Eerste inschrijving / nieuwe procedure

Ben je nieuw in België en wil je hier blijven wonen? Wil je een nieuwe aanvraag starten na een eerdere weigering? Maak dan een afspraak bij het team vreemdelingen.

Afhankelijk van jouw nationaliteit, familiebanden, arbeidssituatie, enz. bestaan er diverse verblijfsprocedures. Die verblijfsprocedures moeten worden doorlopen om een toelating te krijgen om langdurig in België te mogen verblijven.

De verblijfsreglementering is een bevoegdheid van de federale overheid. Het stadsbestuur heeft hierin de rol van doorgeefluik en wegwijzer.

Omdat elk dossier anders is, kan je voor deze dienstverlening enkel telefonisch of via e-mail een afspraak maken. Er wordt door onze medewerkers dan nagegaan welke verblijfsmogelijkheden er zijn en welke documenten moeten worden meegebracht je moet meebrengen. In de meeste gevallen zal een opvolgingsafspraak nodig zijn (bv. na de woonstcontrole door de wijkagent).

Komt je liever persoonlijk langs om jouw verblijfsmogelijkheden te kennen? Maak dan online een afspraak. Tijdens jouw bezoek kan je dan ook een afspraak als nieuwkomer vragen.

Contact

Vreemdelingen

Grote Markt
1
9100
Sint-Niklaas

Je ontvangt een lijst met de nodige documenten bij het maken van jouw afspraak.

Breng zeker al volgende documenten mee:

  • Identiteitskaart en/of paspoort (eventueel met visum)
  • Documenten over jouw burgerlijke staat (ongehuwd / gehuwd / gescheiden / …)

Bij sommige verblijfsprocedures is federale verblijfsretributie verschuldigd. Meer informatie hierover vindt u op https://dofi.ibz.be/nl/themes/faq/long-sejour/bijdrage

Voor meer informatie over verblijfsprocedures kan je hier terecht: 

Let op: Voor visums check je best de websites van de ambassades waar het visum moet worden aangevraagd.

Contact

Vreemdelingen

Grote Markt
1
9100
Sint-Niklaas
bestuur cultuur documenten fiets geld gezondheidszorg leren mobiliteit natuur opvang veiligheid waarschuwing werken werkenopafspraak wonen