Subsidie voor het aanbrengen van nestvoorzieningen voor gierzwaluwen

Gierzwaluwen zijn ware luchtacrobaten. Helaas daalt hun aantal jaar na jaar. De renovatie van gebouwen en het dichten van spleten en kieren berooft de gierzwaluw van heel wat nestgelegenheid in en rond onze stad. Daar valt een mouw aan te passen: plaats zelf een nestkast of inbouwsteen voor gierzwaluwen!

Premieaanvraag

Vraag vóór de plaatsing de premie aan via het aanvraagformulier.

Je kan je aanvraag per post of via e-mail indienen. Kom je graag persoonlijk? Maak een afspraak! 

Betalingsaanvraag

Je krijgt van ons een beslissing over je aanvraag. Dan kan je de nestgelegenheid voor de gierzwaluw aanbrengen en daarna een betalingsaanvraag doen. Daarna betalen wij de premie uit. 

Je kan je aanvraag per post of via e-mail indienen. Kom je graag persoonlijk? Maak een afspraak! 

De stedelijke subsidie voor het aanbrengen van nestvoorzieningen voor gierzwaluwen is een financiële ondersteuning van de stad Sint-Niklaas voor het aanbrengen van aangepaste nestgelegenheid voor gierzwaluwen aan woningen en/of andere gebouwen in Sint-Niklaas. 

Volgende werken komen in aanmerking: het aanbrengen van inbouwstenen, geïntegreerde nestgelegenheden of nestkasten die ontworpen zijn voor de huisvesting van gierzwaluwen. 

De subsidie voor het aanbrengen van inbouwstenen, geïntegreerde nestgelegenheden of nestkasten die ontworpen zijn voor de huisvesting van gierzwaluwen is 50 EUR per nestgelegenheid, met een maximum van 250 EUR per adres. 

Wanneer kom je in aanmerking?  

Je komt in aanmerking voor de stedelijke subsidie voor het aanbrengen van nestvoorzieningen voor gierzwaluwen, als je voldoet aan volgende voorwaarden:   

  • Je moet de nestgelegenheid minstens vier meter boven de grond aanbrengen.  

  • Onder de in- of uitvliegopening is drie meter voorzien voor de vrije val die gierzwaluwen moeten kunnen maken als ze hun nestplaats verlaten.  

  • Er zijn geen obstakels in de buurt die de vrije aanvliegmogelijkheden beperken.  

  • Je mag de nestgelegenheden enkel aan de koele noord- en oostzijde aanbrengen.  

  • De aanvrager verbindt zich ertoe om de aangebrachte nestgelegenheid ten minste tien jaar te behouden in een staat die geschikt is als nestplaats voor gierzwaluwen.  

  • Je stemt ermee in dat een vertegenwoordiger van de stad de uitgevoerde werken komt controleren. 

Meer informatie vind je in het subsidiereglement.

Heb je nog vragen of wil je graag extra informatie?

Natuur

Grote Markt
1
9100
Sint-Niklaas
bestuur cultuur documenten fiets geld gezondheidszorg leren mobiliteit natuur opvang veiligheid waarschuwing werken werkenopafspraak wonen