Internationaal paspoort

Een paspoort is een document om je identiteit te bewijzen in de landen waarvoor de Belgische identiteitskaart of verblijfskaart niet volstaat.

Internationaal paspoort aanvragen

Je vraagt je internationaal paspoort aan bij de dienst burgerzaken.

Vraag je paspoort zeker op tijd aan. Hou rekening met een leveringstermijn van minstens 5 werkdagen. In drukke periodes kan de wachttijd oplopen.

Sneller je paspoort nodig? Meer informatie over de dringende en superdringende procedure vind je onder 'Bedrag'.

Internationaal paspoort afhalen

Als je internationaal paspoort klaar is, kan je het persoonlijk afhalen bij dienst burgerzaken. Hiervoor maak je een afspraak. Je kan ook een volmacht geven aan iemand anders om je paspoort af te halen. Vul hiervoor het volmachtformulier in dat je ontvangt bij de aanvraag.

Een Belgisch paspoort is een document om je identiteit te bewijzen in de landen waarvoor de Belgische identiteitskaart (eID) niet volstaat. Ook kinderen jonger dan twaalf jaar hebben meestal een paspoort nodig. Met een paspoort kan je naar alle landen ter wereld reizen, desnoods aangevuld met de vereiste visa.

Het Belgisch paspoort bevat ook biometrische gegevens: naast de gegevens over je identiteit en nationaliteit, je handtekening en je foto, bevat het ook je vingerafdrukken.

Het paspoort is:

  • 7 jaar geldig voor volwassenen
  • 5 jaar voor minderjarigen

Je bezit best een paspoort dat nog minstens 6 maanden geldig is. Dit is de minimale geldigheidsduur die sommige landen opleggen.

  • Je identiteitskaart of kids-ID (of verblijfskaart)
  • Een recente, gelijkende pasfoto die voldoet aan de ICAO norm
  • Het oude paspoort als het nog geen 10 jaar vervallen is
  • De persoon voor wie je het paspoort/reisdocument aanvraagt, moet aanwezig zijn!

Standaard kost een internationaal paspoort 85 EUR voor volwassenen.

Wanneer je je internationaal paspoort sneller nodig hebt dan de standaardprocedure, kan een internationaal paspoort meer kosten: 

Procedure

Vanaf 18 jaar

Van 12 tot 18 jaar

Tot 12 jaar

Levertermijn

Standaard (aanvraag vóór 15 uur)

85 EUR

55 EUR

35 (41*) EUR

5 werkdagen

Dringend (aanvraag vóór 15 uur)

260 EUR

230 EUR

210 EUR

Volgende werkdag

Zeer dringend (aanvraag vóór 15 uur) -

afhalen in Brussel**

320 EUR

290 EUR

270 EUR

4,5 uur

* reisdocument voor erkende vluchtelingen, erkende staatlozen en vreemdelingen

** Loket paspoorten en identiteitskaarten, Koloniënstraat 11 (ingang loket = 10 meter links van nummer 11), 1000 Brussel, 02 518 21 16, helpdesk.belpic@rrn.fgov.be.

Burgerzaken

Grote Markt
1
9100
Sint-Niklaas

Er zijn strikte voorwaarden om een paspoort met de superdringende procedure aan te vragen:

  • Geen 2 of meer verloren of gestolen paspoorten in de voorbije 5 jaar.
  • Je mag niet het voorwerp zijn van een gerechtelijke, politionele of administratieve maatregel die de onvoorwaardelijke uitreiking van een nieuw paspoort verhindert ('Passban'). Als er een dergelijke maatregel bestaat, zal de aanvraag in superdringende procedure geweigerd worden en krijgt de aanvrager het geld voor die procedure terug.
  • Een minderjarig kind moet bij de aanvraag vergezeld worden door minstens één ouder (vader of moeder) die op hetzelfde adres woont.
bestuurcultuurdocumentenfietsgeldgezondheidszorglerenmobiliteitnatuuropvangveiligheidwaarschuwingwerkenwerkenopafspraakwonen