Europees rijbewijs

Als je een Europees rijbewijs hebt, en je komt je in Sint-Niklaas inschrijven, dan kan je je Europees rijbewijs laten registreren en/of omwisselen.

Je kan kiezen om je Europees rijbewijs te laten registreren of om het om te wisselen.

Registratie

Kom naar de dienst burgerzaken. Breng een een kleurenkopie van je Europees rijbewijs en van je huidige Belgische verblijfskaart of identiteitskaart mee.

Je moet daarna zelf de geldigheid van je Europees rijbewijs opvolgen én op tijd naar de dienst burgerzaken komen om je Europees rijbewijs om te wisselen naar een Belgisch rijbewijs.

Omwisseling

Kom naar de dienst burgerzaken. Onze medewerker stelt samen met jou een aanvraagformulier op en overloopt de voorwaarden. We kijken na of een nieuwe medische schifting en/of lessen vakbekwaamheid (code 95) nodig zijn. Je ondertekent het aanvraagformulier en betaalt 25 EUR.

Na 8 werkdagen kan je je Belgisch rijbewijs afhalen in ruil voor het Europees rijbewijs.

  • Je geldige Belgische verblijfskaart of identiteitskaart.
  • Je Europees rijbewijs.

Je Europees rijbewijs laten registreren is gratis.

Je Europees rijbewijs omwisselen kost 28 EUR.

Registratie

Ongeacht het model van Europees rijbewijs raden we ten zeerste aan om je Europees rijbewijs te laten registreren als je in België komt wonen. Zo’n registratie kan toekomstige administratieve problemen voorkomen én is gratis

Omwisseling

Er zijn drie scenario’s:

  1. Het Europees rijbewijs heeft géén administratieve einddatum. Je moet het Europees rijbewijs verplicht omwisselen in de twee jaar na je eerste inschrijving in een Belgische gemeente.
  2. Het Europees rijbewijs heeft wel een administratieve einddatum. Je kan het Europees rijbewijs pas omwisselen enkele maanden voor de geldigheid van het Europees rijbewijs verloopt.
  3. Het Europese Rijbewijs is niet meer geldig. De dienst rijbewijzen kan een controle aanvragen bij de FOD Mobiliteit om na te gaan of je Europees rijbewijs echt is. Als deze controle goed is, komt het Europees rijbewijs in aanmerking voor een omwisseling. Als de controle niet goed is, moet je in het land van herkomst een echtheidsverklaring aanvragen.

Burgerzaken

Grote Markt
1
9100
Sint-Niklaas
bestuur cultuur documenten fiets geld gezondheidszorg leren mobiliteit natuur opvang veiligheid waarschuwing werken werkenopafspraak wonen