Wandelende inwoners in de Collegestraat, heringericht in de winkelwandellus

Te voet

De visie rond mobiliteit is gevormd rond het STOP-principe: eerst stappen – dan trappen – dan openbaar vervoer – dan personenwagens. Als stad gaan we voluit voor een aangename wandelervaring, niet enkel recreatief maar ook als dagdagelijkse manier van verplaatsen. Gebruik een van de rand- of pleinparkings in de stad en tal van zaken zijn bereikbaar op wandelafstand.

In de stadskern zijn een aantal voetgangerszones: de Stationsstraat, het eerste gedeelte van de Nieuwstraat, het Sint-Nicolaasplein, de Apostelstraat en de Houtbriel (kant terraszone). Deze straten zijn ‘gereserveerd’ voor voetgangers. Fietsers zijn er toegelaten, maar te gast. Het meeste autoverkeer is er verboden.

Wat zijn de regels in een voetgangerszone?

  • Voetgangers mogen de volledige breedte van de openbare weg innemen.
  • Bestuurders die de zone mogen betreden (bv. voor leveringen), moeten stapvoets rijden.
  • Fietsers moeten bij grote drukte in de zone afstappen en met de fiets aan de hand gaan.
  • Spelen op de openbare weg is toegelaten.
  • Parkeren is verboden.

Doorrijvergunning

De toegang tot voetgangerszones, autoluwe zones en verkeersfilters wordt in Sint-Niklaas geregeld via camera’s met nummerplaatherkenning. Wie met de auto deze zones wil binnenrijden, heeft een doorrijvergunning nodig. Die vergunning is aan voorwaarden gebonden: je moet bijvoorbeeld in het gebied wonen of er een garage hebben.

Vraag een doorrijvergunning aan.

Wandelaars in de voetgangerszone Stationsstraat

Met het project winkelwandellus maakt de stad een aantal straten tussen de Grote Markt en het Stationsplein groener, lichter, fraaier en vooral ook verkeersveiliger. Het prachtige resultaat wordt fel gesmaakt door bewoners en bezoekers, en krijgt ook erkenning op hoger niveau, onder andere met de Prijs Publieke Ruimte 2023.

De winkelwandellus loopt door het hart van scholenstad Sint-Niklaas. Dagelijks fietsen en wandelen er duizenden scholieren door de centrumstraten. Daarom is de aanleg van de winkelwandellus ook gericht op de verbetering van de verkeersveiligheid en verkeersleefbaarheid in deze straten. Via ontharding en vergroening in de straten van de winkelwandellus dragen we bij tot de klimaatbestendigheid van de binnenstad. Mooie gevels en locaties worden in het ontwerp uitgelicht.

Eerste schooldag in de winkelwandellus
Richard Van Bristomstraat heraangelegd in de winkelwandellus

De straten worden ingericht volgens vaste principes in een herkenbare stijl. Het gaat daarbij over de gebruikte materialen, zoals kleiklinkers en arduinen boordstenen en goten, maar ook ondere andere over de beplanting, het meubilair, de kleuren en vormen, de wegprofielen, de verlichting, de inrichting voor blinden en slechtzienden. Zo creëren we een samenhangend straatbeeld en een consequent geheel. Je vindt die principes terug in het Masterplan Publieke Ruimte.

De heraanleg verloopt gefaseerd: de Richard Van Britsomstraat, Casinostraat, Collegestraat (deel vanaf Grote Markt tot aan de schouwburg), Schouwburgplein en Paul Snoeckstraat zijn al afgewerkt. Het zijn nu stuk voor stuk mooie straten, met veel meer ruimte voor voetgangers, de inrichting van een schoolstraat en fietsstraten, en de aanplanting van gevarieerd groen en gevelgroen. De volgende fase, waarbij de Prins Albertstraat zal vernieuwd worden, start in september 2023. Het Regentieplein, de Zamanstraat en de Dr. Verdurmenstraat worden in de loop van de volgende jaren aangepakt.

De combinatie van al deze factoren maakt van de winkelwandellus een aangename zone om te flaneren door de binnenstad, met een hoge verblijfswaarde. Tenslotte maakt de winkelwandellus ook deel uit van een breder geheel: de globale stadskernvernieuwing, met onder andere de heraanleg van de Grote Markt als blikvanger.

Meer info over het project winkelwandellus.

Meer weten over de Prijs Publieke Ruimte 2023.

Trage wegen zijn paden bedoeld voor langzaam verkeer, zoals voetgangers en fietsers. Ze zijn dan ook ideaal om je veilig en rustig te verplaatsen. Het zijn onder andere oude kerkwegels, veldwegen, en jaagpaden. Niet alle trage wegen zijn verhard en daardoor soms moeilijk toegankelijk voor rolwagens en buggy's. Trage wegen bevinden zich vooral in het groen. Ter plaatse herken je ze aan de  tragewegennaambordjes.

Een overzicht van trage wegen in Sint-Niklaas en in de deelgemeenten vind je op het tragewegenplan. Er is zowel een versie met de huidige situatie als met de gewenste situatie. 

Naar het tragewegenplan.

Twee wandelaars op een trage weg tussen de bomen
Een loper op een trage weg

Zo weinig mogelijk ongevallen op kruispunten: daar gaan we voor. Op een aantal drukke kruispunten in de stad, zoals het kruispunt aan het Onze-Lieve-Vrouwplein en het kruispunt Spoorweglaan (R42)/Plezantstraat, werd een conflictvrije verkeerslichtenregeling ingevoerd. Met de regeling van ‘vierkant groen’ is er geen conflict meer tussen zachte weggebruikers en gemotoriseerd verkeer: alle fietsers en voetgangers krijgen tegelijkertijd groen en alle andere weggebruikers wachten voor een rood licht.

Lees hier meer over het project.

bestuur cultuur documenten fiets geld gezondheidszorg leren mobiliteit natuur opvang veiligheid waarschuwing werken werkenopafspraak wonen