Autovrije zondag 2022

Social media sharing
Autovrije zondag 2020

De Week van de Mobiliteit is hét moment om de gewoontes te doorbreken en de voordelen van duurzame vervoersmiddelen te ervaren. Dit jaar loop de Week van de Mobiliteit van vrijdag 16 tot donderdag 22 september, met als hoogtepunt de Autovrije Zondag op 18 september. Geen motorlawaai en uitlaatgassen op Autovrije Zondag. Die ruilen we in voor gebabbel, gelach en fietsbelgerinkel. Geniet van randanimatie en beleef samen de nazomer. 

Sint-Niklaas maakt het stadshart autovrij van 14 tot 18 uur. Op en rond de Grote Markt en het Stationsplein kan je genieten van activiteiten voor groot en klein. Snuister op de feestmarkt, geniet van straattheater, fietsparcours ... verdiep je in de toekomstige stadsprojecten in het belevingscentrum of digitale wandelingen in het nieuwe toeristische infokantoor. Vergeet je fiets niet: je kan hem pimpen, wassen en graveren!

Grote Markt

Infostanden

Aan de infostands op de Grote Markt kan je terecht met al je vragen en leer je bij over mobiliteit en duurzaamheid. Aan de infostand van dienst toerisme Sint-Niklaas ontdek je de toeristische troeven van de stad en omstreken. We zetten er ook mooie wandel- en fietsroutes in Sint-Niklaas in de kijker!

Mobiliteitsmarkt

Laat je fiets labelen door de politie of geef hem een wasbeurt in de bikewashmachine. Daarna kan je deelnemen aan een ‘pimp je fiets’-workshop.  Je kan ook komen rondrijden met gekke circusfietsen en go-carts.

Eten en drinken

Op zaterdag 17 en zondag 18 september organiseert het barbeceu-team Laurentius het Belgisch kampioenschap culinair barbecueën. Teams van over het hele land zullen zich tegen elkaar meten in verschillende disciplines. Kom proeven van al het lekkers dat de deelnemers van het BK klaarmaken op zondag rond 12 uur. Je kan er ook vragen stellen aan de bakkers en inspiratie opdoen voor jouw volgende barbecue!

Stationsplein

Kuier langs de verschillende kraampjes op de feestmarkt op het Stationsplein en geniet van een drankje op de terrassen.

Verkeer

Op zondag 18 september wordt vanaf 12.30 uur de autovrije zone afgebakend en is er dus geen autoverkeer mogelijk. Vanaf de situatie het toelaat (moment bepaald in functie van de veiligheid) en de rijbaan vrijgemaakt is, zal de autovrije zone vanaf 19 uur opnieuw opengesteld worden voor het verkeer.
Wagens die geparkeerd zijn op de openbare weg in de autovrije zone mogen tijdens die periode in principe blijven staan zonder dan ook een verplaatsing te maken. De randparkings en enkele centrumparkings blijven bereikbaar (parking Waasland Shopping Center, Noordlaan, Station, Stationsstraat, Zwijgershoek, Kokkelbeekplein).

Kom naar het stadscentrum met de bus. De Lijn en stad Sint-Niklaas bieden op autovrije zondag gratis busvervoer aan!

Doorgangsbewijs

Voor uitzonderlijke verplaatsingen om dringende medische redenen kan een doorgangsbewijs worden aangevraagd.

Het programma

Ontdek het programma van Autovrije Zondag op www.ontdeksintniklaas.be

Contact

Mobiliteit

Grote Markt
1
9100
Sint-Niklaas
bestuurcultuurdocumentenfietsgeldgezondheidszorglerenmobiliteitnatuuropvangveiligheidwaarschuwingwerkenwerkenopafspraakwonen