Huren

Heb je plannen om een woning of appartement te huren in Sint-Niklaas? Er zijn verschillende organisaties die je kunnen helpen als je vragen hebt over je huurcontract, je rechten als huurder of als je op zoek bent naar sociale huuropties.
 
Om te weten welke huurpanden beschikbaar zijn, kun je de gekende kanalen raadplegen zoals de websites van Immoweb, Immovlan of Zimmo. Bekijk ook zeker de websites van plaatselijke immokantoren of ga even bij ze langs. Je vindt ze bijvoorbeeld via de zoekmotor van het CIB Vlaanderen:
 

Voor gezinnen met een beperkt inkomen bestaan huursubsidies of misschien kom je wel in aanmerking voor een sociale huurwoning.

Privaat huren

Bij de zoektocht naar een geschikte huurwoning moet je rekening houden met tal van zaken.
 

Zo is een correcte huurprijs natuurlijk het belangrijkste. Doe dus aan een grondige marktverkenning en kijk naar vergelijkbare panden met de opgegeven prijzen als je een huurwoning op het oog hebt. Verhuurders zijn wettelijk verplicht de gevraagde huurprijs (inclusief kosten en lasten) te vermelden bij elke officiële mededeling (voor meer informatie kijk even bij verhuurder en affichering huurprijs). Zie je een raamaffiche of -bord waarop de huurprijs ontbreekt, meld het dan via wonen@sint-niklaas.be of 03 778 32 40.

Bezoek ook altijd eerst de huurwoning vooraleer je iets op papier laat zetten door een verhuurder of immomakelaar. Zo weet je meteen wat de kwaliteit van het huurpand is. Vraag op voorhand het EPC (energieprestatiecertificaat) aan de verhuurder. Hiermee kan je immers inschatten wat de energie-efficiëntie is van de huurwoning. De letter A geeft een energiezuinig pand aan, de letter F is dan weer een indicatie voor het energieverslindend zijn van de woning.

Als je nog andere vragen hebt, kan je ook even kijken op de veelgestelde vragen van wonen Vlaanderen.

Kijk goed na wat het bedrag van de huurwaarborg is. Indien je dit niet kan betalen, kan je hulp daarvoor aanvragen bij het OCMW of het Vlaams Woningfonds (zie huurwaarborg).

Ben je overtuigd van de huurwoning? Het belangrijkste moet dan nog komen, het tekenen van de huurovereenkomst en het opmaken van een plaatsbeschrijving. Laat je in deze fase altijd goed bijstaan door bijvoorbeeld een immomakelaar of contacteer de huurdersbond voor specifieke vragen.

Huurwaarborg

Een verhuurder mag geen huurwaarborg vragen in cash. Dit moet op een geïndividualiseerde en geblokkeerde rekening staan (rekening op naam van de huurder). Je krijgt dit immers volledig terugbetaald bij het einde van de huur indien geen schade werd vastgesteld aan de staat van de huurwoning bij de opmaak van de plaatsbeschrijving. Alle informatie over huurwaarborg vind je ook nog terug op de volgende website.
 

Heb je niet genoeg geld om je huurwaarborg meteen te betalen ?

Je kan een voorschot aanvragen via het Welzijnshuis of kijk even of je voldoet aan de voorwaarden van een huurwaarborglening via het Vlaams Woningfonds.
 
Bekijk alle voorwaarden op volgende pagina.
 

 

Huurdersbond

De Huurdersbond geeft juridisch huuradvies aan alle private en sociale huurders. Als huurder kan je bij ons terecht met al je vragen over je huurovereenkomst. We geven geen advies over handelshuur of aan verhuurders. Het lidmaatschap voor een jaar bedraagt 20 EUR. Je kan dan het hele jaar huuradvies vragen en driemaandelijks ontvang je het Huurdersblad.

Het lidgeld betaal je contant wanneer je langskomt of op rekeningnummer BE48 7370 2393 8027.

De Huurdersbond geeft geen advies via e-mail of telefoon.

Je kan een afspraak maken via tel. 03 778 36 90 (enkel in de voormiddag bereikbaar) of tijdens de vrije spreekuren in Sint-Niklaas iedere dinsdagavond tussen 17.30 en 19 uur (niet in juli en augustus).

Breng volgende documenten mee bij jouw afspraak: je huurovereenkomst, plaatsbeschrijving en andere relevante brieven of documenten.

Contact

Huurdersbond

Abingdonstraat
99
9100
Sint-Niklaas

Huren met een beperkt inkomen

Heb je een beperkt inkomen en wil je zeker zijn dat je een sociale woning kan huren? Vraag na bij de Sint-Niklase Maatschappij voor Huisvesting (SNMH) of het Sociaal Verhuurkantoor of je voldoet aan de voorwaarden om sociaal te huren.

Wat is het verschil tussen SNMH en SoVeka?

  • SNMH heeft een eigen patrimonium dat ze toewijzen aan kandidaat huurders die op hun wachtlijst staan. SoVeKa huurt dan weer haar woningen op de private huurmarkt en wijst toe aan kandidaat huurders op hun wachtlijst.
  • SNMH wijst een sociale huurwoning toe aangepast aan de gezinssituatie en op basis van een chronologische wachtlijst. Bij SoVeKa is de toewijzing gebaseerd op een puntensysteem. Kandidaat huurders krijgen namelijk punten op basis van hun huidig inkomen en de huisvestingsituatie. Maar ook hier speelt de chronologie, als 2 kandidaat huurders even slecht scoren op hun huisvestingssituatie wordt de woning in eerste plaats aangeboden aan de kandidaat die het langst op de wachtlijst staat.
  • SNMH berekent de huurprijs op basis van je inkomen. SoVeKa rekent een vaste huurprijs aan, te verminderen met een huursubsidie (afhankelijk of je voldoet aan de voorwaarden). SoVeKa helpt je in ieder geval bij het aanvragen van de huursubsidie.

 

Contact

Welzijnshuis

Abingdonstraat
99
9100
Sint-Niklaas

Huurwoning en woningkwaliteit

Heb je problemen met je huurwoning? Denk je dat je woning ongeschikt of onbewoonbaar is? Hier vind je meer informatie:
 

Woonbegeleiding en noodwoningen

Lukt het je niet om zelf een geschikte woonst te vinden? Of je zit met vragen en zorgen rond je huidige woonst? Dan kan je terecht voor woonbegeleiding in het welzijnshuis.

Het kan ook gebeuren dat je plots op straat staat. Dat kan bijvoorbeeld in een crisissituatie zoals een brand, gezinsmoeilijkheden of een gerechtelijke beslissing.  Het OCMW beschikt over een aantal noodwoningen voor mensen in een crisissituatie. Onze medewerkers kijken dan samen met jou hoe we je kunnen helpen.

Contact

Welzijnshuis

Abingdonstraat
99
9100
Sint-Niklaas

Jaarlijkse korting huurprijs

Als huurder kan je in bepaalde gevallen een jaarlijkse korting op je huurprijs ontvangen.

Lees alles hierover in de bijgevoegde brochure van het Welzijnshuis of bekijk de voorwaarden op de website van de Vlaamse overheid.

Bij vragen, neem gerust contact op met het Welzijnshuis

Contact

Welzijnshuis

Abingdonstraat
99
9100
Sint-Niklaas
bestuurcultuurdocumentenfietsgeldgezondheidszorglerenmobiliteitnatuuropvangveiligheidwaarschuwingwerkenwerkenopafspraakwonen