Orgaandonatie

Orgaandonatie kan levens redden. Voor veel patiënten met chronische, onomkeerbare aandoeningen, is orgaantransplantatie de laatste mogelijke behandeling. Als je sterft door hersen- of hartfalen, dan kunnen je organen gebruikt worden om levens te redden. Het is belangrijk dat je daar nu al over nadenkt en je registreert als donor.

Registreren

Om te voorkomen dat je naaste familieleden na je dood de keuze in je plaats moeten maken, kan je vooraf het formulier voor instemming of weigering tot orgaandonatie opvragen, invullen en laten registreren bij de dienst burgerzaken.

Wij voegen de informatie toe aan het rijksregister en sturen een kennisgeving naar de federale overheidsdienst Volksgezondheid. De medische diensten raadplegen het rijksregister om na te gaan of je in geval van overlijden donor was of niet.

Je registeren als orgaandonor is gratis.

Als je Belg bent of meer dan zes maanden in België woont, dan kunnen je organen na je dood verwijderd worden voor orgaandonatie, tenzij:

  • je dit uitdrukkelijk hebt geweigerd tijdens je leven
  • je naaste familieleden (kinderen, ouders of echtgenoot) zich tegen de orgaandonatie verzetten

Burgerzaken

Grote Markt
1
9100
Sint-Niklaas
bestuurcultuurdocumentenfietsgeldgezondheidszorglerenmobiliteitnatuuropvangveiligheidwaarschuwingwerkenwerkenopafspraakwonen