Parkeren

Eenvoudig en slim parkeren in Sint-Niklaas

Parkeren in de stadskern is eenvoudig en gebruiksvriendelijk: zo kan u betalen met sms en app, online een aantal parkeerproducten aankopen en is het winkelparkeren verder uitgebreid. 

Klik hier om naar onze online parkeerdiensten te gaan.

P-route

In de stadskern liggen zeven centrumparkings met in totaal 1.512 parkeerplaatsen. Volg de duidelijke bewegwijzering naar de dichtstbijzijnde parking op onze P-route.

Parkeerplan

Tarieven

Openbaar parkeren

Voor het betalend parkeren op het openbaar domein gelden twee tarieven: het pleinparkeren (gele zone) en het straatparkeren (rode zone). In beide zones loopt het betalend parkeren van 9 tot 18 uur, van maandag tot en met zaterdag. Eén uur parkeren, inclusief gratis kwartier, kost op de stadspleinen 0,90 EUR en op straat 1,05 EUR. 

 

GEEL (pleinen)

ROOD (straten)

1 uur

0,90 EUR

1,05 EUR

2 uur

2,10 EUR

2,45 EUR

3 uur

3,30 EUR

-

4 uur

4,50 EUR

-

dagticket

5 EUR

 

 

Centrumparkings

 

Parking Grote Markt

Parking Stationsstraat

Parking Station

Wanneer betalen?

24/24 en 7/7

24/24 en 7/7

24/24 en 7/7

Max. parkeertijd

Onbeperkt

Onbeperkt

Onbeperkt

Maandag t.e.m. zaterdag van

9.00 tot 18.00 uur

1,20 EUR/uur

eerste kwartier gratis

1,20 EUR/uur

eerste kwartier gratis

1,60 EUR/uur

18.00 tot 00.00 uur

00.00 tot 9.00 uur

0,60 EUR/uur

0,60 EUR/uur

 

0,60 EUR/uur

0,60 EUR/uur

(max. 2,50 EUR)

1,60 EUR/uur

1,60 EUR/uur

 

Zone schijfparkeren

Standaard kan u in de blauwe zone twee uur gratis parkeren, tenzij een onderbord u een langere of kortere parkeerduur biedt. Het enige wat u moet doen is uw parkeerschijf correct instellen en aan uw voorruit plaatsen.

Stel de schijf in op het streepje dat volgt op het tijdstip van aankomst. Verplicht doorlopend gebruik van maandag tot en met zaterdag tussen 9 en 18 uur, tenzij verkeersborden een andere tijdsduur aangeven.

Let op:

 • Na het verstrijken van de maximale parkeerduur, bent u verplicht uw voertuig terug in het verkeer te brengen.  U mag uw parkeerschijf dus niet zomaar opnieuw instellen.
 • Gebruik de juiste parkeerschijf! Sinds maart 2003 mag u enkel de parkeerschijf van het Europees model gebruiken. Op deze parkeerschijf moet u enkel de aankomsttijd instellen.

Deze parkeerschijf is verkrijgbaar in doe-het-zelfzaken, benzinestations en supermarkten.

Parkeerkaart voor personen met een beperking

Personen met een beperking kunnen gratis en onbeperkt in alle betalende en blauwe zones op straat parkeren, zowel in de speciaal gemarkeerde parkeervakken als op de reguliere parkeerplaatsen, met uitzondering van de winkelparkeerplaatsen. In alle gevallen plaatst u de speciale parkeerkaart steeds duidelijk met de voorzijde (kant met de vervaldatum) aan de voorruit van de wagen.

Indien je in aanmerking komt voor een parkeerkaart voor personen met een beperking, kan je deze hier aanvragen bij de FOD Sociale Zaken. 

Winkelparkeren

In onze stad kan u gedurende 30 minuten gratis parkeren op de groene winkelparkeerplaatsen. U moet hiervoor uw parkeerschijf correct ingesteld voorleggen.  De groene gemarkeerde winkelparkeerplaatsen vindt u op volgende locaties:

 • Parkstraat
 • Hofstraat
 • Plezantstraat
 • Kokkelbeekstraat
 • Stationsplein
 • Truweelstraat
 • Ankerstraat
 • Hendrik Heymanplein
 • Sint-Jozefstraat
 • Grote Markt - zone voor stadhuis

Parkeerautomaten

Hieronder vindt u het instructiefilmpje over het gebruik van de parkeerautomaten. In een paar minuten en vijf eenvoudige stappen leert u alles over de parkeerautomaten. 

Parkeertips 

Gebruik één van onze nieuwe betaalmogelijkheden

U kan vanaf maart uw parkeersessie ook betalen met uw mobiele telefoon. Uw parkeerrechten worden door de parkeertoezichters gecontroleerd via uw nummerplaat. Het is dus heel belangrijk om uw nummerplaat correct en volledig in te geven.

Dit zijn de nieuwe betaalmogelijkheden:

Sms
 • Bij aankomst: sms ‘SNROOD’ (voor straatparkeren) of ‘SNGEEL’ (voor pleinparkeren) spatie nummerplaat naar 4411
 • Op de pleinen kan u een hele dag parkeren, sms dan ‘DSNGEEL’ spatie nummerplaat naar 4411
 • Uw parkeersessie begint onmiddellijk
 • Uw sessie stopt van zodra u ‘Q’ sms’t naar 4411 of wanneer het betalend parkeren eindigt (18 uur) of wanneer de maximum parkeerduur bereikt is (voor straatparkeren is dit 2 uren, voor pleinparkeren 4 uren, behalve indien u voor een dagticket gekozen heeft)
 • De transactiekost: 0,15 EUR per sms
App
 • Download de app 4411 (iOS, Android, Windows Phone)
 • Kies de stad en de zone en geef uw nummerplaat in
 • Start de sessie
 • Einde: stop de sessie
 • De transactiekost: 0,25 EUR per sessie
Internet
 • Surf naar www.4411.be
 • Registreer u als premium klant (gratis)
 • Kies de stad en de zone en geef uw nummerplaat in
 • Start de sessie
 • Einde: stop de sessie
 • Geen transactiekosten
 
Online dienstverlening

U kon reeds online een parkeerverbod aanvragen en parkeerverbodsborden huren. Voortaan kan u ook hier terecht voor het aankopen of verlengen van uw digitaal bewonersvignet of abonnement en voor het raadplegen en betalen van uw parkeerretributie.

Geen bon meer onder de ruitenwisser

Er wordt geen retributiebon meer onder de ruitenwisser geplaatst.  Enkele dagen na de vaststelling zal u een factuur ontvangen.

Geef uw nummerplaat steeds correct en volledig in

De controles gebeuren voortaan via het scannen van uw nummerplaat.  Het is dus heel belangrijk dat u uw nummerplaat volledig en correct ingeeft, zowel aan de parkeerautomaten als bij de ‘slimme’ betaalmogelijkheden.  Geef alle cijfers en letters van uw nummerplaat in zonder spaties.

Gele en rode zone

De zone betalend parkeren is ingedeeld in 2 verschillende tariefzones.  De gele zone bevat de vijf grote pleinen (Hendrik Heymanplein, Kokkelbeekplein, Zwijgershoek, Schouwburgplein en Kroonmolenplein).  Hier kan u tot een hele dag parkeren met een voordelig dagtarief.  In de gele zone parkeert u ook voordeliger dan in de rode zone.

De rode zone omvat alle straten binnen de betalende zone.  Het tarief ligt hoger dan in de gele zone en u kan er maximaal 2 uren parkeren.

De zonekleuren vindt u ook terug op de parkeerautomaten (gele of rode kleurenbalk) en op de stickers aan de zijkant van de parkeerautomaten.

Eerste kwartier gratis

Op de pleinen en in de straten parkeert u het eerste kwartier altijd gratis.

Goedkoop avondparkeren

Vanaf 18 uur parkeert u gratis op alle parkeerplaatsen op de pleinen en in de straten. 

Meer informatie

Stadhuis - mobiliteitswinkel

Grote Markt 1

9100 Sint-Niklaas

Tel. 03 778 31 58

E-mail: parkeren@sint-niklaas.be

Foto's: 
Nieuws Teasers: 

 

NIEUWS

Een half uur gratis winkelparkeren onder de Grote Markt

27/04/2018 - 14:10 Vanaf 1 mei wordt het gratis parkeren onder de Grote Markt verlengd van een kwartier naar een half uur. Het is een nieuwe maatregel waarmee het stadsbestuur de winkelkern in de stadskern wil ondersteunen en tegelijk een antwoord wil bieden aan een aantal bezorgdheden.
Bijlagen Datum
Retributie op het parkeren 06/03/2017 - 09:45

Contact

Grote Markt 1
9100
Sint-Niklaas
03 778 31 58

Grote Markt 1
9100 Sint-Niklaas
info@sint-niklaas.be
Tel.: +32 (0)3 778 30 00

Facebook Twitter