Info voor (sociale) organisaties en scholen

Als organisatie of school ben je een aanspreekpunt voor je leden, leerlingen of andere contactpersonen. Wil je informatie geven over het coronavaccin, een groep of individuele personen voorbereiden op hun vaccinatie-afspraak of hen motiveren om zich te laten vaccineren? We geven je hier graag een aanbod aan toegankelijke informatie en goede voorbeelden van betrouwbare bronnen.

Waarom blijven informeren en motiveren?

Het is belangrijk om mensen te blijven informeren en motiveren over het volgen van de maatregelen en over het belang van vaccinatie. Een groot deel van de bevolking laat zich overtuigd vaccineren. Een ander, kleiner deel twijfelt.

Voor volgende doelgroepen is extra aandacht nodig omwille van die twijfel of omwille van vaccinatietwijfel: 65-plussers, mensen met een lage sociaal-economische status, mensen met een niet-Westerse achtergrond, anderstaligen en dakloze personen.

Daarom is het belangrijk om te werken aan het versterken van hun motivatoren en het verlagen van mogelijke drempels. Bij vaccinatietwijfelaars is het bovendien essentieel in te spelen op vertrouwen, op het gemak om je te laten vaccineren en op risicoperceptie van het coronavirus enerzijds en van vaccinatie anderzijds.

Een groepsgesprek of individueel gesprek aangaan met mensen met wie je een vertrouwensband hebt, werkt nog steeds het best. Belangrijk is om op een motiverende, niet-dwingende wijze te communiceren over de coronavaccinatie. Hiervoor hoef je niet alle kennis over het vaccin te hebben. Die kan je steeds opzoeken. Het is het wél belangrijk dat je een gelijkwaardige, open en respectvolle houding aanneemt als gesprekspartner.

Maatregelen

Nu en ook na je vaccinatie is het cruciaal om de maatregelen te blijven volgen. Dit omdat je ook na de spuitjes nog besmet kan geraken of iemand kan besmetten. De kans op beiden verkleint wel sterk na vaccinatie.  

Pas als meer dan 70 à 80% van de bevolking is gevaccineerd, zullen we weer controle hebben over het virus en de verspreiding ervan. Dit heet groepsimmuniteit. Als de druk op het gezondheidszorgsysteem vermindert, zullen een aantal versoepelingen mogelijk zijn. Maar momenteel moet je dus de coronamaatregelen blijven volgen, zowel voor je eigen veiligheid als die van de anderen. 

Alle info over de maatregelen vind je op www.sint-niklaas.be/coronavirus

Toegankelijke en bondige informatie over de maatregelen en de 8 gouden regels vind je ook op de website van het Agentschap Inburgering en Integratie. Er zijn bovendien vertalingen in 30 talen van brochures, folders en affiches beschikbaar. Je vindt er ook ingesproken audiobestanden met een overzicht van de maatregelen en afbeeldingen om via WhatsApp door te sturen. 

Vaccinatie - algemeen

Er leven veel vragen over het coronavaccin bij de bevolking. In de lijst van veelgestelde vragen van het Agentschap Zorg en Gezondheid vind je heel veel up to date antwoorden.

Het Agentschap Zorg en Gezondheid liet de basisvragen in onderstaand filmpje aan bod komen.

De folder ‘Laat je vaccineren’ van het Agentschap Inburgering en Integratie bevat ook heel duidelijk en helder geformuleerde info. Er is ook een versie in beeldtaal. Als ondersteuning van een gesprek is deze folder ideaal. 

Alle praktische informatie over je coronavaccin in het vaccinatiecentrum 't Bau-Huis in Sint-Niklaas vind je in de folder die in maart 2021 in elke brievenbus in Sint-Niklaas en Temse verspreid is. 

Vaccinatie - uitnodiging

Iedereen die in België gedomicilieerd is en ouder dan 18 jaar is, krijgt de kans om zich gratis te laten vaccineren tegen COVID-19. Je ontvangt ongeveer 2 weken vooraf een persoonlijke uitnodiging van het Agentschap Zorg en Gezondheid via de post. De brief wordt naar je officiële domicilieadres gestuurd. Je krijgt je ook een sms en een e-mail, als je ziekenfonds deze gegevens kent. De uitnodiging gaat ook naar je 'e-box'. 

Meer info over wanneer je aan de beurt bent, vind je onder de tegel 'Praktische informatie over je vaccinatie'.

Voorbeelden van de uitnodigingsbrief

Vaccinatie - afspraak

Algemene info

Je maakt een afspraak voor de vaccinatie tegen corona door online (via computer of smartphone) of telefonisch je uitnodiging te bevestigen.

Je kan met je afspraak voor de vaccinatie drie dingen doen:

 • bevestigen
 • verplaatsen
 • annuleren

Het is belangrijk dat je binnen de 30 dagen op je uitnodiging reageert. Daarna vervalt je uitnodiging.

Voor een volledige bescherming tegen corona heb je met de huidige vaccins 2 vaccinaties nodig. Bij je uitnodiging voor je eerste prik krijg je meteen ook een afspraak voor de tweede inenting. Zorg er dus voor dat je je ook vrij houdt voor dat tweede vaccinatiemoment.

Afspraak bevestigen

Zijn de data en de tijdstippen ok voor jou? Dan kan je ze gewoon bevestigen. Dat kan telefonisch of online. Volg daarvoor de instructies in je uitnodigingsbrief of volg onderstaande stappen om je uitnodiging te bevestigen.

Via de website www.laatjevaccineren.be/registratie

 • Surf naar www.laatjevaccineren.be/registratie en vul je persoonlijke vaccinatiecode in. Die code vind je terug in je uitnodigingsbrief.
 • Klik op 'Doorgaan'.
 • Je krijgt een overzicht van de 2 voorgestelde vaccinatiemomenten.
 • Klik onderaan op 'Ik bevestig mijn toegewezen vaccinatie' om beide afspraken te bevestigen.
 • Noteer je afspraken ook zeker in je agenda.

In onderstaand filmpje toont iemand je stap voor stap hoe je de uitnodiging moet bevestigen. 

Via de QR-code en je smartphone

 • Scan met je smartphone de QR-code die op je uitnodigingsbrief staat. Recente smartphones kunnen QR-codes scannen via hun camera. Of je kan een app installeren om QR-codes te scannen.
 • Klik op 'Doorgaan'.
 • Je krijgt een overzicht van de twee voorgestelde vaccinatiemomenten.
 • Klik onderaan op 'Ik bevestig mijn toegewezen vaccinatie' om beide afspraken te bevestigen.
 • Noteer je afspraken ook zeker in je agenda.

Per telefoon

 • Bel naar je vaccinatiecentrum ’t Bauhuis: 03 760 90 10.
 • Bevestig je vaccinatiemomenten aan de medewerker.
 • Noteer je afspraken ook zeker in je agenda.

Afspraak verplaatsen

Wil je je laten vaccineren, maar ben je niet beschikbaar op het voorgestelde moment? Probeer er eerst alles aan te doen om je toch vrij te maken. Op je werk heb je bijvoorbeeld recht op vaccinatieverlof. Lukt het echt niet? Dan kan je een ander tijdstip boeken.

Een afspraak verplaatsen kan telefonisch of online. Volg daarvoor de instructies in je uitnodigingsbrief of volg deze stappen. Via deze link vind je ook een filmpje met stap voor stap instructies.

De locatie waar je gevaccineerd wordt, kan je niet wijzigen. Alleen als je om een medische reden niet naar het vaccinatiecentrum kan komen, kan je een alternatief vragen of thuis gevaccineerd worden.

Afspraak annuleren

De prik tegen corona is niet verplicht, maar wel sterk aanbevolen. Alleen als genoeg mensen zich laten vaccineren, kunnen we naar groepsimmuniteit evolueren. Wil je je toch liever niet laten vaccineren tegen het COVID-19? Laat ook dat zeker weten. Zo kunnen we jouw vaccin aan iemand anders geven. Je ontvangt dan ook geen herhalingsbrief, sms en e-mail meer. 

Een afspraak tijdelijk of definitief annuleren kan telefonisch of online. Volg daarvoor de instructies in je uitnodigingsbrief of volg deze stappen.

Vaccinatie - de dag van de afspraak

Het is zover: je hebt je afspraak gemaakt en kan naar het vaccinatiecentrum in je buurt om je te laten vaccineren tegen COVID-19. Je bezoek aan het vaccinatiecentrum zal minstens 30 minuten duren. Voor een vlot en veilig bezoek is het belangrijk dat je op tijd komt en de nodige documenten meebrengt. 

Opgelet: als je symptomen van een infectie hebt (zoals koorts: lichaamstemperatuur boven 38°C), annuleer dan je afspraak en maak later een nieuwe. Dat doe je door deze stappen te volgen. Je persoonlijke vaccinatiecode blijft hiervoor 30 dagen geldig.

Voorbereiding voor je bezoek aan het vaccinatiecentrum 

 • Breng je uitnodiging of e-ticket mee en een identiteitsbewijs, zoals je e-ID of paspoort.  Kom je voor een tweede prik dan kan je ook je vaccinatiekaartje meebrengen.
 • Draag een mondmasker: het mondmasker is verplicht vanaf aankomst aan het vaccinatiecentrum tot je vertrek. Stoffen mondmaskers zijn toegestaan, een bandana of sjaal is dat niet. 
 • Draag kleding waarbij je makkelijk je bovenarm kan ontbloten voor de vaccinatie. 
 • Kom alleen, tenzij je ondersteuning nodig hebt: een mantelzorger, helper of tolk mag je begeleiden in het vaccinatiecentrum. Extra hulp in het vaccinatiecentrum is ook steeds beschikbaar. Laat je huisdier thuis. 

Bezoek aan het vaccinatiecentrum

Je bezoek aan het vaccinatiecentrum verloopt in 4 stappen: 

 • Onthaal
 • Registratie
 • Vaccinatie
 • Opvolging

Wat er precies gebeurt in elk van deze 4 stappen, vind je in de detail onder de tegel 'Praktische informatie over je vaccinatie'.

In onderstaand filmpje zie je ook stap voor stap hoe je vaccinatie in vaccinatiecentrum 't Bau-huis verloopt. 

Dit filmpje is ook vertaald in de 8 meest gesproken andere talen in Sint-Niklaas. 

De medische vragenlijst

Tijdens stap 2, de registratie, geeft een medewerker je info over het vaccin en de nevenwerkingen en overloopt met jou je medische voorgeschiedenis en gezondheidstoestand.

Wil je mensen voorbereiden op deze medische vragenlijst? Dan kan dat via dit voorbeelddocument. Dit document is ook vertaald. Je kan de vertalingen hier downloaden.

Wat na je vaccinatie?

Wat moet je doen na je 1ste prik? Wat zijn de mogelijke bijwerkingen van een coronavaccin? De folder 'Wat na je vaccinatie'? bevat meer informatie. 

 

Radio 2 steunt de vaccinatiecentra en heeft daarom een humoristische podcast gemaakt die het wachten na de prik wil verzachten. Tal van BV’s , onder wie Luc Appermont, Astrid Stockman, Chris Van den Durpel, James Cooke, Gert Verhulst, Margriet Hermans, Jo Van Damme en Erhan Demirci wandelen met de gevaccineerde na afloop ‘virtueel’ rond in het centrum en vertellen leuke of grappige weetjes. De podcast duurt exact 15 minuten en zorgt ervoor dat je wachttijd zo voorbij is. 

Folders, flyers of affiches op papier

Heb je graag folders of flyers op papier, zodat je deze kan meegeven aan leerlingen, ouders, je netwerk of andere contactpersonen van je organisatie? Wil je graag affiches met informatie over het coronavirus of coronavaccin ophangen op jouw school of aan het lokaal van je organisatie? Fijn! We helpen je graag op weg. 

Stuur een e-mail naar communicatie@sint-niklaas.be of bel naar 03 778 30 80. Laat ons weten welk communicatiemateriaal je precies nodig hebt, hoeveel stuks en voor welke school of organisatie. Wij bezorgen jou een pakket.

bestuurcultuurdocumentenfietsgeldgezondheidszorglerenmobiliteitnatuuropvangveiligheidwaarschuwingwerkenwerkenopafspraakwonen