Energiefactuur

Hoeveel energie je verbruikt, hangt af van verschillende factoren. Hoe groot is je woning? Hoe goed is ze geïsoleerd? Hoeveel mensen wonen er? Hoe streng is de winter het afgelopen jaar geweest?

Je hebt niet alles zelf in de hand, denk maar aan de seizoenschommelingen en de temperaturen, maar je kan je energieverbruik voor een groot deel zelf sturen. Op de website van de Vreg vind je heel wat praktische tips. Of vraag een gratis energiescan aan!

De energieprijs is samengesteld uit drie belangrijke componenten: naast de energiekost spelen ook de nettarieven en de heffingen een belangrijke rol.

De nettarieven zijn de tarieven die je betaalt om energie tot bij je thuis te krijgen. De bedragen variëren van netbeheerder tot netbeheerder, en verschillen dus van regio tot regio. Om te vermijden dat je teveel verschillende facturen krijgt, is het de leverancier die de nettarieven factureert en doorstort.

De federale overheid en de Vlaamse overheid heffen ook een aantal belastingen op energie: de energiebijdrage en de bijdrage energiefonds. Jouw leverancier factureert die en stort ze door aan de overheid. Je betaalt ook 21 procent btw op je energiefactuur.

De energiekost is het deel van je factuur dat rechtstreeks naar de energieleverancier gaat. De leveranciers bepalen de energiekost zelf, ze hangt samen met jouw keuze van energieleverancier. De energiekost kan dus – in tegenstelling tot de andere componenten van de factuur – grondig verschillen van leverancier tot leverancier.

De energieleveranciers kopen aardgas en elektriciteit aan, en verkopen die aan gezinnen en bedrijven. Om energie te kunnen gebruiken moet je een contract sluiten met een energieleverancier. Elke leverancier biedt andere contracten aan, met andere prijzen en voorwaarden. Het komt er op aan om goed te vergelijken.

Ben je op zoek naar het meest voordelige energiecontract? Doe de V-test en vergelijk de prijzen van de energieleveranciers. Heb je geen internet of lukt het niet om je energiefactuur te interpreteren? Maak dan een afspraak en we helpen je graag verder.

bestuur cultuur documenten fiets geld gezondheidszorg leren mobiliteit natuur opvang veiligheid waarschuwing werken werkenopafspraak wonen