kitsune daydream

Openbaar vervoer

Sint-Niklaas ligt centraal in Vlaanderen, tussen de twee grootsteden Antwerpen en Gent. Sint-Niklaas is gemakkelijk bereikbaar via openbaar vervoer.

Het NMBS treinstation ligt aan de rand van de stadskern. Sint-Niklaas is vlot bereikbaar per trein vanuit verschillende richtingen.

Via Antwerpen

Vanuit Antwerpen vertrekken er om de twintig minuten IC-treinen naar Sint-Niklaas. Een rit met de IC-trein naar Sint-Niklaas duurt twintig minuten vanuit Antwerpen. Treinen richting Gent en Rijsel/Lille stoppen in Sint-Niklaas.

Bekijk de treinverbindingen vanuit Antwerpen

Via Gent

Vanuit Gent vertrekken er om de twintig minuten IC-treinen naar Sint-Niklaas. Een rit met de IC-trein naar Sint-Niklaas duurt 25 minuten vanuit Gent. Treinen richting Antwerpen stoppen in Sint-Niklaas.

Bekijk de treinverbindingen vanuit Gent

Via Brussel

Vanuit Brussel rijdt er iedere uur een rechtstreekse IC-trein naar Sint-Niklaas. Er zijn ook snelle verbindingen mogelijk met een overstap in Antwerpen, Gent of Mechelen. Een rit met de IC-trein naar Sint-Niklaas duurt gemiddeld een uur vanuit Brussel.

Bekijk de treinverbindingen vanuit Brussel

Contact NMBS

NMBS Station Sint-Niklaas

Stationsplein
7H
9100
Sint-Niklaas

Sint-Niklaas heeft een eigen stadsbussennet. Het verbindt de buitenwijken en deelgemeenten met de stadskern. In Sint-Niklaas komen ook heel wat streeklijnen samen uit omliggende gemeenten. De Lijn baat de binnenlandse buslijnen uit en voorziet ook busvervoer naar Hulst (NL).

Stadsnet

Het stadsnet van De Lijn heeft vier stadslijnen, die zorgen voor een goede verbinding van alle woonwijken en deelgemeenten met het stadscentrum. Op de as station - Hofstraat - Grote Markt - Parklaan - Waasland Shopping Center is een aparte busstrook voorzien. Daardoor rijdt de bus vlot en frequent van noord naar zuid door de stadskern.

Bekijk het plan van het stadsnet

Vervoersbewijs

Als je de bus neemt, heb je een geldig vervoerbewijs nodig. Een kaartje koop je bij de Lijnwinkel naast de busperrons aan het NMBS treinstation of aan één van de automaten bij de grotere haltes (Grote Markt, Waasland Shopping Center).

Jongeren tot en met 24 jaar krijgen 50 % korting op de Buzzy Pazz. De korting wordt automatisch afgetrokken van de kostprijs.

Meer info over de vervoerbewijzen

 

De Lijn

Oosterlaan
2
9100
Sint-Niklaas

IKOO

Wat?  

vzw IKOO is een erkende vereniging die aangepast vervoer organiseert voor minder mobiele personen uit de regio Waas en Dender. 

Voor wie?  

Alle minder mobiele inwoners van de regio Waas en Dender kunnen het aangepast vervoer van vzw Ikoo gebruiken, ongeacht het inkomen of de leeftijd. Reeksvervoer voor bijvoorbeeld revalidatie, nierdialyse, ... kan niet. Contacteer hiervoor je ziekenfonds. 

Kostprijs  

 • Rolstoelgebruiker: 0,61 EUR/km tot 50 km, vanaf 51 km 1,15 EUR/km 

 • Niet-rolstoelgebruiker: 0,83 EUR/km tot 25 km, vanaf 26 km 1,15 EUR/km 

 • Meerdere haltes tijdens je rit: vanaf stop 2 wordt telkens 1 EUR gevraagd 

 • Deze prijzen gelden op 1/3/23 en geven een indicatie. Deze tarieven kunnen aangepast worden. 

Hoe aanvragen? 

minstens twee dagen op voorhand, via vzw IKOO, 03 710 63 90 of dav@ikoo.be. Meer info op www.ikoo.be

Hop-in

Wat? 

Vzw Hop-in is de vrijwilligersorganisatie van Liberale Mutualiteit Oost-Vlaanderen. Hop-in richt zich naar iedereen die zich moeilijk kan verplaatsen.  

Voor wie? 

Vrijwilligers voeren je naar de dokter, kinesist of het ziekenhuis. Ook voor niet-medisch vervoer kan je een rit aanvragen. Medische afspraken krijgen wel voorrang. Je hoeft niet aangesloten te zijn bij de Liberale Mutualiteit. Ritten zijn mogelijk elke dag tussen 7 en 19 uur. 

Kostprijs 

0,4259 EUR/km en 15 EUR lidgeld per kalenderjaar. Er is ook een wachtvergoeding van 2,5  EUR per uur als de vrijwilliger ter plaatse moet wachten. Je betaalt na elke afspraak cash aan de vrijwilliger en je krijgt in ruil een ontvangstbewijs. 

Hoe aanvragen  

Minimaal 3 dagen op voorhand, via hopin@lm.be of 09 235 72 82, meer info op www.lm-ml.be/nl/hop

CM-Mobiel

Wat? 

De CM-Mobiel is een niet-dringend vervoer voor personen die moeilijk het openbaar vervoer kunnen gebruiken. 

Voor wie? 

Leden van de CM die niet zelf kunnen rijden of gebruik maken van het openbaar vervoer. Zij moeten ook met minimale hulp zelf in de auto geraken. Een rolstoel moet plooibaar zijn. Vervoer naar medische afspraken krijgt wel voorrang. Er is een maximum van drie ritten per week. Het vervoer is altijd afhankelijk van de beschikbaarheid van vrijwilligers, 

Kostprijs 

0,4259 EUR/km en 1,5 EUR administratiekosten per rit. Er is ook een wachtvergoeding van 3 EUR als de vrijwilliger langer dan één uur ter plaatse moet wachten. 

Hoe aanvragen? 

Minimaal 4 dagen op voorhand ( voor 17 uur), via de Zorglijn, 078 152 152 of zorglijn.oostvlaanderen@cm.be. Meer info www.cm.be/diensten-en-voordelen/thuiszorg/vervoer/cm-mobiel

Rode Kruis

Wat?  

Het Rode Kruis Sint-Niklaas heeft 2 diensten voor mensen die minder mobiel zijn: een dienst voor individueel rolwagenvervoer en een dienst voor groepsvervoer (enkel voor verenigingen en voorzieningen).  

Het individuele vervoer biedt plaats aan 1 rolstoelgebruiker en 1 begeleider. 

Het groepsvervoer biedt plaats aan maximum 2 rolstoelen en kan 8 personen vervoeren. 

Voor wie? 

 • Personen in een rolstoel of mensen met een verstandelijke beperking (1 begeleider mag gratis mee). 

 • Voorleggen attest van de dokter, dat rolstoelgebondenheid verklaart of verstandelijke beperking. 

Kostprijs 

 • Individueel vervoer: 3 EUR startbedrag, 0,30 EUR/km 

 • Groepsvervoer: 0,20 EUR/km 

Hoe aanvragen? 

3 dagen op voorhand, via 0471 88 27 21 of  info@sint-niklaas.rodekruis.be 

Taxi Hendriks

Wat? 

Taxi Hendriks is een taxibedrijf dat vervoer met aangepaste wagens voorziet. 

Voor wie? 

Aangepast vervoer voor minder mobiele personen en rolstoelgebruikers. 

Kostprijs 

De kostprijs is gelijkaardig aan die van een gewone taxirit. Je kan ook met taxicheques en met dienstencheques betalen. 

Hoe aanvragen? 

3 dagen op voorhand, via 09 216 80 20 of info.gent@hendriks.be 

Meer Mobiel

Heb je door een handicap, ouderdom, ziekte of (tijdelijke) beperking moeilijkheden om je te verplaatsen? Verdwaal je in het aanbod van aangepast vervoer? Heb je geen idee waar je recht op hebt of van welke kortingen je kan genieten? 

De website ‘Meer Mobiel’ bundelt alle informatie over aangepast vervoer in Vlaanderen én Brussel en vertelt je alles over je rechten als gebruiker, eventuele financiële tegemoetkomingen en (beleids)ontwikkelingen op vlak van toegankelijke mobiliteit. 

https://www.meermobiel.be/ 

Taxicheques

Wat zijn taxicheques en wie kan er gebruik van maken? 

Taxicheques maken vervoer toegankelijker voor inwoners met een beperkt inkomen die zich niet goed kunnen verplaatsen. 
Personen die een verhoogde tegemoetkoming bij het ziekenfonds genieten en die voldoen aan 1 van de medische voorwaarden kunnen gebruik maken van taxicheques: 

 • Personen met een blijvende invaliditeit van 50% of meer (invaliditeit van de benen) of van 80% of meer (andere invaliditeit) 

 • Oorlogsinvaliden (burgerlijk of militair) met een invaliditeit van 50% of meer. 

 • Personen die volledig verlamd zijn aan de armen of van wie beide armen werden geamputeerd. 

 • Personen van wie de gezondheidstoestand hun zelfredzaamheid of mobiliteit vermindert: 
  - ouder dan 21 jaar: 12 punten of meer (zelfredzaamheid) of minstens 2 punten (mobiliteit); 
  - jonger dan 21 jaar: 2 punten in de categorie "verplaatsing" of "mobiliteit en verplaatsing". 

 • Personen die volledig blind zijn. 

Waar aanvragen? 

 • Geef aan de balie van het Welzijnshuis een ingevuld aanvraagformulier met de nodige attesten af. Je ontvangt een erkenningskaart, deze kaart is 1 jaar geldig en kan daarna vernieuwd worden. 

 • Aan de balie van het Welzijnshuis kan je cheques kopen aan 50% van de waarde. De waarde van 1 taxicheque is 5 EUR en je betaalt 2.5 EUR per stuk. 

 • Het aantal cheques per gebruiker wordt beperkt tot 25 per jaar. 

 • De aangekochte cheques zijn geldig tot 31 maart volgend op het jaar van aankoop. 

Waar gebruiken? 

 • Bij aankoop krijg je een lijst met taximaatschappijen die deze cheques aanvaarden. Er zijn ook 2 maatschappijen die rolstoelen kunnen vervoeren. 

 • Per taxirit betaal je dan met taxicheques. Bijvoorbeeld een rit van 10 EUR betaal je met 2 cheques van 5 EUR. Als het bedrag hoger ligt en niet uitkomt met de cheques kan je cash bijleggen. Opmerking: er wordt niet teruggeven op taxicheques. 

Welzijnshuis

Abingdonstraat
99
9100
Sint-Niklaas
bestuur cultuur documenten fiets geld gezondheidszorg leren mobiliteit natuur opvang veiligheid waarschuwing werken werkenopafspraak wonen