Wat is compost

Social media sharing

Compost is een donkerbruin tot zwart, kruimelig product dat bestaat uit plantaardige resten die door micro-organismen bijna tot humus zijn afgebroken. Je kan het vergelijken met wat in het bos gebeurt als afgevallen bladeren, twijgjes en dode planten zich omvormen tot de donkerbruine bosgrond. Compost is 100 procent natuurlijk en een ideale voedingsstof voor planten.

Het composteerproces

Composteren is waarschijnlijk één van de oudste bekende natuurlijke recyclageprocessen. Composteren gebeurt door activiteit van bacteriën en schimmels die van nature al op het organisch materiaal aanwezig zijn. Zij breken het materiaal af en gebruiken de producten voor hun eigen levensprocessen. Bij dit afbraakproces gebruiken ze omgevingslicht en komt er koolstofdioxide, water en warmte vrij.

Wat doet compost

Compost verbetert de bodemstructuur en de waterhuishouding

De ideale bodemstructuur is de kruimelstructuur. Planten vinden er makkelijk water, zuurstof en voedsel. In een te losse bodem zorgen regenbuien ervoor dat voedsel snel wegstroomt. Een te harde bodem houdt water te lang vast, waardoor plantenwortels gaan rotten. Door
compost toe te voegen verbeter je de structuur van de bodem en herstel je het evenwicht.

Compost verhoogt de vruchtbaarheid en beschermt tegen ziektes

Planten hebben naast zuurstof en water ook voedingsstoffen nodig. Net zoals bij de mens is een evenwichtige voeding van belang. Wie planten te veel of te snel voedingsstoffen geeft, forceert de groei waardoor de planten vatbaarder worden voor ziektes en ongedierte. Compost bevat voedingsstoffen die perfect als basisbemesting kunnen dienen. Het voordeel is dat ze langzaam vrij komen, op het tempo dat de planten ze nodig hebben.

Maak kennis met onze compostwerf

Bij de stedelijke compostwerf kan je groenafval aanleveren en groencompost ophalen. De compostwerf is opengesteld voor iedereen, zowel voor particulieren als zelfstandigen. De minimum afname voor groencompost is 500 kg. De compostering kan het belanden verzorgen, enkel het transportmiddel is zelf te voorzien.

bestuurcultuurdocumentenfietsgeldgezondheidszorglerenmobiliteitnatuuropvangveiligheidwaarschuwingwerkenwerkenopafspraakwonen