Toerist / familiebezoek / seizoensarbeid aanmelding

Kom je als buitenlander voor maximum 3 maanden naar Sint-Niklaas en verblijf je bij familie of vrienden? Meld je dan aan bij de stad. Als je op hotel verblijft of in een B&B, dan hoef je dit niet te doen. Werkgevers moeten ook hun seizoenarbeiders die onderdak krijgen in een van hun panden aanmelden.

EU en Zwitserland

Inwoners van de Europese Unie en inwoners van Zwitserland zijn verplicht om zich binnen de 10 werkdagen aan te melden bij het gemeentebestuur van de plaats waar zij verblijven. Zij ontvangen op vertoon van hun identiteitskaart of paspoort een ‘melding van aanwezigheid’  (bijlage 3ter). Dit document is steeds voor 3 maanden geldig.

Niet-Europese nationaliteit

Personen met een niet-Europese nationaliteit zijn verplicht zich binnen de 3 werkdagen aan te melden bij het gemeentebestuur van de plaats waar zij verblijven. Op vertoon van hun binnenkomstdocumenten (paspoort en eventueel verblijfskaart of visum) ontvangen zij een ‘aankomstverklaring’ (bijlage 3). De geldigheidsduur van dit document is afhankelijk van de toegelaten verblijfsduur. Dit is maximum 90 dagen. In uitzonderlijke gevallen kan deze termijn worden verlengd.

Seizoensarbeiders

Seizoenarbeiders worden aangemeld door hun werkgever. Werkgevers nemen hiervoor best rechtstreeks contact met de dienst.

Is generated
 • Identiteitsbewijs (geldig paspoort verplicht, indien geen Europese nationaliteit!)
 • Indien nodig: visum of verblijfskaart van ander EU-land (zie voorwaarden)
 • 1 recente pasfoto (enkel voor niet-EU burger)

Dit product is gratis.

EU en Zwitserland

Voor inwoners van de Europese Unie en inwoners van Zwitserland geldt er een onvoorwaardelijk recht op binnenkomst en verblijf. Enkel indien duidelijk blijkt dat je reeds meer dan 3 maanden aan één stuk in België verblijft, kan er geweigerd worden om nog een bijlage 3ter af te leveren.

Meer informatie

Niet-Europese nationaliteit

Voor mensen met een niet-Europese nationaliteit is het eerder complex. Sommige mensen hebben namelijk  een visum nodig, anderen niet. Om te weten of je al dan niet een visum nodig hebt, kan je terecht op de website van de dienst grenscontrole:

Heb ik een visum nodig?

 • Visumvrij
  • Het recht op verblijf wordt berekend vanaf de datum van binnenkomst in de Schengenzone (stempel grenscontrole). Normaalgezien is dit 90 dagen. Indien er reeds een verblijf is geweest in een periode van 180 dagen voor de laatste binnenkomst, dan wordt dit in mindering gebracht.
  • De termijnen kunnen ook zelf berekend worden via de Schengencalculator op de website van de Europese Commissie.
 • Visumplichtig
  • Het recht op verblijf wordt berekend op basis van datum binnenkomst in de Schengenzone en de geldigheidsduur van het visum (einddatum / aantal toegestane dagen).
  • In geval van langdurige visa met meervoudige binnenkomsten wordt de termijn berekend zoals de visumvrije.
 • Legaal verblijf in andere EU-lidstaat
  • Het recht op verblijf wordt berekend op basis van de verklaarde datum van binnenkomst in België. Normaalgezien is dit 90 dagen. Indien er reeds een verblijf is geweest in een periode van 180 dagen voor de laatste binnenkomst, dan wordt dit in mindering gebracht.
  • De termijnen kunnen ook zelf berekend worden via de Schengencalculator op de website van de Europese Commissie.

Meer informatie

Is generated

In uitzonderlijk gevallen is het mogelijk om een aankomstverklaring of toeristisch visum te laten verlengen:

Is generated

Contact

Vreemdelingen

Grote Markt
1
9100
Sint-Niklaas
bestuur cultuur documenten fiets geld gezondheidszorg leren mobiliteit natuur opvang veiligheid waarschuwing werken werkenopafspraak wonen