Vergunning vellen van bomen

Wil je een hoogstammige boom vellen? Dan heb je meestal een vergunning nodig. Hoogstammige bomen zijn bomen die op 1 meter hoogte een omtrek hebben van meer dan 1 meter.

Staat de boom in een bos?

Als je een boom of bomen in een bos wil vellen, dan heb je een kapmachtiging nodig van het Agentschap voor Natuur en Bos.

Staat de boom niet in een bos?

Er is geen vergunning nodig voor het vellen van deze bomen:

  • in woongebied, binnen een straal van 15 meter van de vergunde woning;
  • in agrarisch gebied, binnen een straal van 15 meter van het landbouwbedrijf;
  • in industriegebied, binnen een straal van 15 meter van het bedrijf.

Er is ook geen vergunning nodig voor vellingen op schriftelijk verzoek van de leidingbeheerders voor hoogspanning, gas, vloeistof of spoorwegen, binnen bepaalde veiligheidsstroken. Wil je hier meer informatie krijgen? Neem dan contact op met ons via onderstaande contactgegevens.

In alle andere gevallen moet je een omgevingsvergunning aanvragen via het omgevingsloket Vlaanderen. Voor het vellen van bomen kan je gebruik maken van de snelle invoer (aanvragen van kleine werken op en rond een gebouw).

Is de boom gevaarlijk?

Contacteer dan de deskundige natuur van de afdeling plannen en ontwikkelen via natuur@sint-niklaas.be of 03 778 31 90. Vermeld je telefoonnummer, adres en de locatie van de gevaarlijke boom. Voeg indien mogelijk foto’s toe aan je e-mail. In uitzonderlijke gevallen kunnen we een noodvelling toestaan wegens acuut gevaar.

Contact

Natuur

Grote Markt
1
9100
Sint-Niklaas
bestuur cultuur documenten fiets geld gezondheidszorg leren mobiliteit natuur opvang veiligheid waarschuwing werken werkenopafspraak wonen