Gezondheid

Social media sharing

Warm zomers weer... klinkt als muziek in de oren, niet? Nochtans kunnen hittegolven ook problemen met zich mee brengen. Er hangt dan vaak te veel ozon in de lucht en ook de hitte zelf kan zorgen voor gezondheidsklachten. Als het erg warm en droog is, neem je best een aantal maatregelen om jezelf en kwetsbare doelgroepen te beschermen. Vooral ouderen, chronisch zieken, mensen met een klein netwerk en jonge kinderen lopen risico op ernstige gezondheidsproblemen.  Maar ook bezoekers van evenementen en sporters moeten extra opletten.

Tips voor warme dagen

 • Wees voorbereid:  zorg dat je altijd water bij je hebt, volg de weersvoorspellingen en smeer je op tijd en voldoende in als je de zon niet kan vermijden.
 • #smeerweer: een van de meest effectieve preventieve maatregelen tegen huidkanker is jezelf goed beschermen tegen de zon.  Smeer het hele jaar door, niet alleen tijdens de vakantie of wanneer het warm is. Smeerweer is gelinkt aan de UV-index. De UV-index krijgt een waarde van 0 (lage UV-intensiteit, huid verbrandt langzaam) tot 11+ (extreem hoge UV-intensiteit, huid verbrandt bijna onmiddellijk). Als dit cijfer gelijk is aan of hoger is dan 3 is het SMEERWEER
 • Drink voldoende: drink meer water dan gewoonlijk (ook als je geen dorst hebt), koffie en thee kunnen ook. Vermijd te veel alcohol. Twijfel je of je wel genoeg drinkt? Doe dan de urinecheck! Kleurt je urine donker? Drink meer! 
 • Eet lichte maaltijden en voldoende waterrijk fruit en groenten.
 • Hou jezelf koel: draag een hoofddeksel, zoek verfrissing op, kies voor lichte en loszittende kledij, doe zware inspanningen op koelere momenten en zoek een plekje in de schaduw op om te ontspannen. 
 • Hou je woning koel: gebruik zo weinig mogelijk apparaten die warmte produceren, benut je zonnewering maximaal, zet je ramen en deuren open zolang het buiten koeler is dan binnen en (ver)bouw je woning hittebestendig.
 • Wees alert voor gezondheidsklachten bij warm weer, zoals huiduitslag, zonnebrand, misselijkheid, hoofdpijn, uitdroging vermoeidheid, overmatig zweten en andere klachten. Een hitteslag kan gevaarlijk zijn. Bel 112 indien nodig.
 • Zorg voor anderen: ga langs bij iemand die je hulp kan gebruiken of zorg dat iemand anders langsgaat wanneer je zelf niet kunt. 
 • Drink voldoende: drink meer dan gewoonlijk (ook als je geen dorst hebt), koffie en thee kunnen ook. Twijfel je of je wel genoeg drinkt? Doe dan de urinecheck! Kleurt je urine donker? Drink meer! 
 • Hou jezelf koel: draag een hoofddeksel, zoek verfrissing op, kies voor lichte en loszittende kledij, doe zware inspanningen op koelere momenten en zoek een plekje in de schaduw op om te ontspannen. Meer concrete tips vind je in de folder.
 • Hou je woning koel: gebruik zo weinig mogelijk apparaten die warmte produceren, benut je zonnewering maximaal, zet je ramen en deuren open zolang het buiten koeler is dan binnen en (ver)bouw je woning hittebestendig.
 • Zorg voor anderen: ga langs bij iemand die je hulp kan gebruiken of zorg dat iemand anders langsgaat wanneer je zelf niet kunt. Tips over veilig gebruiken en bewaren van medicatie vind je eveneens in de folder.
 • Wees alert voor gezondheidsklachten bij warm weer, zoals huiduitslag, zonnebrand, misselijkheid, hoofdpijn, uitdroging vermoeidheid, overmatig zweten en andere klachten. Een hitteslag kan gevaarlijk zijn. Bel 112 indien nodig.

Meer tips vind je op de website van 'Warme Dagen', een campagne van de Vlaamse Overheid en in de folder onderaan. De stad heeft een lokaal warmteactieplan.

[De tekst loopt verder onder de afbeelding]
Infographic: doe de urinecheck!

Warme dagen, zorg dragen

Zorg voor jonge kinderen

Baby's en jonge kinderen hebben op warme dagen behoefte aan extra zorg. Zuigelingen hebben nog moeite om hun lichaamstemperatuur te reguleren en zijn extra gevoelig voor uitdroging. Kinderen jonger dan 3 jaar kunnen hun behoeften of ongemakken niet altijd goed duidelijk maken. Jonge kinderen reageren ook anders op warmte dan volwassenen.

Tips voor jonge kinderen

Zorg voor ouderen

Ouderen zijn een erg kwetsbare groep op warme dagen. Ze voelen minder snel dat ze dorst hebben en kleden zich vaak te warm. Zorg je voor een oudere? Laat dan de behandelende huisarts regelmatig langskomen voor een controle. Roep onmiddellijk hulp in wanneer een oudere zich niet goed voelt. De gezondheidstoestand kan namelijk snel verslechteren.

Tips voor ouderen

Zorg voor chronisch zieken

Als je aan een chronisch ziekte leidt, ben je gevoeliger voor gezondheidsproblemen op erg warme dagen. De warmte ontregelt je lichaam. Vaak kan je zelf al goed inschatten wat je lichaam aankan. Maar wees extra voorzichtig op warme dagen. Zeker wanneer je medicatie neemt. Warmte en direct zonlicht kunnen invloed hebben op de werkzaamheid van geneesmiddelen. Ook de concentratie van medicijnen in het bloed kan veranderen door meer te drinken. Dit kan leiden tot een te hoge dosering of tot ongewenste wisselwerking bij gebruik van meerdere medicijnen.

Tips voor chronisch zieken

Zorg dragen

Warme dagen, zorg dragen
bestuur cultuur documenten fiets geld gezondheidszorg leren mobiliteit natuur opvang veiligheid waarschuwing werken werkenopafspraak wonen