De feiten

Social media sharing

De opvang van vluchtelingen wordt in België georganiseerd in opvangcentra door Fedasil, het Rode Kruis, partnerorganisaties en lokale opvanginitiatieven.

In onze stad is er sinds 2001 een Rode Kruis opvangcentrum voor asielzoekers in de voormalige normaalschool in de Kasteelstraat, met een capaciteit van 215 plaatsen, voor gezinnen en alleenstaanden, en voor een groep niet-begeleide minderjarigen.

In september 2015 opende het Rode Kruis ook een noodopvangcentrum op het militair domein Westakkers, dat in september 2018 wordt afgebouwd.

De opvang door het Rode Kruis bestaat niet enkel uit het zogenaamde ‘bed-bad-brood’-aanbod, waarbij asielzoekers een dak boven hun hoofd, maaltijden en wasgelegenheid krijgen. Het centrum voorziet ook in medische en psychologische zorg. De meeste asielzoekers hebben vooraleer ze in het opvangcentrum aankomen een oorlogssituatie getrotseerd in eigen land, en daarna een lange en zeer gevaarlijke tocht over land en over zee meegemaakt, vaak in gezinsverband. Dit kan trauma’s veroorzaken.

Het opvangcentrum zorgt ook voor individuele begeleiding in functie van de toekomst, voor ondersteuning bij de asielprocedure, voor groepsactiviteiten en biedt vorming aan (taal, beroepsopleiding). Veel van die activiteiten gebeuren in samenwerking met vrijwilligers.

De leerplichtige kinderen en jongeren volgen les in het lager en secundair onderwijs in diverse scholen in Sint-Niklaas, volgens een spreidingsplan dat werd uitgewerkt in overleg met de scholen.

Het onderhoud van de gebouwen gebeurt door de bewoners; de maaltijden worden geleverd door een cateringbedrijf.

bestuurcultuurdocumentenfietsgeldgezondheidszorglerenmobiliteitnatuuropvangveiligheidwaarschuwingwerkenwerkenopafspraakwonen