Duurzaam bouwen & verbouwen

Als je bouwt of verbouwt zijn er heel wat zaken om rekening mee te houden. Als stad willen we jou hier graag in ondersteunen.

We willen je vooral aanmoedigen om jouw renovatie of bouwproject zo duurzaam mogelijk aan te pakken. Duurzaam bouwen steunt op drie principes:

  • efficiënt omgaan met energie, water, ruimte en materialen;
  • zoveel mogelijk duurzame materialen en energiebronnen gebruiken;
  • je energievraag tot de werkelijke behoefte beperken.

Wil je meer weten over duurzaam (ver)bouwen, dan is de Vlaamse ‘Gids voor duurzaam wonen en bouwen’ een handig hulpmiddel.

Gratis renovatie-advies

Heb je verbouwplannen maar weet je nog niet goed waar te beginnen? Elke inwoner van Stad Sint-Niklaas en deelgemeenten kan gratis een renovatieadvies aan huis aanvragen. Een renovatiecoach komt dan langs bij je thuis en bekijkt samen met jou de woning. Daarna maakt hij of zij een uitgebreid verslag.

Het verslag geeft een volledig beeld weer van de staat van de woning en de mogelijke maatregelen om de woning te renoveren tot een meer kwalitatieve, conforme en energiezuinige woning.

De Vlaamse renovatiepremie en de meeste energiepremies van Fluvius zijn vanaf 1 juli 2022 samengevoegd onder één premie 'Mijn VerbouwPremie". Vanaf 1 oktober kan je via het digitaal loket je premie aanvragen voor renovatie en energiebesparende maatregelen.

Hulp nodig bij de aanvraag of wil je meer informatie over de werken die in aanmerking komen? Maak een afspraak bij het loket wonen en (ver)bouwen.

Wonen

Grote Markt
1
9100
Sint-Niklaas

Mijn VerbouwLening

Heb je financiële ondersteuning nodig bij renovatie en verbouwingswerken? Met Mijn VerbouwLening kunnen renovaties gefinancierd worden die zowel focussen op woningkwaliteit als op het verbeteren van de energieprestatie. Kijk na of je in aanmerking komt en ga langs bij Energiehuis Waasland.

Premies en subsidies

Bij de uitvoering van werken kan je mogelijk genieten van premies en subsidies. Kijk altijd goed na of je voldoet aan alle voorwaarden.

Contact

Wonen

Grote Markt
1
9100
Sint-Niklaas

Begeleiding bij jouw renovatiewerken

Heb je nood aan begeleiding bij je renovatie? Dan is het project 'Sint-Niklaas renoveert' misschien iets voor jou! Kijk gerust op de projectpagina om alles te weten te komen. Grote en kleine werken (o.a. asbestverwijdering) kunnen perfect begeleid worden door de partners van Sint-Niklaas renoveert.
 
bestuur cultuur documenten fiets geld gezondheidszorg leren mobiliteit natuur opvang veiligheid waarschuwing werken werkenopafspraak wonen