Geveltuin

Een geveltuin brengt kleur en sfeer in de straat, verbetert de luchtkwalitieit en isoleert je woning. Met zo'n strook groen tegen je gevel breng je kleur in de straat en zorg je voor een stukje natuur in de stad.  Vogels, vlinders en bijen voelen zich er thuis.  

Als je zelf een geveltuin wil aanleggen volstaat het om hiervoor een melding te doen via de blauwe knop hieronder. Je kijkt best eerst even na in de informatie of jouw gevel voldoet aan de voorwaarden. Daarna kan je aan de slag.

Momenteel loopt er een actie  'Verwen jezelf met een gratis geveltuin'. 
Hier vind je alle informatie over deze actie en het juiste formulier. 

Geveltuinen zijn goed voor de stad en haar bewoners. Vraag je geveltuin aan via onze website. Daarna kan je meteen aan de slag.

Hoe leg ik mijn geveltuin aan?
Voorzie je geveltuin van een opstaande boordsteen zonder scherpe randen met een hoogte van max. 15 cm boven de trottoirverharding. Hierdoor vermijd je dat het trottoir inzakt en voorkom je verzilting van de bodem als er gestrooid wordt tegen sneeuw- en ijzel. Bovendien is je geveltuin zo ook waarneembaar voor blinden en slechtzienden.

Wat plant ik in mijn geveltuin?
Kies bij voorkeur voor inheemse planten. Stekelige of doornige planten zijn verboden. Op zoek naar inspiratie? Die vind je vast en zeker op de website van Velt.

Hoe groot mag mijn geveltuin zijn?

Een geveltuin heeft plaats nodig. Meet dus eerst goed op of die er wel is. Jouw geveltuin heeft een breedte van max. 50 cm vanaf de voorgevellijn (inclusief boordsteen), en een lengte van max. 1,2 m per volle 5 m gevellengte. Hou minstens 50 cm afstand van de buren en let er ook op dat je ten minste 1 m vlak voetpad moet vrijhouden.

Contact

Natuur

Grote Markt
1
9100
Sint-Niklaas
bestuurcultuurdocumentenfietsgeldgezondheidszorglerenmobiliteitnatuuropvangveiligheidwaarschuwingwerkenwerkenopafspraakwonen