Geveltuin

Een geveltuin is een strook groen tegen een gevel die rechtstreeks aan het voetpad aansluit. Met zo'n tuin breng je kleur in de straat en maak je ze groener en vrolijker. Vogels, vlinders en bijen voelen zich er thuis.

Voor de aanleg van een geveltuin doe je melding via onze site. Daarna kan je meteen aan de slag.

Geveltuinen zijn goed voor de stad en haar bewoners. Vraag je geveltuin aan via onze website. Daarna kan je meteen aan de slag.

Hoe leg ik mijn geveltuin aan?
Voorzie je geveltuin van een opstaande boordsteen zonder scherpe randen met een hoogte van max. 15 cm boven de trottoirverharding. Hierdoor vermijd je dat het trottoir inzakt en voorkom je verzilting van de bodem als er gestrooid wordt tegen sneeuw- en ijzel. Bovendien is je geveltuin zo ook waarneembaar voor blinden en slechtzienden.

Wat plant ik in mijn geveltuin?
Kies bij voorkeur voor inheemse planten. Stekelige of doornige planten zijn verboden. Op zoek naar inspiratie? Die vind je vast en zeker op de website van Velt.

Hoe groot mag mijn geveltuin zijn?

Een geveltuin heeft plaats nodig. Meet dus eerst goed op of die er wel is. Jouw geveltuin heeft een breedte van max. 50 cm vanaf de voorgevellijn (inclusief boordsteen), en een lengte van max. 1,2 m per volle 5 m gevellengte. Hou minstens 50 cm afstand van de buren en let er ook op dat je ten minste 1 m vlak voetpad moet vrijhouden.

Contact

Duurzaamheid, natuur en afval

Grote Markt
1
9100
Sint-Niklaas
bestuurcultuurdocumentenfietsgeldgezondheidszorglerenmobiliteitnatuuropvangveiligheidwaarschuwingwerkenwerkenopafspraakwonen