Sint-Niklaas helpt

Het coronavirus en de maatregelen om de verspreiding van het virus in te dijken hebben een grote impact op het dagelijks leven. Iedereen moet zich aanpassen en reorganiseren. Een moeilijke tijd, maar ook een periode van hoop en solidariteit. Overal spruiten er burgerinitiatieven op, om buren te helpen, eenzaamheid te verlichten of zorgverleners te ondersteunen. Hier bundelen we een aantal van deze initiatieven in onze stad.

Impactdays vrijwilligersplatform

Via het Impactdays-platform geven we een overzicht van hulpvragen voor wie hulp nodig heeft en wie anderen wil helpen.

Hulp vragen

Heb je hulp nodig? Laat ons weten waarmee we je kunnen helpen via onderstaande link. We bekijken alle vragen en laten je iets weten als we een geschikte vrijwilliger gevonden hebben.

 

Hulp geven

Wil je graag anderen helpen? Kijk eerst of er mensen in je eigen buurt zijn die je kan helpen (bv. familie, buren, vrienden). Wil je nog meer doen? Bied dan je hulp aan op één van de hulpvragen op het platform. Wij brengen je in contact met iemand die hulp nodig heeft. Kijk waar jij het verschil kan maken!

 

Registreren als vrijwilliger

Ga je aan de slag bij een hulpactie? Registreer je dan zeker als vrijwilliger bij 'Vlaanderen vrijwilligt'. Zo ben je automatisch verzekerd voor activiteiten tussen 8 en 20 uur. 
 

Wil je in je buurt kwetsbare mensen helpen met boodschappen of een telefonische babbel? Het burgerinitiatief 'Boodschappendienst Sint-Niklaas kwetsbare personen' biedt je invulformulieren aan die je kan afdrukken en verspreiden in je omgeving. Het is ook een goeie plaats om tips uit te wisselen en op de hoogte te blijven van je buurt.

Let op: Respecteer de algemene hygiëne- en afstandsregels wanneer je je inzet voor je buren!

Je kan hen ook telefonisch contacteren op 0471 37 60 80.

Ouderen en mensen met een beperking mogen al even enkel beperkt bezoek ontvangen. We dagen onze jongste stadsgenoten daarom uit om knuffels en kussen in te kleuren. Met een leuk briefje erbij bezorg je vast en zeker je oma of opa, je buurman of vrouw of iemand uit een zorgtehuis een warm gevoel. Want in Sint-Niklaas zorgen we voor elkaar!

Download de instructies en de tekeningen hieronder.

Inwoners van Sint-Niklaas kunnen al enige tijd een 'Parkeren + Zorg’-sticker afhalen bij het stadsbestuur. Met zo’n sticker geef je aan dat zorgverleners voor de duur van hun patiëntenbezoek voor je garage of oprit mogen parkeren. Omdat niet-essentiële verplaatsingen tijdens deze coronacrisis niet toegelaten zijn, stellen wij deze sticker nu ook online ter beschikking.

Print het bestand en hang de sticker op papier op een goed zichtbare plaats aan je garage of oprit. Het formaat maakt niet uit, zolang de zorgverlener maar weet dat hij de parkeerplaats kan gebruiken. Best ook beschermen tegen de regen. De zorgverlener plaatst een 'meldingskaart zorgverlener' leesbaar voor de voorruit van zijn voertuig met daarop het adres waar hij aan het werk is.

Door de maatregelen voor het coronavirus zijn heel wat handels- en horecazaken verplicht of niet verplicht, geheel of gedeeltelijk gesloten. Ook dienstverleners en ondernemers uit tal van andere sectoren worden deze periode financieel getroffen. Omdat we allemaal willen dat de lokale zaken ook na de coronacrisis overleven, roepen we jullie als stad op om waar mogelijk je lokale ondernemers te steunen. De ondernemers doen hun uiterste best om hun klanten binnen de coronamaatregelen zo goed mogelijk te kunnen blijven bedienen. En dat vergt soms heel wat creativiteit van hun kant. Daarom: steun je lokale economie, koop de komende weken bewust bij ondernemers van hier, fysiek (in de zelfstandige voedingszaken die nog wel geopend zijn) en zeker ook online.

We geven je graag 10 tips hoe jij de lokale economie kan ondersteunen:

1. Koop online bij je lokale handelszaak

Tal van handelaars hebben een eigen webshop of verkopen vandaag via hun facebook of instagram kanaal. Meestal is de levering gratis. Het enthousiasme en de creativiteit van de ondernemers krijg je er bovenop! 

2. Deel je aankoop via socials

Als je iets online gekocht hebt, deel dit dan met je vrienden op jouw social media. Op die manier breng je de producten en de dienstverlening van de ondernemer op een positieve manier in de kijker; Tag je handelszaak en vergeet de juiste #hastags er niet bij te vermelden: #winkelhier, #shoplocal, #supportyourlocals, #9100, #ikkoopbelgisch

3. Like en deel de facebook en instagram pagina's en - posts van je favoriete handelszaak

Steun je lokale ondernemers ook zonder geld uit te geven. Like hun pagina's en hun posts, schrijf reviews of geef aanmoedigende commentaar. Het kost je niets, maar je zorgt wel voor extra visibiliteit voor hun zaak en die kunnen ze nu meer dan ooit gebruiken. 

4. Haal gerechten af of laat ze thuis leveren

Tal van horecazaken maken afhaalgerechten of leveren aan huis na online bestelling. Check zeker onze website www.ikkoopinsintniklaas.be of van Horeca Vlaanderen voor lokale initiatieven. Of neem een kijkje op de facebookpagina Take Away Waasland. 

5. Koop nu al een waardebon om later te besteden

Wil je je lokale handelaar steunen, maar je hebt nog niet meteen gevonden wat je zocht of je twijfelt over de maat? Koop nu alvast een waardebon van hun zaak om later te spenderen. De meeste handelaars schrijven hem graag voor je uit en bezorgen hem aan huis. Ook via de website www.ver-bon-den.be kan je verschillende aankoopbons vinden.

6. Ga naar je lokale bakker, slager of kruidenier
Je lokale bakker of slager om de hoek heeft niet alleen verse en heerlijke producten. Het is er vaak minder druk en je krijgt er een fijne babbel bovenop. Gewoon doen!

7. Koop een lokaal geschenk voor de verjaardag van vriend of familie

Wil je een jarige vriend een hart onder de riem steken en een geschenkje aan huis laten leveren? Topidee! Maar laat je bol.com of yoursurprise.nl even achterwege? Een belletje of mailtje naar jouw lokale helden volstaat om te scoren met een origineel en creatief geschenk. 

8. Bestel online een pint in je stamcafé 

Mis je je vrienden aan de toog van je stamcafé? Of de cafébaas? Geef hem een duwtje in de rug in deze moeilijke tijden en bestel je pint via www.cafesolidair.be

9. Winkelhier meer dan ooit ter voren

Winkelhier vandaag , morgen, overmorgen,... Nog meer dan ooit ter voren kunnen de lokale ondernemers jullie steun gebruiken. Hopelijk blijft de mindset van bewust lokaal kopen ook hangen na de Corona-maatregelen. 

10. Blijf in uw kot! 

Last but not least, blijf voorlopig in uw kot. Hoe sneller we de curve kunnen ombuigen, hoe sneller de lokale handelaars hun business terug kunnen opstarten.

Beertjes aan het raam zetten voor een berenwandeling voor de kinderen uit je buurt, applaudiseren voor zorgverleners om 12 of om 20 uur, een affiche aan je raam hangen voor iedereen die nu aan het werk is om anderen te helpen ... Deze en heel wat andere acties sturen een boodschap van hoop en verbondenheid en kunnen rekenen op heel wat bijval. Benieuwd naar de acties in jouw buurt? Op buurtnetwerk Hoplr of op sociale netwerken als Facebook en Instagram vind je meer informatie. 

bestuurcultuurdocumentenfietsgeldgezondheidszorglerenmobiliteitnatuuropvangveiligheidwaarschuwingwerkenwerkenopafspraakwonen