Doorrijvergunning

Social media sharing
Voetgangerszone in de Stationsstraat
De toegang tot voetgangerszones, autoluwe zones en verkeersfilters wordt in Sint-Niklaas geregeld via camera’s met nummerplaatherkenning. Wie met de auto deze zones wil binnenrijden, heeft een doorrijvergunning nodig. Die vergunning is aan voorwaarden gebonden: je moet bijvoorbeeld in het gebied wonen of er een garage hebben. Verder op deze webpagina vind je meer info over de doorrijvergunning en over de voorwaarden voor de aanvraag.

Waarom?

Doorgaand autoverkeer zorgt voor heel wat overlast in de stadskern en is vaak ook ronduit gevaarlijk. Met de uitvoering van het wijkcirculatieplan zorgen wij voor een ommekeer.

Door de stadskern in te delen in wijken met een duidelijke in- en uitvalsweg, vermijden we dat doorgaand verkeer kriskras de woonwijken doorkruist. Bestemmend verkeer kan wel binnen de wijk circuleren. Tegelijk stimuleren we wandelen en fietsen als dé manier om je in de binnenstad te verplaatsen.

Met deze ingreep brengen we zowel de verkeersveiligheid als de verkeersleefbaarheid naar een hoger niveau, onder meer door de verbetering van de luchtkwaliteit en de vermindering van de geluidsoverlast.

Hoe?

Wij pakken dit aan door de invoering van enkelrichtingsstraten, autoluwe zones en verkeersfilters voor gemotoriseerd verkeer. De autoluwe zones en verkeersfilters worden afgebakend met verkeersborden van verbod van doorrij, uitgezonderd voor wie een vergunning heeft. De controle gebeurt via slimme camera’s met nummerplaatherkenning (ANPR).

Met de slimme camera’s beschikken wij over een digitaal systeem dat toegangen regelt, waardoor er geen badges of doorgangskaarten nodig zijn. Bovendien is er in vergelijking met verzinkbare paaltjes minder hinderlijke infrastructuur. De camera’s zijn ook minder gevoelig voor defecten.

Voor wie?

In de bijlagen onderaan deze webpagina vind je meer informatie. Het gaat om:

  • Een brochure met een samenvatting van de voornaamste voorwaarden, enerzijds voor de verkeersfilters en anderzijds voor de voetgangersgebieden en autoluwe zones.
  • Het gemeentelijk reglement, waarin alle voorwaarden staan.
  • Een plan met aanduiding van de voetgangerszones, autoluwe zones en filtergebied.
  • Een plan met de juiste invalswegen voor de straten in de omgeving van de Breedstraat, de Lindenstraat en de Priesteragiewijk.
  • Een kaartje met de bereikbaarheid van AZ Nikolaas.

Mobiliteitswinkel

Grote Markt
1
9100
Sint-Niklaas
bestuurcultuurdocumentenfietsgeldgezondheidszorglerenmobiliteitnatuuropvangveiligheidwaarschuwingwerkenwerkenopafspraakwonen