Vergunningen

Voor bouwactiviteiten, bestemmingswijzigingen of exploiteren van een activiteit die hinderlijk is voor de omgeving is in veel gevallen een omgevingsvergunning nodig.

Een omgevingsvergunning kan stedenbouwkundige handelingen en/of de vergunningsplichtige exploitatie van ingedeelde inrichtingen en activiteiten omvatten. Indien beide onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn moeten ze in 1 vergunningsaanvraag vervat zitten.

Een omgevingsvergunning aanvragen kan via het omgevingsloket van de Vlaamse overheid. Ook de beslissing verloopt digitaal. Voor kleinere werken rond de woning kan je op een omgevingsloket de ‘snelinvoer’ gebruiken.

 Hoe werkt het?

Het omgevingsloket werkt met een login op basis van je identiteitskaart. Om een aanvraag in te dienen, moet je dus beschikken over een e-ID-kaartlezer of over een token. Extra software is niet vereist.

Voor je aan de slag gaat

Wij raden je aan om de normenboeken door te nemen alvorens je het digitaal dossier samenstelt. Een dossier dat niet in overeenstemming met het normenboek ingediend wordt zal stopgezet worden.

Aanvraag op papier

Voor bepaalde kleinere werken zonder architect is het nog steeds mogelijk je aanvraag op papier in te dienen, hiervoor wordt een extra dossiertaks van 150 euro aangerekend. Het valt dus aan te raden je dossier digitaal via het omgevingsloket in te dienen om de dossiertaks te vermijden.

Wil je een hoogstammige boom vellen? Dan heb je meestal een vergunning nodig. Hoogstammige bomen zijn bomen die op 1 meter hoogte een omtrek hebben van meer dan 1 meter.

Staat de boom in een bos?

Als je een boom of bomen in een bos wil vellen, dan heb je een kapmachtiging nodig van het Agentschap voor Natuur en Bos.
Je vindt meer informatie terug op hun website.

Staat de boom niet in een bos?

Er is geen vergunning nodig voor het vellen van deze bomen:

  • in woongebied, binnen een straal van 15 meter van de vergunde woning;
  • in agrarisch gebied, binnen een straal van 15 meter van het landbouwbedrijf;
  • in industriegebied, binnen een straal van 15 meter van het bedrijf.

Er is ook geen vergunning nodig voor vellingen op schriftelijk verzoek van de leidingbeheerders voor hoogspanning, gas, vloeistof of spoorwegen, binnen bepaalde veiligheidsstroken. Wil je hier meer informatie krijgen? Neem dan contact op met ons via onderstaande contactgegevens.

In alle andere gevallen moet je een omgevingsvergunning hebben. Je kan deze omgevingsvergunning aanvragen via https://www.omgevingsloketvlaanderen.be. Voor het vellen van bomen kan je gebruik maken van de snelle invoer (aanvragen van kleine werken op en rond een gebouw).

Is de boom gevaarlijk?

Contacteer dan de deskundige natuur van de afdeling plannen en ontwikkelen via natuur@sint-niklaas.be of 03 778 31 90. Vermeld je telefoonnummer, adres en de locatie van de gevaarlijke boom. Voeg indien mogelijk foto’s toe aan je e-mail. In uitzonderlijke gevallen kunnen we een noodvelling toestaan wegens acuut gevaar.

bestuurcultuurdocumentenfietsgeldgezondheidszorglerenmobiliteitnatuuropvangveiligheidwaarschuwingwerkenwerkenopafspraakwonen