Autoluwe zone

Social media sharing
Fietsers rijden de voetgangerszone in de Stationsstraat in.
De toegang tot voetgangerszones, autoluwe zones en verkeersfilters wordt in Sint-Niklaas geregeld via camera’s met nummerplaatherkenning. Wie met de auto deze zones wil binnenrijden, heeft een doorrijvergunning nodig. Die vergunning is aan voorwaarden gebonden: je moet bijvoorbeeld in het gebied wonen of er een garage hebben. Verder op deze webpagina vind je meer info over de doorrijvergunning en over de voorwaarden voor de aanvraag.

Heb je een vraag? Lees dan zeker eerst onze lijst met veelgestelde vragen. 

Je vindt er een antwoord op een aantal veelvoorkomende vragen.

Waarom?

Doorgaand autoverkeer zorgt voor heel wat overlast in de stadskern en is vaak ook ronduit gevaarlijk. Met de uitvoering van het wijkcirculatieplan zorgen wij voor een ommekeer.

Door de stadskern in te delen in wijken met een duidelijke in- en uitvalsweg, vermijden we dat doorgaand verkeer kriskras de woonwijken doorkruist. Bestemmend verkeer kan wel binnen de wijk circuleren. Tegelijk stimuleren we wandelen en fietsen als dé manier om je in de binnenstad te verplaatsen.

Met deze ingreep brengen we zowel de verkeersveiligheid als de verkeersleefbaarheid naar een hoger niveau, onder meer door de verbetering van de luchtkwaliteit en de vermindering van de geluidsoverlast.

Hoe?

Wij pakken dit aan door de invoering van enkelrichtingsstraten, autoluwe zones en verkeersfilters voor gemotoriseerd verkeer. De autoluwe zones en verkeersfilters worden afgebakend met verkeersborden van verbod van doorrij, uitgezonderd voor wie een vergunning heeft. De controle gebeurt via slimme camera’s met nummerplaatherkenning (ANPR).

 

Woon je in één van deze straten en heb je een bewonerskaart, of heb je een zaak ? Dan kan je een doorrijvergunning aanvragen.

Antwerpse Steenweg, August Vermeylenstraat,  Azalealaan, Begoniastraat, Breedstraat, Brugsken, Chrysantenstraat, Daliaweg, Edmond Meertstraat, Geraniumstraat, Gladiolenstraat, Glycinenplein, Goudenregenlaan, Grote Peperstraat, Hogenakkerstraat, Hortensiastraat, Hospitaalstraat, Jan Frans Willemsstraat, Jan-Baptist Davidstraat, Jasmijnenweg, Kalkstraat, Karmelhof, Klaprozenstraat, Kleine Peperstraat, Lamstraat, Lindenstraat, Lodewijk De Meesterstraat, Madeliefjesdreef, Magnolialaan, Moestuinstraat, Polderstraat, Prins Boudewijnlaan (van Singel tot Glycinenplein), Seringenstraat, Sint-Vincentiusstraat, Spinnerijstraat, Tulpenstraat, Twijnderijstraat, Veldstraat, Ververijstraat, Walburgstraat of Zeildoekstraat.

Voor wie?

Met permanente doorrijvergunning

Voertuigen van de bewoners (ook tweede verblijf of weekendverblijf), voertuigen van ondernemingen en hun personeelsleden, medische beroepen en thuisverzorging.
Het filtergebied omvat deze straten: Antwerpse Steenweg, August Vermeylenstraat,  Azalealaan, Begoniastraat, Breedstraat, Brugsken, Chrysantenstraat, Daliaweg, Edmond Meertstraat, Geraniumstraat, Gladiolenstraat, Glycinenplein, Goudenregenlaan, Grote Peperstraat, Hogenakkerstraat, Hortensiastraat, Hospitaalstraat, Jan Frans Willemsstraat, Jan-Baptist Davidstraat, Jasmijnenweg, Kalkstraat, Karmelhof, Klaprozenstraat, Kleine Peperstraat, Lamstraat, Lindenstraat, Lodewijk De Meesterstraat, Madeliefjesdreef, Magnolialaan, Moestuinstraat, Polderstraat, Prins Boudewijnlaan (van Singel tot Glycinenplein), Seringenstraat, Sint-Vincentiusstraat, Spinnerijstraat, Tulpenstraat, Twijnderijstraat, Veldstraat of Ververijstraat, Walburgstraat, Zeildoekstraat.

Veiligheids- en hulpdiensten, afvalophaling, busvervoer, overheidsdiensten, taxi’s, fietsen, bromfietsen klasse A en B en speed pedelecs.

Met doorrijvergunning voor beperkte tijdsduur

Voor de straten in bovenstaand filtergebied: voertuigen van bezoekers van bewoners en ondernemingen en bij occasioneel gebruik van een parking, garage of privé-standplaats.

    De bijlagen

    In de bijlagen onderaan deze webpagina vind je meer informatie. Het gaat om:

    • Een brochure met een samenvatting van de voornaamste voorwaarden, enerzijds voor de verkeersfilters en anderzijds voor de voetgangersgebieden en autoluwe zones.
    • Een lijst met straten waarvan de bewoners een doorrijvergunning kunnen aanvragen om door de verkeersfilters te rijden.
    • Het gemeentelijk reglement, waarin alle voorwaarden staan.
    • Een plan met aanduiding van de voetgangerszones, autoluwe zones en filtergebied.
    • Een plan met de juiste invalswegen voor de straten in de omgeving van de Breedstraat, de Lindenstraat en de Priesteragiewijk.
    • Een kaartje met de bereikbaarheid van AZ Nikolaas.

    Contact Mobiliteit

    Grote Markt
    1
    9100
    Sint-Niklaas
    bestuur cultuur documenten fiets geld gezondheidszorg leren mobiliteit natuur opvang veiligheid waarschuwing werken werkenopafspraak wonen