Fiets parkeren

Social media sharing

Stad Sint-Niklaas zet in op een sterk fietsbeleid. Zo zetten we niet enkel in op de aanleg van nieuwe fietspaden, maar zorgen we er ook voor dat je je fiets veilig en proper kan stallen.

We brachten de noden voor fietsenstallingen in kaart met een stallingsonderzoek. Waar moeten er nog fietsenstallingen bijkomen? Waar zijn de stallingen niet zo comfortabel? Afhankelijk waar je bent in de stad (bv. in het winkelhart, station of in een woonwijk), bevelen we verschillende types stallingen aan.

Sint-Niklaas trekt volop de kaart van een sterk fietsbeleid. De fiets moet de evidente keuze worden voor korte verplaatsingen. We willen een echte fietscultuur creëren. We leggen fietspaden, fietsstraten en fietssuggestiestroken aan en maken de fiets steeds zichtbaarder in het straatbeeld. Deze aanpak loont. Tellingen geven aan dat het fietsgebruik in Sint-Niklaas stijgt. Het stijgende gebruik vraagt uiteraard ook meer en goede fietsenstallingen. We doen dit op een proactieve, structurele manier. Natuurlijk kunnen er ook fietsenstallingen op vraag geplaatst kunnen worden.

Welke stalling waar?

Om rust en orde in het openbaar domein te krijgen, willen we overal dezelfde fietsenstalling gebruiken. In Sint-Niklaas is gekozen voor het ‘fietsnietje’. Dat is een eenvoudige fietsbeugel, die geschikt is voor alle soorten fietsen. Bovendien is de kans op beschadiging van jouw fiets bij de fietsnietjes een pak kleiner.

Per gebied zijn de fietsenstallingen anders ingedeeld.

  • Winkelzone: parkeervakken voor fietsen (bv. zoals in de Stationsstraat)
  • Centrum: gebundelde fietsnietjes
  • Woonbuurten: kleinere hoeveelheid gebundelde fietsnietjes
  • Buitengebied: enkel bij haltes van De Lijn
  • Bij bedrijven, sportcentra, bibliotheek …: grote fietsenstalling, als het kan overdekt en zo dicht als mogelijk bij de ingang.
  • Bij activiteiten of evenementen: tijdelijke fietsenstallingen

Bouwprojecten

Bouw je een huis? Voorzie voldoende kwalitatieve fietsenstallingen binnen je nieuwbouw of renovatieproject. De minimumnorm voor bewoners is 1 per woongelegenheid + 1 extra per slaapkamer. Meer stallingen voorzien, is uiteraard beter. Wil je meer weten over fietsenstallingen? Lees er alles over in het fietsvademecum.

Vernieuwing straatmeubilair

Stelselmatig vervangen we oude fietsenstallingen door de fietsnietjes. Bij nieuwe projecten gebruiken we uiteraard steeds fietsnietjes.

Bijkomende stallingen

Op basis van de behoefte aan fietsenstallingen plaatsen we stallingen bij. Dat deden we al rondom de Grote Markt en aan het station. Jouw suggesties zijn ook steeds welkom. Nood aan meer fietsenstallingen in jouw buurt? Laat het ons dan zeker weten!

Bijlagen

Contact

Mobiliteit

Grote Markt
1
9100
Sint-Niklaas
bestuurcultuurdocumentenfietsgeldgezondheidszorglerenmobiliteitnatuuropvangveiligheidwaarschuwingwerkenwerkenopafspraakwonen