheden om deze nummerplaten in te geven via het platform? Dan mag je deze uitzonderlijk ook doorbellen naar de politie via 03 760 65 00. 

  Verlengen of wijzigen?

  Je vergunning verlengen kan snel en digitaal via de link die je vindt in de e-mail van je laatst lopende vergunning. Vind je deze e-mail niet meer? Vul gerust een nieuwe aanvraag in.

  Wijzigt iets anders aan je aangevraagde of lopende vergunning, zoals bv. het aantal ingenomen vierkante meters? Stuur een mailtje naar innameopenbareweg@sint-niklaas.be en leg duidelijk uit op welk adres je een vergunning hebt en wat je precies wilt wijzigen.

  Bedrag

  Aan deze vergunningen is in de meeste gevallen een belasting gekoppeld.

  Algemeen gesteld, hanteren we een kostprijs van 0,45 EUR per dag per m² voor een tijdelijke inname van het openbaar domein (voor particulieren is het gebruik van parkeerverbodsborden inbegrepen). Meer gedetailleerd vind je dit terug in het belastingreglement.

  Nadat je vergunning wordt goedgekeurd, krijg je een online verzoek tot betaling. Na betaling krijg je de vergunning onmiddellijk in je mailbox.

  Tussen vier en nul werkdagen voor de start doet u beroep op de spoedprocedure voor behandeling. Deze geeft geen garantie op een toelating. Hier is een extra kost van 5O euro aan verbonden.

  Voorwaarden

  Aanvraagtermijnen

  • Een aanvraag voor een verhuis, een levering of het parkeren van werfvoertuigen of ceremoniewagens  moet minstens 5 werkdagen op voorhand worden ingediend.
  • Elke andere inname (stelling, container, ladderlift ...) moet minstens 5 werkdagen op voorhand worden aangevraagd.
  • Werken met grote impact moeten minstens 30 kalenderdagen op voorhand worden aangevraagd.

  Foutparkeerders

  Als je parkeerverbodsborden plaatst en er staan op dat moment wagens geparkeerd, dan geef je de nummerplaten van deze auto's door via het platform waar je de aanvraag deed. Op die manier kan de politie de eigenaars van de voertuigen contacteren om hen op de hoogte te brengen van het parkeerverbod.

  Alle voorwaarden

  Een overzicht van alle voorwaarden vind je in het reglement 'inname openbaar domein'.

  Vragen over de inhoud van je vergunning?

  Dienst Inname openbaar domein

  9100
  Sint-Niklaas

  Vragen over het afhalen van verkeersborden?

  Afhaalloket techniekhuis

  Industriepark-Noord
  4
  9100
  Sint-Niklaas

  Vragen over je factuur?

  Dienst facturen en belastingen

  Grote Markt
  1
  9100
  Sint-Niklaas

  Infobrochure

  Infobrochure bouwwerken

  bestuur cultuur documenten fiets geld gezondheidszorg leren mobiliteit natuur opvang veiligheid waarschuwing werken werkenopafspraak wonen