Autodelen

Een eigen auto neemt een enorme hap uit je budget. Door aan autodelen te doen kan je deze kost sterk reduceren.

Bovendien kan een gedeeld gebruik van auto’s een belangrijke bijdrage leveren aan het verminderen van het aantal auto’s in de stad en de afname van de parkeerdruk, vooral in het centrum. Daarom zet Sint-Niklaas sterk in op autodelen, met bestaande initiatieven zoals Cambio en particulier autodelen, maar ook met nieuwe initiatieven zoals Stapp.in en JustDrive.

Als je aan autodelen wilt doen, kan je kiezen voor twee systemen:

 • Maak gebruik van een autodeelservice: een eenvoudige formule waarbij op verschillende standplaatsen in de stad (vaste plaatsen of binnen een bepaalde zone) auto’s ter beschikking staan. Er zijn momenteel drie zulke autodeelinitiatieven beschikbaar in Sint-Niklaas.
 • Doe aan particulier autodelen waarbij jijzelf of iemand uit de buurt zijn/haar auto ter beschikking stelt. Alle info is te vinden op www.autodelen.net

Cambio

Een eigen auto neemt een enorme hap uit je budget, zeker als hij vaker stilstaat dan rijdt. Cambio is de ideale oplossing voor wie weinig rijdt: een eenvoudige formule waarbij op verschillende, vaste standplaatsen in de stad auto’s ter beschikking staan. Je betaalt maandelijks een bescheiden abonnementkost, en verder enkel wanneer je effectief met de auto rijdt. Niet alleen milieuvriendelijk, maar ook financieel interessant dus.

Hoe word ik Cambio-gebruiker?

 1. Inschrijven
  Schrijf je in via www.cambio.be  of per post. Zodra je ingeschreven bent, ontvang je een Cambio-kaart met pincode. 
 2. Reserveren
  Wanneer je een wagen nodig hebt reserveer je via www.cambio.be of telefonisch. Je kan een auto reserveren voor één uur, enkele uren of meerdere dagen. Dat kan lang op voorhand, maar ook enkele minuten voor het vertrek.
 3. Rijden
  Je haalt je Cambio-wagen af aan de standplaats en opent de autodeur met je persoonlijke kaart. Dankzij de tankkaart tank je op kosten van Cambio. Op het einde van de rit breng je de auto terug. Klaar voor de volgende gebruiker!

Welk tarief past bij mij?

START – als je niet vaak een auto nodig hebt
Maandelijks abonnement: 4 EUR
Uurprijs: 2 EUR per uur | Kilometerprijs: 0,33 EUR per kilometer

BONUS – als je op regelmatige basis een auto nodig hebt
Maandelijks abonnement: 8 EUR
Uurprijs: 1,75 EUR per uur | Kilometerprijs: 0,24 EUR per kilometer

COMFORT – als je veel kilometers rijdt of lange ritten maakt
Maandelijks abonnement: 22 EUR
Uurprijs: 1,55 EUR per uur | Kilometerprijs: 0,24 EUR per kilometer

CAMPUS – als je jonger bent dan 25 en nog geen 2 jaar je rijbewijs hebt
Maandelijks abonnement (incl. aanvullende verzekering): 10 EUR
Uurprijs: 2 EUR per uur | Kilometerprijs: 0,21 EUR per kilometer

Opgelet: bij de opstart betaal je een waarborg. Die krijg je na stopzetting van je abonnement integraal terug.

Cambiowagens in mijn buurt

Cambio heeft in Sint-Niklaas zeven deelwagens op vier standplaatsen:

 • Station (standplaats in de NMBS-parking): 3 wagens
 • Hendrik Heymanplein: 2 wagens
 • Kroonmolenplein: 1 wagen
 • Clementwijk² (standplaats bezoekersparking Kopenhagenplein): 1 wagen

Contact

Cambio Vlaanderen
Kon. Maria Hendrikaplein 65B, 9000 Gent

vlaanderen@cambio.be | www.cambio.be

JustDrive

JustDrive is een compleet nieuw autodeelinitiatief. Het werkt een beetje anders dan de bekende autodeelinitiatieven: zonder vaste standplaats, maar een systeem van free floating. Dat betekent dat je als gebruiker de deelwagen kan ophalen en achterlaten in een ruime afgebakende zone. Via de smartphone-app ontdek je snel waar de dichtstbijzijnde JustDrive-deelwagen zich bevindt.

Hoe word ik JustDrive-gebruiker?

 1. Aanmelden
  Download de JustDrive-app en maak je account aan. Opgelet: gebruikers moeten minstens 2 jaar over een geldig rijbewijs beschikken voordat zij een JustDrive-wagen kunnen ontlenen. Je dient ook een creditcardnummer op te geven voor de betaling van je rit.  
 2. Reserveren
  Via de app zoek je een deelwagen in jouw onmiddellijke omgeving. Je kan hem snel en eenvoudig reserveren via je mobiele telefoon.
 3. Rijden
  Met je telefoon kan je binnen de vijftien minuten de gereserveerde deelwagen openen en kan je je geplande verplaatsing maken. Het aantal beschikbare liter brandstof, de uitlezing van de boordcomputer en de aanwezige verklikkerlichtjes worden intussen opgevolgd door het centraal platform. Je hoeft je dus nergens zorgen over te maken.

Wat kost autodelen met JustDrive?

LOSSE RIT
Opstartkost: 1 EUR
Minuutprijs: 0,10 EUR per minuut | Kilometerprijs: 0,33 EUR per kilometer

VOLLEDIGE DAG (per 24 uur)
Opstartkost: 1 EUR
Dagprijs: 90 EUR (200 km inbegrepen) | Extra kilometers: 0,25 EUR per kilometer

De JustDrive-zone

In de opstartfase worden 10 wagens ter beschikking gesteld in een zone van zo’n 12 km², die grotendeels samenvalt met het stadscentrum. JustDrive zal regelmatig de wagens herverdelen naar de volgende ankerplaatsen:

Elisabethplein – Antwerpse Steenweg – Parking Don Bosco – Fabiolablokken – Parklaan – Parking Tereken – Parking Sint-Jansplein – Hendrik Heymanplein – Schouwburgplein – Noordlaan.

Op deze manier ben je zeker dat er in de directe omgeving steeds een JustDrive-wagen ter beschikking is.

Contact

JustDrive
p/a Garage Mertens
Europark Zuid – 9100 Sint-Niklaas

www.justdrive.be

Stapp.in

Een beter milieu en besparen op autokosten: Stapp.in daagt mensen uit om zelf geen auto aan te schaffen, maar alleen een auto te gebruiken als er één nodig is. De gedachte achter Stapp.in is eenvoudig: wel de lusten, niet de lasten. Je gebruikt een auto wanneer het nodig is. Zo kun je goedkoop, snel en efficiënt gebruik maken van een deelwagen. Jouw Stapp.in-auto staat klaar voor gebruik: alleen even aanmelden via de app en rijden maar!  

Hoe word ik Stapp.in-gebruiker?

 1. Aanmelden
  Download de Stapp.in-app op je smartphone via www.stappin.be en maak een account aan.   
 2. Reserveren
  Via de app kan je heel makkelijk een wagen reserveren: wanneer je wil, hoe lang je wil en hoe groot je wil. Reserveer de gewenste datum en tijd, maak je keuze uit een stadswagen, een gezinswagen of een monovolume, en je bent vertrokken!  
 3. Rijden
  Met de app kan je jouw gereserveerde auto openen en bedienen. Stapp.in en rijden maar! Achteraf betaal je enkel per kilometer.

Geen smartphone? Geen probleem! Neem contact op met Stapp.in, ze helpen je graag verder met een pasje!

Wat kost autodelen met Stapp.in?

Bij Stapp.in betaal je geen inschrijvingskost, geen maandelijks abonnement en geen waarborg. Voor een deelwagen betaal je volgens gebruik. Zo betaal je een prijs per uur (of dag) en een prijs per kilometer. De prijs van de deelwagens is afhankelijk van het type wagen: hoe groter, hoe duurder.

STADSWAGEN
Uurprijs: vanaf 3,20 EUR per uur | Kilometerprijs: vanaf 0,24 EUR per kilometer

GEZINSWAGEN
Uurprijs: vanaf 4 EUR per uur | Kilometerprijs: vanaf 0,24 EUR per kilometer

MONOVOLUME
Uurprijs: vanaf 4,80 EUR per uur | Kilometerprijs: vanaf 0,24 EUR per kilometer

Stapp.in-wagens in mijn buurt

Stapp.in heeft in Sint-Niklaas drie deelwagens op drie verschillende standplaatsen:

 • Noordlaan (achterzijde NMBS-station)
 • Koningin Fabiolablokken
 • Sint-Jansplein

Contact

Stapp.in
garage Houttequiet – Sint-Niklaas

wim@stappin.be | www.stappin.be

Steeds meer organisaties delen hun wagenpark met de buurt. Ook Vesta vzw stapt mee in het autodeelverhaal. AVIRA autodelen heeft als doel aangepaste, rolstoelvriendelijke wagens ter beschikking te stellen van mensen met een mobiliteitsbeperking. Ook buurtbewoners die af en toe een wagen nodig hebben, kunnen deze deelauto's gebruiken.

Hoe word ik AVIRA-gebruiker?

1. Afspraak maken
Wie de aangepaste wagen wil gebruiken, maakt voor het eerste gebruik vooraf een afspraak met Vesta vzw. Dat doe je minstens één werkweek voordat je de wagen effectief wil gebruiken. Er wordt dan een gebruiksovereenkomst opgesteld, en je krijgt meer info over het autodeelsysteem.

2. Reserveren
Na deze eerste afspraak kan je vlot een wagen reserveren via de online reservatiekalender op www.mywheels.be. Let op: de voertuigen worden ter beschikking gesteld op werkdagen na 18 uur, in het weekend en op feestdagen.

3. Rijden
Je haalt de wagen op het afgesproken moment op en opent hem eenvoudig met je smartphone. Om het geheel zo gebruiksvriendelijke mogelijk te maken, zijn de wagens uitgerust met een boordcomputer. Deze houdt bij hoe lang je de wagen hebt en hoeveel kilometer je met de wagen hebt gereden.

 

Wat kost autodelen met AVIRA?

Na gebruik van de wagen betaal je de uurprijs en het aantal gereden kilometers. Die verschilt per type voertuig:

VW Caddy (1 + 4 passagiers + 1 rolstoelgebruiker)
Uurprijs: 1 EUR
Kilometerprijs: 0,35 EUR

Toyota minibus (1 + 7 passagiers)
Uurprijs: 1 EUR
Kilometerprijs: 0,60 EUR

Citroën minibus (1 + 8 passagiers of max. 4 rolstoelgebruikers)
Uurprijs: 1 EUR
Kilometerprijs: 0,60 EUR

Handig om weten: de totale uurprijs per dag is geplafonneerd op 15 EUR. Er zijn geen abonnementskosten aan verbonden.

AVIRA-wagens in mijn buurt

- Hadewychstraat: 1 voertuig (VW Caddy)
- Patershoek: 2 voertuigen (Toyota minibus en Citroën minibus)

 

Contact

Vesta vzw - Pieter De Bock
info@vesta.be | www.vestavzw.be

Particulier Autodelen

In Sint-Niklaas kan je via Cozycar autodelen met mensen uit je buurt. Je maakt samen met je buren afspraken en zet een kostendelend systeem op. Door enkel de reële kosten van het gebruik aan te rekenen, bespaar je als eigenaar van de wagen heel wat. En ook als gebruiker doe je je portemonnee een plezier: je betaalt enkel wanneer je de wagen gebruikt.   

Hoe begin ik eraan?

 1. Lid worden
  Maak een account aan op www.cozycar.be. Schrijf 10 EUR over op het rekeningnummer BE50 7340 1082 6118 met vermelding van je voor- en achternaam, en je bent vertrokken. Meer gebruikers onder één dak? Dan hoef je natuurlijk maar één keer lidgeld te betalen. Voeg je huisgenoten gewoon toe aan jouw account. Het lidmaatschap wordt jaarlijks hernieuwd, je krijgt hiervoor een automatische herinnering.    
 2. Autodelers vinden
  Op de vraag- en aanbodkaart op www.cozycar.be zie jein één oogopslag wie er in jouw buurt al aan autodelen doet. Leden van Cozycar vinden er de contactgegevens van eigenaars die nog delers zoeken, of omgekeerd.   
 3. Verzekering regelen
  Cozycar biedt haar leden een aangepaste autodeelpolis aan. Via deze verzekering ben je zeker dat iedereen die je wagen gebruikt correct verzekerd is.
 4. Afspraken maken
  Cozycar-leden kunnen gebruik maken van een autodeelreglement en -contract, een reservatiekalender en een automatische afrekenmodule. Je kan al deze documenten opslaan op jouw account zodat je ze altijd ter beschikking hebt.  

Wat kost autodelen via Cozycar?

Lidgeld: 10 EUR per jaar
Kilometerprijs*: tussen 0,25 en 0,35 EUR per kilometer.

*alle kosten zoals brandstof, verzekering, taksen, onderhoud en pechhulp zijn in deze prijs inbegrepen. Cozycar-leden krijgen toegang tot een online module om de kilometerprijs te berekenen.  

Buren gezocht!

Wil je graag starten met autodelen en zoek je nog geïnteresseerde buren? Of deel je zelf al een wagen en wil je nog meer mensen overtuigd zien? Organiseer een autodeelparty! Nodig vrienden, collega’s, familieleden en buren uit voor een gezellige avond bij jou thuis. Jij zorgt voor een drankje, Cozycar voor de inhoud! Een specialist ter zake komt uitleg geven en beantwoordt alle vragen waar mensen mee kunnen zitten.

Vraag jouw autodeelparty aan via een mailtje naar hello@cozycar.be. De enige voorwaarde is dat je voor minstens 5 aanwezigen zorgt, en dat de aanvraag ten laatste 15 dagen op voorhand gebeurt.

Contact

Cozycar
Kon. Maria Hendrikaplein 65B – 9000 Gent

hello@cozycar.be | www.cozycar.be

Kan of wil je liever niet zelf rijden? Dan is carpoolen misschien de oplossing! BlaBlaCar is een betrouwbaar community-based platform dat bestuurders met vrije plaatsen in contact brengt met passagiers op zoek naar een rit.

Hoe begin ik eraan?

1. Inschrijven
Surf naar www.nl.blablacar.be en maak jouw profiel aan. Je hebt hiervoor enkel een e-mailadres nodig.

2. Vind een rit
Vul je vertrek- en aankomstpunt in met de reisdatum en kies een bestuurder die in dezelfde richting reist. Je kan de profielen van de bestuurders bekijken, met een foto, een korte biografie en beoordelingen.

3. Boeken en betalen
Klik op de knop 'boeken' of 'boeking aanvragen' om online je zitplaats te boeken. Betalen doe je via een PayPal-account of met je creditcard.

4. Reis samen
Na betaling van je rit ontvang je het mobiele nummer van de bestuurder en de boekingscode. Maak gebruik van het berichtensysteem: zo kan je makkelijk afspreken waar jullie elkaar ontmoeten.
Vergeet niet om je bestuurder een beoordeling te geven nadat jullie samen hebben gereisd!

Wat kost carpoolen met BlaBlaCar?

BlaBlaCar geeft een aanbevolen prijs per passagier aan voor de ritten. Bestuurders kunnen dit zelf aanpassen binnen een marge van de aanbevolen prijs. Dit om te vermijden dat er winst gemaakt wordt met carpoolen. Het bedrag dat je betaalt is gebaseerd op factoren zoals brandstof en slijtage, en er wordt rekening gehouden met hoe ver er geregen wordt, met een vast bedrag per kilometer (aanbevolen prijs: 0,065 EUR per km).

Vertrouwen en veiligheid

Betrouwbaarheid
Profielen, foto's, beoordelingen, aangeboden ritten en ritbeschrijvingen worden gecontroleerd om de betrouwbaarheid en respect in de community te garanderen.

Verzekering
Naast de verplichte verzekering als bestuurder, heeft BlaBlaCar daarnaast een aanvullende verzekering die er voor zorgt dat ook alle passagiers zijn meeverzekerd tijdens de rit.

Ladies Only
Vrouwen kunnen soms bezorgd zijn om hun veiligheid bij het carpoolen. Ook al heeft BlaBlaCar een aantal veiligheidsmaatregelen genomen om een veilige en betrouwbare community op te bouwen, kan het zijn dat sommige dames toch liever niet carpoolen met een man. Om ook deze vrouwen een veilig gevoel te geven is er de 'Ladies Only' optie. Via deze optie kunnen leden ervoor kiezen om enkel met vrouwelijke bestuurders en passagiers te carpoolen.

Contact:

www.nl.blablacar.be

 

bestuurcultuurdocumentenfietsgeldgezondheidszorglerenmobiliteitnatuuropvangveiligheidwaarschuwingwerkenwerkenopafspraakwonen