Gezondheid

Social media sharing

Als het erg warm en droog is, neem je best een aantal maatregelen om jezelf en kwetsbare doelgroepen te beschermen. Erg warme dagen zijn niet ongevaarlijk. Vooral ouderen, zieken en jonge kinderen lopen dan het risico op ernstige gezondheidsproblemen. 

Enkele tips voor warme dagen:

  • Wees voorbereid:  zorg dat je altijd water bij je hebt, volg de weersvoorspellingen en smeer je op tijd en voldoende in als je de zon niet kan vermijden.
  • Drink voldoende: drink meer dan gewoonlijk (ook als je geen dorst hebt), koffie en thee kunnen ook. Twijfel je of je wel genoeg drinkt? Doe dan de urinecheck! Kleurt je urine donker? Drink meer! 
  • Hou jezelf koel: draag een hoofddeksel, zoek verfrissing op, kies voor lichte en loszittende kledij, doe zware inspanningen op koelere momenten en zoek een plekje in de schaduw op om te ontspannen. Meer concrete tips vind je in de folder.
  • Hou je woning koel: gebruik zo weinig mogelijk apparaten die warmte produceren, benut je zonnewering maximaal, zet je ramen en deuren open zolang het buiten koeler is dan binnen en (ver)bouw je woning hittebestendig.
  • Zorg voor anderen: ga langs bij iemand die je hulp kan gebruiken of zorg dat iemand anders langsgaat wanneer je zelf niet kunt. Tips over veilig gebruiken en bewaren van medicatie vind je eveneens in de folder.
  • Wees alert voor gezondheidsklachten bij warm weer, zoals huiduitslag, zonnebrand, misselijkheid, hoofdpijn, uitdroging vermoeidheid, overmatig zweten en andere klachten. Een hitteslag kan gevaarlijk zijn. Bel 112 indien nodig.
  • Meer tips vind je in de folder in de bijlage en op de website van 'Warme Dagen', een campagne van de Vlaamse Overheid. 
[De tekst loopt verder onder de afbeelding]
Infographic: doe de urinecheck!

Warme dagen & het coronavirus

Het coronavirus (COVID-19) zorgt voor extra uitdagingen op erg warme dagen. Het nemen van maatregelen tegen warmte tijdens de corona-epidemie is niet altijd eenvoudig. 

Zal warm weer de verspreiding van het virus afremmen? Wie zijn de kwetsbare groepen in deze nieuwe situatie? Wat met ventileren tijdens een warmteperiode? Op het 'Warme dagen'-platform van de Vlaamse Overheid vind je actueel nieuws en veelgestelde vragen over het onderwerp.

bestuurcultuurdocumentenfietsgeldgezondheidszorglerenmobiliteitnatuuropvangveiligheidwaarschuwingwerkenwerkenopafspraakwonen