Energie

Bewust met energie omgaan is belangrijk. Of je nu wil isoleren of je energieverbruik op een andere manier wil beperken, vaak zijn het eenvoudige zaken die de energiefactuur kunnen verkleinen.

Kijk verder op deze pagina om te weten hoe we jou op weg kunnen helpen het energieverbruik van je woning te verminderen.

Energiefactuur

De prijs van energie is belangrijk voor gezinnen. De energieprijs schommelt voortdurend en het is interessant om te weten of je energieleverancier nog de goede prijzen kan aanbieden.
 

Het loket wonen kan je bijstaan bij het vergelijken van jouw huidige energiefactuur met andere energieleveranciers.

Zo weet je direct of je niet teveel betaalt voor je energie.

Kijk op deze pagina hoe het vergelijken van een energieleveranciers voor jou gedaan kan worden.

 

 

Hulp hoge energiefactuur

Het stadsbestuur van Sint-Niklaas wil zoveel mogelijk inwoners helpen die door de stijgende prijzen voor stroom en verwarming in financiële nood dreigen te geraken. Wie de hoge energiefactuur moeilijk of niet kan betalen, kan voor hulp terecht in het welzijnshuis van Sint-Niklaas. Samen met een hulpverlener wordt naar de best mogelijke oplossing gezocht.

 

Groepsaankoop groene stroom

De Provincie Oost-Vlaanderen organiseert jaarlijks een groepsaankoop van 100 % groene stroom en aardgas. Door alle geïnteresseerden te verzamelen in een groepsaankoop, zakt de prijs aanzienlijk. Door over te stappen naar de winnende leverancier, kan je een fikse korting op je energiefactuur krijgen.
 

In 2023 zal de Provincie geen groepsaankoop organiseren. Voor meer informatie kan je je wenden tot de Provincie Oost-Vlaanderen.

Klik hier om je online in te schrijven voor de lopende groepsaankoop, of om op de hoogte gehouden te worden van de volgende groepsaankoop. Heb je geen internet of lukt het niet om je energiefactuur te interpreteren? Maak dan een afspraak en we helpen je graag verder.

Energiescan

Ben je die steeds weer stijgende energiefactuur beu? Heb je nog nooit echt stilgestaan bij hoe je dit probleem kan aanpakken? Vraag dan een gratis energiescan van je woning aan.
 

Hoe de gratis energiescan aanvragen?

Geef je naam, adres en telefoonnummer door aan de energiesnoeiers van vzw Den Azalee, Heistraat 115. Dit kan telefonisch op het nummer 03 760 05 79 of via e-mail naar energiesnoeiers@vzwdenazalee.be.

De energiescan wordt enkel uitgevoerd worden bij sociale doelgroepen. Ga naar de website van Den Azalee of van de Vlaamse overheid en bekijk of je voldoet aan de voorwaarden.

Hoe verloopt een energiescan?

  • Een Energiesnoeier van vzw Den Azalee belt je op. Samen kies je een passende datum voor een afspraak.
  • De Energiesnoeier bekijkt je energiefactuur en doet een rondgang door alle ruimtes van je woning. Zo brengt hij of zij je energieverbruik in kaart.
  • Op de plaatsen waar het zinvol is om een spaarlamp, spaardouchekop, buisisolatie of radiatorfolie aan te brengen, brengt de energiescanner dit in overleg met jou gratis aan.
  • In een verslag op maat krijg je tips om met een minimum aan inspanning en een maximum aan rendement te besparen op je energiefactuur.

Een energiescan duurt ongeveer anderhalf uur.

Contact

vzw Den Azalee

Heistraat
115
9100
Sint-Niklaas

Dakenscan

Goed nieuws! Fluvius nam onlangs een warmtefoto van onze stad. Dat gebeurde uiteraard niet zomaar. Op die manier kennen we de isolatiegraad van alle daken in jouw buurt, ook van jouw dak. Het dak is immers verantwoordelijk voor het meeste warmteverlies van je woning. Hoe roder het dak kleurt, hoe meer warmte het dak verliest. Dat betekent hogere energiekosten en het is bovendien slecht voor het milieu.

Is jouw dak een rode vlek op de kaart? Dat is niet zo best. Je verliest namelijk het meeste energie via het dak, tot zelfs 30% van je totale warmteverlies! Gelukkig kun je er iets aan doen. Meer zelfs: je dak is de ideale plaats om te starten met renoveren en zo je wooncomfort, de EPC-waarde én de waarde van je huis te verbeteren.

Lees ook het artikel van de dakenscan op de website van Sint-Niklaas Klimaatstad

Renovatieproject 'Sint-Niklaas renoveert'

Woon je in de Watermolen, Driekoningen of Gazometerwijk ? Dan is het project Sint-NIklaas renoveert misschien iets voor jou ! Grote en kleine werken kunnen perfect begeleid worden door de partners van Sint-Niklaas renoveert in 2020 en 2021.
Zo kunnen we je helpen bij het renoveren tot een meer energie-efficiëntere woning.
 

Wil je hierover meer weten ? Ga naar de website van Sint-Niklaas renoveert of contacteer meteen de renovatiecoach.

 

Woonwijzer Waasland

Sint-Niklaas is samen met acht andere steden en gemeenten aangesloten bij Woonwijzer Waasland. Woonwijzer begeleidt en ondersteunt alle inwoners van het Waasland op het vlak van energie en verstrekt ook aan bepaalde doelgroepen de Vlaamse energielening.

Met al jouw vragen rond wonen en energie kan je in de eerste plaats terecht bij het stedelijk loket Wonen, bouwen en ondernemen. Indien nodig kunnen wij jou verder doorverwijzen.

Wil je weten of je in aanmerking komt voor de Mijn Verbouwlening, kijk dan zeker eens naar de website met de voorwaarden

Meer informatie vind je op de website:

bestuur cultuur documenten fiets geld gezondheidszorg leren mobiliteit natuur opvang veiligheid waarschuwing werken werkenopafspraak wonen