Praktische informatie over je vaccinatie

Op deze pagina plaatsen wij alle praktische informatie, van zodra de hogere overheid ze beschikbaar stelt.

Uitnodigingen

Wanneer krijg ik mijn uitnodiging?

Iedereen komt aan de beurt om gevaccineerd te worden volgens een schema dat de overheid heeft vastgelegd, van maart tot juni. Mogelijk kan jouw uitnodiging nog een tijdje op zich laten wachten. Heel wat mensen zullen pas in de loop van het voorjaar of de zomer een uitnodiging krijgen.

Twee weken voordat je verwacht wordt in het vaccinatiecentrum, zit de uitnodigingsbrief in je brievenbus. Naast die brief krijg je ook een e-mail en sms met dezelfde boodschap, indien de overheid over jouw gegevens beschikt.

Wat staat er in de uitnodiging?

De uitnodigingsbrief bestaat uit drie bladzijden.

 • De eerste pagina is een e-ticket met daarop een streepjes- en QR-code én een link naar de website waar je je kan registreren: www.laatjevaccineren.be. Deze pagina moet je meenemen naar het vaccinatiecentrum. Goed bijhouden dus.
 • Op de keerzijde staat het precieze tijdstip waarop je in het vaccinatiecentrum verwacht wordt. Het gaat om twee data: één voor je eerste inenting en één voor de herhalingsprik, een aantal weken later.
 • Op de laatste pagina staat praktische informatie over de vaccinatie zelf. Lees de volledige uitnodiging aandachtig en noteer de twee afspraken voor vaccinatie in je agenda.

Wat moet ik met de uitnodiging doen?

In de brief, e-mail en sms wordt gevraagd om je te registreren voor een bepaalde datum. Dat betekent dat je online of telefonisch laat weten of je al dan niet op die twee voorgestelde data op de afspraak kan zijn in het vaccinatiecentrum.

Registreer je online op www.laatjevaccineren.be. Om te voorkomen dat je de code van 33 tekens moet overtypen, kan je de QR-code op de brief scannen, waardoor je automatisch op een webpagina komt, waar je code al is ingevuld.

Bewaar de uitnodiging tot na je tweede prik!

Ik heb geen internet. Wat moet ik dan doen?

Op de uitnodigingsbrief zal ook het telefoonnummer van de infolijn van het vaccinatiecentrum ’t Bau-huis staan: tel. 03 760 90 10. Daar zullen ze je verder helpen op basis van je naam en je rijksregisternummer, dat op je identiteitskaart staat.

Wat als ik niet op de afspraak kan zijn?

Via de link om je te registreren, kan je ook een nieuwe afspraak maken, zowel voor de eerste als de tweede prik. Wie geen internet heeft, kan daarvoor bellen naar de infolijn van het vaccinatiecentrum ’t Bau-huis, tel. 03 760 90 10.

Wat als ik mij niet wil laten vaccineren?

De vaccinatie is niet verplicht, waar wel aangewezen. Want alleen wanneer heel veel mensen immuun zijn voor het virus, kunnen wij deze moeilijke periode achter ons laten en ons normale leven hervatten.

Als je je niet wil laten vaccineren, laat het dan ook weten aan het vaccinatiecentrum, bij voorkeur via e-mail (vaccinatiecentrum@sint-niklaas.be) met vermelding van je naam, geboortedatum en de data van de vaccinaties. Zo weten wij dat er een plaats vrij is om iemand anders uit te nodigen.

Informatie

Vlaamse overheid
’t Bau-huis

Hoe werkt het vaccinatiecentrum?

De werking van het vaccinatiecentrum

Het onthaal

Wat breng je mee:

 • je identiteitskaart
 • Je uitnodiging

Draag je mondmasker en ontsmet je handen. Eén persoon mag je begeleiden als je slecht te been bent of het moeilijk hebt, om welke reden dan ook.

Een onthaalmedewerker checkt je identiteitsgegevens en je afspraak. Ook je temperatuur wordt gecontroleerd. Daarna begeleidt een steward je naar de medische administratie.
Afhankelijk van de drukte in het vaccinatiecentrum is het mogelijk dat je nog even moet plaatsnemen in de wachtzone.

Medische administratie

Hier geeft een verpleegkundige je info over het vaccin. Je medische voorgeschiedenis en gezondheidstoestand worden overlopen aan de hand van een vragenlijst. Je krijgt er ook een afspraak voor de tweede inenting. Die wordt genoteerd op een vaccinatiekaart. Tenslotte mag je doorschuiven naar één van de vaccinatielijnen in de grote zaal van ’t Bau-huis.

Vaccinatieruimte

In deze ruimte krijg je het vaccin. Dat gebeurt door een verpleegkundige met een spuitje in je bovenarm. Draag daarom een kledingstuk met korte mouwen of zorg er alleszins voor dat je je bovenarm gemakkelijk kan ontbloten. Omwille van de privacy is de vaccinatieruimte volledig afgeschermd.

De rustzone

Na de vaccinatie mag je nog 15 minuten rusten onder toezicht. We raden dit zeker aan. Uitzonderlijk kan het vaccin nevenwerkingen veroorzaken, zoals jeuk of spierpijn. Dan kan dit direct gesignaleerd worden.

Het tweede spuitje

Op je vaccinatiekaart staat de afspraak voor je tweede spuitje, ook in ’t Bau-huis. Dat krijg je een aantal weken na de eerste inenting, afhankelijk van het type vaccin. Twee weken na het tweede spuitje beschermt het vaccin je zo goed als mogelijk tegen het coronavirus. Bewaar je uitnodigingsbrief voor de eerste vaccinatie tot je je tweede spuitje hebt gekregen.

Informatie voor inwoners van Sint-Niklaas

Infolijnen - helpdesks

't Bau-huis
Stadhuis
 • Tel. 03 778 30 00, elke weekdag van 8.15 uur tot 12.15 uur.
   Op dinsdag, woensdag en vrijdag ook van 13.30 uur tot 16 uur.
Welzijnshuis
 • Tel. 03 778 66 66, elke weekdag van 8.30 uur tot 12.30 uur.
   Op dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag ook van 13.30 uur tot 16.30 uur.
Deelgemeentehuizen
 • Belsele: tel. 03 778 32 70
 • Deelgemeentehuizen Belsele: tel. 03 778 32 70
 • Nieuwkerken: tel. 03 778 32 90
 • Sinaai: tel. 03 778 32 80
  Open van maandag tot zaterdag van 9 tot 12 uur. Op woensdag ook van 13.30 tot 16 uur.

Kan je niet zelfstandig naar het vaccinatiecentrum komen?

Als je niet zelf met de auto, de fiets of het openbaar vervoer kan komen, vragen we je eerst om een oplossing te zoeken in je eigen omgeving bij voorkeur iemand uit je gezinsbubbel of je vast knuffelcontact.
Heb je hulp nodig, neem dan contact op met het infopunt in ’t Bau-huis, tel. 03 760 90 10. Wij voorzien vervoer voor mensen die minder mobiel zijn. Je betaalt een vaste bijdrage. Dit is zowel van toepassing op rolstoelgebonden vervoer als ander minder mobielen vervoer.

Hulpmiddelen en assistentie

In het vaccinatiecentrum zijn rolstoelen aanwezig. Geef een seintje aan de parkingsteward en deze brengt de rolstoel tot bij jou of tot aan je auto.

Wie nood heeft aan begeleiding, mag zelf één begeleider meebrengen. Dit wordt toegestaan voor mensen met fysieke of psychische problemen. Je kan ook een begeleider aanvragen via het infopunt in ’t Bau-huis.
Een begeleider mag met je meekomen naar het vaccinatiecentrum en assisteert je de hele tijd gedurende het vaccinatieproces. Assistentie is eventueel mogelijk vanaf het busstation of het NMBS-station.

Het meebrengen van kinderen of gezelschap is niet toegestaan. We moeten het aantal personen die aanwezig zijn in het vaccinatiecentrum steeds tot een minimum beperken.

Informatie voor inwoners van Temse

Infolijnen - helpdesks

't Bau-huis
AC De Zaat
 • F. Boelplein 1, Temse

 • Tel. 03 710 13 75, e-mail: infobalie@temse.be
  elke weekdag en zaterdag van 8.30 uur tot 12 uur.
  op woensdag ook van 13.30 uur tot 16 uur.
Sociaal Huis
 • Kouterstraat 1, Temse
 • Tel. 03 710 25 04, e-mail: onthaal@ocmwtemse.be
  elke weekdag van 8.30 uur tot 12 uur (op afspraak)
Lokaal dienstencentrum 't Achterpoortje

Vervoer naar het vaccinatiecentrum

Met de trein

In het station van Temse (Stationsplein) kan je een geldig treinticket kopen aan de ticketautomaat, online via de website van de NMBS of via de NMBS app.
Het dragen van een mondmasker in de stationsgebouwen, op de perrons en in de trein is verplicht voor iedereen ouder dan 12 jaar.

Met de bus

Een geldig vervoerbewijs kan je kopen via de website van De Lijn of via De Lijn app. In een aantal handelszaken kan je een 10-rittenkaart van De Lijn kopen, zoals in

 • Temse: Kruidvat (Kouterstraat 28), Nachtwinkel Mhm (Schoolstraat 120)
 • Steendorp: Lukoil (Krijgsbaan 170)
 • Tielrode: Voeding Katrien (Gentstraat 52)
 • Elversele: Dagbladhandel Maryleen (Dorpstraat 72)

Volgende buslijnen verzorgen een verbinding tussen Temse en Sint-Niklaas:
93, 95, 97, 98 en 99 (sneldienst). Het plannen van de route doe je via de De Lijn app of via www.delijn.be.

Met de Belbus

Tel. 09 211 91 91
Meer informatie over de belbus vind je op de website van De Lijn.

 • elke weekdag van 6 tot 20 uur
 • zaterdag, zon- en feestdagen van 8 tot 15 uur
Geen passende vervoersmogelijkheid gevonden?

Vraag aan iemand uit je gezinsbubbel of je vast knuffelcontact of hij/zij voor vervoer kan zorgen.

Kan je op niemand beroep doen? Bel dan naar het callcenter van het vaccinatiecentrum:
tel. 03 760 90 10, elke weekdag van 8 tot 17 uur en op zaterdag van 9 tot 12 uur.

bestuurcultuurdocumentenfietsgeldgezondheidszorglerenmobiliteitnatuuropvangveiligheidwaarschuwingwerkenwerkenopafspraakwonen