Kopen & verkopen

Ben je van plan een woning te kopen of te verkopen? Informeer je dan best op voorhand en laat je bijstaan door professionelen. Dit kan bijvoorbeeld bij een notaris bij de aankoop van je woning of een vastgoedmakelaar bij het verkopen. Je moet immers rekening houden met tal van verplichtingen bij het aankopen of verkopen van een woning.
 

Kijk alvast even naar de brochures van de notaris voor alle relevante informatie over kopen en verkopen.

Kijk ook goed na bij het verkopen van een woning wat de informatieplicht van een verkoper inhoudt. Lees meer hierover bij het bodemattest en de vastgoedinformatie.

Bodemattest

Een bodemattest is vereist bij elke overdracht van een eigendom, bijvoorbeeld als je je huis verkoopt. Het attest wordt afgeleverd door OVAM. 

Vastgoedinformatie

Bij de verkoop of langdurige verhuur van een woning moet je allerhande informatie (overheidsplannen, vergunningen, milieu, natuur, erfgoed, grond- en pandenbeleid, erfdienstbaarheden) ter beschikking stellen aan de koper. Die vastgoedinformatie moet je aanvragen.
 

Contact

Team ondersteuning vergunnen

Grote Markt
1
9100
Sint-Niklaas

Asbestattest

Vanaf 23 november 2022 is een asbestattest verplicht bij de verkoop van woningen en gebouwen gebouwd voor 2001.

Ovam levert het asbestattest af op basis van een verslag van een asbestdeskundige.

 

Renovatieverplichting

Vanaf 1 januari 2023 zijn nieuwe eigenaars van woningen met een EPC label E of F verplicht de woning energetisch te renoveren tot een minimum EPC label D, binnen de 5 jaar.

Deze termijn van 5 jaar gaat lopen vanaf de datum van de notariële akte.

Meer informatie?

Lenen bij een bank of een sociaal krediet?

Bij WoonST kan je terecht voor een sociaal woonkrediet hier in Sint-Niklaas. Daarnaast zijn nog andere erkende sociale kredietmaatschappijen waar je terecht kan voor een sociaal krediet, je vindt ze terug op de volgende website: https://sociaal-woonkrediet.be/nl/maatschappijen.

Vragen of advies over een lening ?

Voor onafhankelijk advies en vragen bij het aangaan van je woonlening kan ook je terecht bij de immotheker. Hier in Sint-Niklaas heb je in de Parklaan 48 een immotheker (telefoonnummer 03 777 07 47) of hun website.

Verzekering gewaarborgd inkomen

Wie een hypothecaire lening afsluit voor het kopen, bouwen of verbouwen van een woning, kan zich met de verzekering gewaarborgd wonen kosteloos verzekeren tegen inkomensverlies door plotse werkloosheid, arbeidsongeschiktheid, of onvrijwillige stopzetting van de zelfstandige activiteit. Kijk of je voldoet aan de voorwaarden op de website van Wonen Vlaanderen:
 

Sociale koopwoning

Is het bouwen of kopen van een woning niet haalbaar?  Misschien is een sociale koopwoning een optie voor jou. Deze woningen worden gebouwd en verkocht door woonmaatschappijen. Zij hebben als doel mensen met een klein en middelgroot inkomen te helpen om een woning aan te kopen.

In Sint-Niklaas kan je hiervoor terecht bij WoonST. Je kan hen bereiken op het nummer 03 318 18 18.

 

Op de website van Wonen in Vlaanderen vind je alle informatie over sociaal kopen:

 

Aankoop stadsgrond

De stad heeft een aantal eigendommen, zoals gebouwen of gronden, die te koop gesteld kunnen worden. Hiervoor wordt hoofdzakelijk een openbare procedure gevolgd. Contacteer de dienst voor meer inlichtingen.

Bekijk hier meer info over de verkoop van stadsgronden in de Clementwijk².

Contact

Patrimonium en landbouw

Grote Markt
1
9100
Sint-Niklaas
bestuur cultuur documenten fiets geld gezondheidszorg leren mobiliteit natuur opvang veiligheid waarschuwing werken werkenopafspraak wonen