Noodnummers

Social media sharing

Een noodgeval? Hier vind je een overzicht van noodnummers.

Politie  101 (24 uur per dag, 7 dagen per week)
Brandweer of ziekenwagen 112 (100) (24 uur per dag, 7 dagen per week)

Wat zeg je als je een noodnummer belt?

Als je een noodnummer moet bellen, bevind je je meestal in een stressvolle situatie. Het is belangrijk dat je precieze en juiste informatie kan meegeven aan de operator en dat je zijn of haar vragen kan beantwoorden.

Volg deze stappen:

  1. Vorm het nummer 112 voor de brandweer, een ziekenwagen of de politie. In België vorm je het nummer 101 voor dringende politiehulp.
  2. Wacht rustig op antwoord. Haak niet in, want daardoor kom je opnieuw aan het begin van de wachtlijst te staan.
  3. Geef het juiste adres waarnaar de hulpdiensten moeten komen (stad, straat, nummer, kruispunt, speciale toegang, praatpaal ...) en eventueel wat de gemakkelijkste manier is om er te geraken. Als je niet belt vanaf de plaats van het incident, vertel dit dan ook aan de operator.
  4. Beschrijf wat er is gebeurd (brand, ongeval, agressie, inbraak, hartaanval ...).
  5. Geef aan of er mensen in gevaar of gewonden zijn en hoeveel.
  6. Haak niet in vooraleer de operator zegt dat je mag inhaken. Hou je telefoonlijn vrij, zodat de operator je kan terugbellen als hij of zij meer informatie nodig heeft.
  7. Als de situatie zou verergeren of verbeteren, bel dan terug naar de noodcentrale om dit te laten weten.

Als je per ongeluk een noodnummer hebt gebeld, hang ook dan niet op. Zeg aan de operator dat alles in orde is. Zo is de operator er zeker van dat er geen sprake is van een noodgeval.

Bij grootschalige rampen bellen verschillende mensen naar de noodcentrales. In dat geval, zal een operator je enkel vragen om bijkomende bruikbare informatie. Als je niet meer informatie hebt, mag je inhaken als de operator je zegt dat je mag inhaken. Zo zijn de telefoonlijnen in de noodcentrales sneller terug vrij om andere noodoproepen aan te nemen.

Weet dat het strafbaar is als je hulpdiensten zonder geldige reden opbelt.

Wat is het verschil tussen een dringende en een niet-dringende oproep?

Je mag naar 101 of 112 (100) bellen als je dringend de politie, een ziekenwagen of de brandweer nodig hebt.

Voor niet-dringende politiehulp bel je de lokale politie van Sint-Niklaas op 03 760 65 00.

Heb je medische hulp én politiehulp nodig? Geen probleem: je belt het nummer 101 of 112 (100). De noodcentrales wisselen de informatie onmiddellijk met elkaar uit. In sommige gevallen kan de operator van de ene noodcentrale je doorschakelen naar een collega in de andere noodcentrale.

Wat is het noodnummer 112?

Het noodnummer 112 is het unieke noodnummer dat in alle landen van de Europese Unie actief is, dus ook in België. Je kan het dus ook bellen als je een noodgeval hebt op vakantie in bijvoorbeeld Frankrijk of Spanje. Als je 112 belt, kom je terecht in de provinciale noodcentrale 100.

Over enkele jaren zullen de noodnummers 100 en 101 verdwijnen en zal enkel het noodnummer 112 nog blijven bestaan.

SOS 112-app

De app 112 BE is een van de mogelijkheden om de noodcentrales te contacteren als je in nood bent en dringend hulp nodig hebt van brandweer, ambulance en/of politie in België.

Het belangrijkste voordeel van deze app is dat je de noodnummers niet moet onthouden en je deze dus ook niet kan vergeten als je in paniek bent. Je klikt gewoon op het icoontje van brandweer, ambulance of politie afhankelijk van welke hulp je nodig hebt.

Hoe vraag je best hulp tijdens stormweer?

  • Als het Koninklijk Meteorologisch Instituut van België (KMI) bij storm of wateroverlast code oranje of rood afkondigt, bel je het nummer 1722 als je de brandweer nodig hebt, maar er niemand (potentieel) in levensgevaar is. Je kan stormschade of wateroverlast ook online melden aan Hulpverleningszone Waasland.
  • Bel enkel naar 112 als er nood is aan redding of sprake is van een levensbedreigende situatie.
  • Indien je belt naar 112, wacht dan rustig op antwoord. Haak niet in, want daardoor kom je opnieuw aan het begin van de wachtlijst te staan.
bestuur cultuur documenten fiets geld gezondheidszorg leren mobiliteit natuur opvang veiligheid waarschuwing werken werkenopafspraak wonen