Aanvraag slachtattest

Iedereen die thuis een dier (bv. varken, geit of schaap) wil slachten, moet een registratienummer en slachtbewijs aanvragen. Een slachtbewijs is niet nodig voor konijnen, gevogelte en klein wild. Grotere dieren zoals runderen en paarden mogen enkel in een slachthuis geslacht worden.

Aanvraag registratienummer

Vóór je een slachtbewijs kan verkrijgen, is het verplicht een registratienummer aan te vragen bij de stad. De aanvraag voor een registratienummer is gratis en hoeft maar één keer te gebeuren. Hou het nummer goed bij voor latere aangiftes van slachtingen.

Je kan een registratienummer aanvragen aan de balie van het stadhuis of de deelgemeentehuizen. Je hebt hiervoor geen afspraak nodig. Breng wel zeker je identiteitskaart mee!

Aanvraag slachtattest

Je hoeft enkel een slachtbewijs aan te vragen als je thuis wil slachten. De aangifte van een slachting in het slachthuis gebeurt in het slachthuis zelf.

Vraag minstens 2 werkdagen voor de slachting jouw slachtbewijs aan. Dit kan aan de balie van het stadhuis of de deelgemeentehuizen. Je hebt hiervoor geen afspraak nodig. 

  • Identiteitskaart
  • Registratienummer
  • Beslagnummer (dit is het identificatienummer van de plaats waar de dieren gehouden worden en bestaat uit 8 cijfers)
  • Oormerknummer van het dier

Een slachtbewijs kost 10 EUR en blijft 8 dagen geldig.

Een slachtbewijs kan enkel opgemaakt worden door medewerkers van de stad met een FAVV-login.

Je hebt geen slachtbewijs nodig als de slachting in het slachthuis gebeurt. Enkel wie thuis wil slachten, moet een slachtbewijs aanvragen. 

Opgelet: uitzonderlijke regels tijdens de periode van het offerfeest

Tijdens de periode van het offerfeest is het voor iedereen verboden thuisslachtingen uit te voeren. Er kan enkel verdoofd geslacht worden in een erkend slachthuis of slachtvloer. Een registratienummer en slachtbewijs is verplicht. Per adres wordt slechts een slachtbewijs voor 2 dieren uitgereikt.

Patrimonium en landbouw

Grote Markt
1
9100
Sint-Niklaas
bestuurcultuurdocumentenfietsgeldgezondheidszorglerenmobiliteitnatuuropvangveiligheidwaarschuwingwerkenwerkenopafspraakwonen