Public Health Passenger Locator Form

Sinds 11 juli 2020 is het verplicht om een 'Public Health Passenger Locator Form' in te vullen als je terug in België aankomt na een verblijf buiten de Schengenzone of in een rode zone binnen de Europese Unie, Schengenzone en het Verenigd Koninkrijk. Dit formulier laat toe om de reiziger te contacteren als een besmetting met het coronavirus wordt vastgesteld en om contact tracing op te starten indien noodzakelijk.

Wanneer invullen?

Je moet een Public Health Passenger Locator Form invullen als je terug in België aankomt na een verblijf:

Buiten de Schengenzone. De landen van de Schengenzone zijn Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Italië, Letland, Liechtenstein, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, IJsland, Zweden en Zwitserland (en België).

In een rode zone binnen de Europese Unie, Schengenzone en het Verenigd Koninkrijk. Bekijk de zones op de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Aandacht: Het gaat om het tweede overzicht van landen met kleurcodes, 'U keert terug uit'.

Wat als de situatie verandert op jouw bestemming?

Je moet ook een Public Health Passenger Locator Form invullen wanneer de situatie van de regio waar je bent geweest verandert naar rood of oranje tot 14 dagen na je aankomst in België. Kijk dus geregeld opnieuw naar de status.

Verplicht invullen

Kom je uit één van de landen vermeld onder 'Wanneer invullen'? Dan is het is verplicht om het Public Health Passenger Locator Form volledig, en waarheidsgetrouw, in te vullen. Vul je dit formulier niet in? Dan kan dat in eerste instantie leiden tot strafrechtelijke vervolging en tot weigering van toegang tot het grondgebied.

Hoe invullen?

  • Kom je met het vliegtuig naar België? Dan moet je het formulier vóór boarding invullen en voorleggen aan de vervoerder. Bij aankomst vanuit een land buiten de Schengenzone moet je het formulier overhandigen aan de grenspolitie.
  • Kom je op een andere manier België binnen (bv. met de bus, trein of auto)? Je moet het formulier op dag de van aankomst in België invullen en via e-mail sturen naar PLFBelgium@health.fgov.be. Je moet dit formulier dus niet afgeven bij de stad, maar zelf rechtstreeks aan de federale overheid bezorgen. 

Download

Het formulier kan je downloaden onder 'Meenemen'.

Instructies

  • Vul het formulier leesbaar en volledig in.
  • Voor elke passagier van 16 jaar en ouder moet je een afzonderlijk formulier invullen.
  • De gegevens van kinderen onder 16 jaar moet je bij invullen op het formulier van een begeleidende volwassene.

Als de informatie die je ingevuld hebt op het formulier binnen de 14 dagen na aankomst verandert (bv. omdat je verhuist), dan moet je dit melden door de volledige en aangepaste gegevens door te sturen naar PLFBelgium@health.fgov.be.

Hier kan je het 'Public Health Passenger Locator Form' downloaden.

Meer informatie vind je bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken (diplomatie.belgium.be/nl) of bij de informatie van de federale overheid over het coronavirus (www.info-coronavirus.be/nl/).

bestuurcultuurdocumentenfietsgeldgezondheidszorglerenmobiliteitnatuuropvangveiligheidwaarschuwingwerkenwerkenopafspraakwonen