Wijkrenovatieproject 'De Warmste Wijk'

De Elisabethwijk werd uitgeroepen tot ‘De Warmste Wijk’. Samen maken we er in alle opzichten het warmste stukje Sint-Niklaas van! Het Warmste Wijk-campagneteam is regelmatig aanwezig in de wijk en komt ook aan jouw deur aanbellen met een gratis aanbod.

‘De Warmste Wijk’ kadert in een Europees project. Sint-Niklaas zet hiermee de klimaatdoelstellingen hoog op de agenda. Samen met de inwoners willen we duurzame én aangename plekken maken om te wonen en te leven.

Logo's van Interreg Shine, provincie Oost-Vlaanderen & stad Sint-Niklaas

Waarom is dit zo belangrijk?

Onze woningen zijn verantwoordelijk voor een groot deel van de CO2-uitstoot. Met ‘De Warmste Wijk’ maken we mensen letterlijk warm om hun huizen energiezuiniger te maken. Dat is niet alleen goed voor het milieu, het zorgt ook voor meer comfort én het levert een fikse besparing op.

De Elisabethwijk wordt ‘De Warmste Wijk’ van Sint-Niklaas

De Elisabethwijk neemt het voortouw. Samen met de bewoners willen we de wijk duurzamer maken door het energiepeil van de woningen te verbeteren. Dat kan al met minieme gedragswijzigingen, maar ook door kleine en grotere aanpassingen aan de woning uit te voeren.

Wat kan jij doen?

Omdat we geloven dat we dingen beter doen wanneer we samenwerken, roepen we alle bewoners van de Elisabethwijk op om samen een warm verhaal te schrijven. Ook jij kan op verschillende manieren meewerken aan ‘De Warmste Wijk’.

 • Vraag een energiescan aan. Een deskundige onderzoekt hoe je door je gedrag te veranderen minder energie verbruikt. In het verslag vind je een lijst van aanbevelingen: kleine gedragswijzigingen die een grote invloed hebben op je energiefactuur.
 • Vraag een energieaudit aan en laat je huis energetisch beter scoren. Een deskundige verkent je huis van beneden tot boven en doet aanbevelingen voor gedragswijzigingen en een eventueel renovatietraject. Heb je al concrete renovatieplannen? Dan helpt de specialist je met praktische tips. Hij of zij maakt een overzicht voor een renovatieplanning en een kosten-batenanalyse. Zo ben je zeker dat je de beste keuzes maakt.
 • Denk je eraan om je woning naar Bijna Energie Neutraal (BEN) te renoveren? Een specialist bekijkt met jou de opties en helpt je met de voorbereiding en planning.
 • Door de komende vier jaar regelmatig je meterstanden in te voeren, kunnen we de resultaten opvolgen en komen we te weten welke aanpak het beste werkt.
 • We organiseren regelmatig informatiesessies en activiteiten, je bent steeds welkom!
 • Hang een affiche op om de campagne bekend te maken.
 • Spreek je buren aan over deze campagne.

Wil je meer?

Geef je op als vrijwilliger en werk mee aan de promocampagne van ‘De Warmste Wijk’. Je organiseert mee activiteiten, deelt je verhaal met de buren of bent een aanspreekpunt voor de bewoners van de wijk, of je verleent hulp bij het ingeven van meterstanden, hulp bij het installeren van smart meters, of… Je hoeft geen voorkennis te hebben, enkel een dosis warme goesting. Geef een seintje en we nodigen je uit op de volgende warme bijeenkomst!

‘De Warmste Wijk’ wint ‘Zo Dichtblij’-award voor Klimaatneutrale Gemeente (05-07-2018)

Bond Beter Leefmilieu en Gemeente voor de Toekomst beloonden De Warmste Wijk met de Zo Dichtblij-award voor Klimaatneutrale Gemeente. We staan hier te blinken tussen de andere top-projecten die de leefkwaliteit, het klimaat en duurzaamheid verhogen. Bedankt aan alle stemmers, en natuurlijk aan de wijkbewoners, buurtwerkers en projectcoördinator voor hun inzet voor het project!

1 Jaar ‘De Warmste Wijk’ (22-04-2018)

In april vierden we dat de Elisabethwijk 1 jaar ‘De Warmste Wijk’ is. Inwoners waren welkom in het Infopunt voor een hapje en een drankje, en konden als eersten een energiemeter ophalen. Hiermee monitor je gemakkelijk je elektriciteits-, gas- en waterverbruik!

Energiefitavond ‘snel energie besparen’ i.s.m. Fluvius en Bond Beter Leefmilieu (05-03-2018)

Fluvius en de energiespecialisten van Bond Beter Leefmilieu ontwikkelden een avondsessie die een hele reeks energietips op een leuke manier uit de doeken doet. Ze selecteerden de meest rendabele, soms verrassende tips. Zonder veel moeite en zonder grote investeringen kun je er al snel een paar honderd euro per jaar mee besparen. Geen extreme toestanden, maar wel een leuk anderhalf uur vol praktische info waarmee je meteen aan de slag kunt.

Wat is het?

Met monitoring bedoelen we het opvolgen van je verbruiksgegevens van elektriciteit, gas en water. De website die we uitkozen (Energie ID) laat ook toe om bijvoorbeeld pellets, zonnepanelen, stookolie en zelfs autokilometers op te volgen.

Om alle inspanningen van iedereen op te volgen hebben we gratis toestellen (June) ter beschikking die automatisch je verbruiksgegevens doorsturen vanaf je elektriciteit- en gasmeter naar een online platform.

Je hebt enkel een modem of wifi-verbinding nodig om June te installeren. Dankzij dat toestel hoef je je meterstanden niet meer zelf te gaan noteren. Je kan jouw June toestellen ook koppelen aan je EnergieID-account.

Vraag je june meters aan en stuur nu een mailtje naar dewarmstewijk@sint-niklaas.be

Waarom doen we het?

Door regelmatig de meterstanden in te geven kan je zicht krijgen op je verbruik en kan je zien hoeveel je inspanningen opleveren. Daarnaast maakt ‘De Warmste Wijk’ deel uit van een Europees project en kan op deze manier de impact van alle acties en inspanningen van de bewoners vergeleken worden. Achteraf kunnen we berekenen of we de beoogde reductie van de CO2-uitstoot bereikt hebben.

Wie kan meedoen?

Iedereen! Hoe meer mensen meedoen, hoe beter: we hebben als doelstelling 500 meetpunten. Ook al heb je geen pc of smartphone, je kan toch meedoen. Geef je gegevens door aan projectcoördinator Marieke De Wever of aan je Energiemeester, en zij voeren alles in energieID in. Voor de bespreking, opvolging of vergelijking kan je ook steeds beroep op hen doen.

Hoe doe je het?

Ga op de website www.energieid.be naar ‘groepen’ en kies voor ‘De Warmste Wijk’. Daarna klik je op deelnemen. De eerste keer moet je je registreren. Je kan hieronder een handige handleiding vinden. Maandelijks krijg je een mail om je eraan te herinneren je gegevens in te voeren. Op die manier krijg je een mooi overzicht van je eigen verbruik, kan je grafiekjes opvragen en kan je je verbruik anoniem vergelijken met andere buurtbewoners.

Wat is het?

Een energiescan is een doorlichting van de woning, om de aanwezige toestellen, het energieverbruik van de bewoners en hun gewoonten, om doorgedreven tips te kunnen geven. Op basis van die tips kan je besparen op je energiefactuur.

Waarom doen we het?

De grootste besparing op de energiefactuur, is de energie die je niet verbruikt. Dankzij eenvoudige tips kan je soms een heleboel geld en energie besparen.

Wie kan meedoen?

Iedereen! Hoe meer mensen meedoen, hoe beter. We hebben als doelstelling 500 adviezen rond gedragswijziging. Ben je van plan renovatiewerken uit te voeren, dan vraag je beter een energie-audit aan. De tips rond energiebesparing door gedrag krijg je er gratis bij! Vroeg je een energiescan aan en komen er later renovatieplannen, dan kan je nog steeds een energieaudit aanvragen.

Hoe vraag je een energiescan aan?

Binnenkort kan je hier via een invulformulier een energiescan aanvragen. Nu volstaat een mailtje naar dewarmstewijk@sint-niklaas.be of een telefoontje naar 03 778 32 04. Je kan via dezelfde kanalen ook steeds een scan cadeau doen aan de buren!

Hoe verloopt het dan verder?

Een medewerker neemt contact met je op en maakt een afspraak voor een huisbezoek. Hij of zij zal je ook zeggen welke documenten je tegen het huisbezoek moet klaarleggen:

 • laatste afrekening van elektriciteit, gas, water, stookolie
 • indien beschikbaar: plannen, lastenboek, EPC, EPB-verslag
 • indien reeds een renovatie uitgevoerd: facturen

Tijdens het huisbezoek doet de scanner een rondgang in de woning. De scanner zal de woning en de aanwezige toestellen bekijken, maar ook enkele vragen stellen over uw gewoonten. Op basis van de bevindingen kan hij eventueel een energiebesparingskit afleveren en plaatsen. Hij zal je ook vragen een akkoordverklaring te ondertekenen. Hij zal je alvast aanmelden op energieID (het monitoringsplatform). Indien gewenst zal hij ook een V-test uitvoeren, dat is een vergelijkende test voor de goedkoopste energieleverancier.

Achteraf krijg je een uitgebreid verslag (naar keuze per post of elektronisch) met een heleboel tips om energie te besparen. Met deze tips kan je onmiddellijk zelf aan de slag. Heb je graag bijkomende informatie, ondersteuning of advies, contacteer dan zeker de projectcoördinator Marieke De Wever (dewarmstewijk@sint-niklaas.be of 03 778 32 04).

Wat is het?

Een energieaudit is een doorgedreven energetische doorlichting van de woning. Zowel de gebouwschil, de aanwezige toestellen en het energieverbruik van de bewoners worden onder de loep genomen. Na het huisbezoek ontvang je een uitgebreid verslag met een renovatiestrategie, die je zal helpen de juiste (duurzame, doordachte) keuzes te maken in jouw renovatieplannen.

Waarom doen we het?

Enerzijds is de grootste besparing op de energiefactuur de energie die je niet verbruikt. Dankzij eenvoudige tips kan je soms een heleboel geld besparen. Anderzijds is het handig om een goede leidraad te hebben bij verbouwplannen, zodat u weet wat u te wachten staat en de juiste keuzes kan maken.

Wie kan meedoen?

Iedereen! Hoe meer mensen meedoen, hoe beter. We hebben als doelstelling 250 energieaudits. We hopen dat je dankzij de energieaudit de stap tot renovatie effectief zal zetten. Ben je niet van plan renovatiewerken uit te voeren, dan vraag je beter een energiescan aan. Met de tips rond energiebesparing door gedragswijziging of kleine ingrepen kan je immers heel wat geld besparen. Heb je al een energiescan gehad? Dan kan je nog steeds een energieaudit aanvragen.

Hoe vraag je een energieaudit aan?

Binnenkort kan je hieronder via een invulformulier een energieaudit aanvragen. Nu volstaat een mailtje naar dewarmstewijk@sint-niklaas.be of een telefoontje naar 03 778 32 04. Je kan via dezelfde kanalen ook steeds een scan cadeau doen aan de buren!

Hoe verloopt het dan verder?

We werken voor de energieaudits samen met de MilieuAdviesWinkel vzw. Een medewerker neemt contact met je op en maakt een afspraak voor een huisbezoek. Hij of zij zal je ook zeggen welke documenten je tegen het huisbezoek moet klaarleggen:

 • laatste afrekening van elektriciteit, gas, water, stookolie
 • indien beschikbaar: EPC
 • eventueel: plannen van de woning en facturen van eerder uitgevoerde renovaties
 • eventueel: laatste aanslagbiljetten van de belastingen, indien je wil weten op welke energiepremies je recht hebt.

Tijdens het huisbezoek doet de auditor een rondgang in de woning. Om het maximale uit de audit te halen, zorg je ervoor dat de verschillende ruimtes in de woning toegankelijk zijn. De auditor zal je ook vragen om een akkoordverklaring te ondertekenen. Hij zal je alvast aanmelden op energieID (het online monitoringplatform). Indien gewenst zal hij ook een V-test uitvoeren, dat is een vergelijkende test voor de goedkoopste energieleverancier.

Na het huisbezoek krijg je een zeer uitgebreid verslag (naar keuze per post of elektronisch), met een renovatiestrategie, een kostenanalyse, premiemogelijkheden,… De auditor zal je ook aanbieden om he verslag te bespreken tijdens een volgend huisbezoek. Met het verslag kan je onmiddellijk zelf aan de slag. Heeft u graag bijkomende informatie, ondersteuning of advies, contacteer dan zeker projectcoördinator Marieke De Wever (dewarmstewijk@sint-niklaas.be of 03 778 32 04).

Regelmatig worden er groepsaankopen georganiseerd, we houden de Warmste Wijk-bewoners hiervan op de hoogte. Na de werken kan je eventueel een premie aanvragen, ook hiervoor kan je op hulp rekenen.

En daarna… genieten van een warme, comfortabele én energiezuinige woning!

BENOveren staat voor ‘beter renoveren’ met hogere ambities op vlak van energieprestaties en met de diverse renovatiestappen in de meest logische volgorde.

Welke ondersteuning mag je verwachten?

Een renovatiecoach komt bij je langs en bekijkt de huidige staat van je woning. De renovatiecoach bekijkt mee welke werken prioritair zijn en helpt bij de opmaak van een stappenplan. Nadat je zelf bij verschillende aannemers offertes hebt opgevraagd, krijg je advies over deze offertes en de loop van de werken. De renovatiecoach is hét aanspreekpunt voor al jouw vragen tijdens het renovatieproces.

Wie kan meedoen?

Iedereen die concrete renovatieplannen heeft.  We kunnen wel maar 10 begeleidingstrajecten aanbieden. Wie inschrijft op dit gratis ondersteuningsaanbod, engageert zich om in de loop van de komende drie jaar zijn/haar woning te BENOveren. Daarnaast wordt gevraagd om mee te werken aan ervaringsuitwisseling, kennisdeling …

Hoe vraag je aan?

Heb je interesse en ga je in de loop van de komende 3 jaar BENOveren? Stuur een mailtje met je gegevens naar dewarmstewijk@sint-niklaas.be of bel 03 778 32 04.

Iedere woensdagnamiddag van 13 uur tot 18 uur is projectcoördinator Marieke De Wever aanwezig in het Infopunt Elisabethwijk (voormalig bibliotheekfiliaal), Truweelstraat 138. Wil je meer informatie, heb je vragen ... kom gerust eens langs.

Liever een afspraak op een ander moment? Geen probleem: stuur een mailtje naar dewarmstewijk@sint-niklaas.be, bel naar 03 778 32 04 of maak een afspraak met de balie wonen, bouwen en ondernemen.

OPGELET:
Projectcoördinator Marieke De Wever werkt omwille van gezondheidsredenen tijdelijk parttime. Hierdoor zullen de permanentiemomenten tijdelijk niet doorgaan. Je kan wel altijd een afspraak maken via dewarmstewijk@sint-niklaas.be of bel naar 03 778 32 04.

Maak een afspraak

Wonen

Grote Markt
1
9100
Sint-Niklaas

Waarom een renovatieproject?

Met het ondertekenen van het Burgemeestersconvenant engageerde de stad Sint-Niklaas zich om de CO2-uitstoot te verminderen met 20% tegen 2020 en een klimaatneutrale stad te zijn tegen 2050. 60% van de CO2-uitstoot van Sint-Niklaas is afkomstig van gebouwen. Met een wijkrenovatieproject wil de stad de renovatiegraad verhogen.

Er werd gekozen voor een project in de Elisabethwijk omwille van de centrale ligging in de stad, de grote mix van bewoners in de wijk, de sterke wijkwerking en andere pilootprojecten in de wijk.

De stad diende, samen met 13 partners uit 4 verschillende Europese regio’s, het project SHINE (Sustainable Houses in an Inclusive NEighbourhood) in bij Europa. Recentelijk werd het project goedgekeurd, waardoor de stad een bedrag van 332.985,60 EUR subsidie ontvangt op een totale projectkost van 554.976 EUR, verspreid over 4 jaar. Het is de eerste keer dat de stad Sint-Niklaas intekent op een Europese oproep van Interreg 2 Zeeën en dat het ingediende project goedgekeurd wordt. Daarnaast verleent de provincie Oost-Vlaanderen een subsidie van 110.995,20 EUR.

Wat willen we met het renovatieproject bereiken?

Het hoofddoel van SHINE is het bewustzijn en de kennis over duurzame wijkrenovaties verhogen, zowel aan de vraag als aanbodzijde. Aan de vraagzijde wil SHINE energiebewuste inwoners creëren die bereid zijn (gedrags- en technische) aanpassingen te doen of hun huizen te renoveren. Een bottom-up en wijkaanpak zijn essentieel in dit proces. Aan de aanbodzijde wil het project bewustzijn en kennis bij bouwprofessionals creëren over energie-efficiënt renoveren en innovatieve technologieën.

De doelstelling van het renovatieproject in de Elisabethwijk is het recuderen van de CO2-uitstoot. Het project in de Elisabethwijk krijgt de naam ‘De Warmste Wijk’.

Veel inwoners willen maatregelen nemen die bijdragen tot energiebesparing en energetische renovatie, maar soms is de stap naar het effectief ‘doen’ te groot. Het wijkrenovatieproject wil die bewoners een duwtje in de rug geven om tot actie over te gaan.

We willen dit doen door enerzijds in te zetten op gedragsverandering en anderzijds op – doorgedreven – energetische investeringen in de gebouwen. Starten op wijkniveau zorgt voor een groepsgevoel en maakt het gemakkelijker om de methodes uit te proberen en over te zetten naar andere buurten.

We voorzien een uitgebreide informatiecampagne, verschillende activiteiten zullen georganiseerd worden, maar ook hulp en ondersteuning in een individueel renovatieproject. We willen hiervoor samenwerken met alle wijkbewoners, met andere diensten, organisaties en de Europese projectpartners.

Heel concreet willen we minstens 500 gezinnen (dit is 1 op 3) bereiken die hun energieverbruik willen monitoren. In minstens 250 panden zullen we een energiescan uitvoeren en inzetten op kleine gedragswijzigingen. Minstens 240 panden zullen een doorgedreven energie-audit krijgen, met persoonlijk advies. Ze krijgen een intensieve opvolging in hun renovatiedossier. Daarnaast zoeken we ook minstens 10 panden die een volledige renovatie ondergaan naar bijna-energieneutraal niveau (BEN) en hiervoor professionele ondersteuning krijgen. Het hele project moet afgerond zijn tegen 31 augustus 2020.

Wil je meer weten over de Europese partners, bekijk de website van SHINE.

bestuurcultuurdocumentenfietsgeldgezondheidszorglerenmobiliteitnatuuropvangveiligheidwaarschuwingwerkenwerkenopafspraakwonen