Parkeren

Parkeerbeleid op nieuwe wegen

In de loop van het voorjaar 2016 wordt het parkeerbeleid in Sint-Niklaas grondig vernieuwd en gemoderniseerd. De maatregelen en tarieven op deze webpagina’s zijn geldig vanaf vrijdag 1 april 2016. De nieuwe aanpak biedt heel wat voordelen.

Eenvoudiger

Er zijn nog slechts twee parkeerzones: de zone betalend parkeren (rood) en zone schijf verplicht (blauw). In de hele stadskern geldt het parkeerregime van 9 tot 18 uur, van maandag tot en met zaterdag.

Gebruiksvriendelijker

De nieuwe parkeerautomaten hebben een handig interactief aanraakscherm. U kan betalen met muntstukken en met uw bankkaart. In de loop van het najaar zal u ook ‘slimme’ betaalmogelijkheden kunnen gebruiken zoals sms-betalen.

Voordelig

Het eerste kwartier parkeert u overal gratis, ook als u langer dan een kwartier parkeert.

Tips om voordelig te parkeren

Eerste kwartier gratis

Op de pleinen en in de straten parkeert u het eerste kwartier altijd gratis.

Goedkoop avondparkeren

Onder de Grote Markt betaalt u 3,60 EUR voor een avondlang parkeren (van 18 tot 24 uur).

Gratis winkelparkeren

Op de groene parkeerplaatsen op volgende locaties in de stadskern kan men dertig minuten gratis parkeren om te winkelen: Parkstraat, Hofstraat, Plezantstraat, Stationssplein, Kokkelbeekstraat. U dient daarvoor uw parkeerschijf te leggen. 

Parkeerplan

 

Tarieven

Openbaar parkeren

Voor het betalend parkeren op het openbaar domein gelden sinds 1 april nog slechts twee tarieven: het pleinparkeren (gele zone) en het straatparkeren (rode zone). In beide zones loopt het betalend parkeren van 9 tot 18 uur, van maandag tot en met zaterdag. Eén uur parkeren, inclusief gratis kwartier, kost op de stadspleinen 0,90 EUR en op straat 1,05 EUR. 

 

GEEL (pleinen)

ROOD (straten)

1 uur

0,90 EUR

1,05 EUR

2 uur

2,10 EUR

2,45 EUR

3 uur

3,30 EUR

-

4 uur

4,50 EUR

-

dagticket

5 EUR

 

 

Centrumparkings

 

Parking Grote Markt

Parking Stationsstraat

Parking Station

Wanneer betalen?

24/24 en 7/7

24/24 en 7/7

24/24 en 7/7

Max. parkeertijd

Onbeperkt

Onbeperkt

Onbeperkt

Tarief per uur

1,20 EUR dag

0,60 EUR avond/nacht

1,20 EUR

1 EUR vanaf tweede uur

1,60 EUR

Eén uur parkeren

0,90 EUR dag

0,45 EUR

avond/nacht

1,20 EUR

1,60 EUR

Twee uur parkeren

2,10 EUR dag

1,05 EUR

avond/nacht

2,40 EUR (dag)

1 EUR

(avond/nacht)

3,20 EUR

Elk bijkomend uur

1,20 EUR dag

0,60 EUR avond/nacht

1,20 EUR

1 EUR vanaf tweede uur

1,60 EUR

Dagticket

-

 

16 EUR

 

Parkeerautomaten

Sinds vrijdag 4 maart worden in de stadskern alle parkeerautomaten verwijderd. De 119 toestellen zijn al geruime tijd aan vervanging toe. Vanaf maandag 21 maart verschijnen 100 nieuwe, moderne parkeerautomaten in het straatbeeld. Ze zijn onder meer voorzien van een interactief aanraakscherm en een betaalmogelijkheid met bankkaart. Ook betalen met muntstukken blijft mogelijk.

Op vrijdag 1 april worden de nieuwe toestellen geactiveerd en in gebruik gesteld. Tot 1 april hoeven automobilisten geen parkeergeld te betalen, op de locaties waar de oude automaten reeds verwijderd zijn. Ook de parkeerschijf leggen is dan niet nodig.

In de loop van het najaar worden de betaalmogelijkheden van de nieuwe toestellen nog uitgebreid, onder meer met sms-parkeren

Hieronder vindt u het instructiefilmpje over het gebruik van de parkeerautomaten. In een paar minuten en vijf eenvoudige stappen leert u alles over de nieuwe parkeerautomaten. 

Hieronder vind je ook de steekkaart 'Parkeren in vijf eenvoudige stappen'. 

Stedelijke parkeerkaart

Het stadsbestuur stelt een aantal parkeerkaarten en -abonnementen ter beschikking aan verschillende tarieven. U vindt hier binnenkort alle voorwaarden.

Bewonersvignet

Woont u in een zone voor bewonersparkeren, dan kan u gebruik maken van een bewonersvignet, waarmee u onbeperkt kan parkeren in de betreffende zone. Het bewonersvignet kost 5 EUR voor drie jaar, een tweede bewonersvignet op hetzelfde adres kost 105 EUR per jaar. 

Voor het aanvragen van een bewonersvignet gelden volgende voorwaarden:

  • Enkel voor natuurlijke personen met hoofdverblijfplaats in de straat.
  • De wagen moet ingeschreven staan op het adres van woonst. Indien u geen eigenaar bent van het voertuig, dient u een geschreven verklaring of attest voor te leggen, waarin staat dat u bestendig over het voertuig beschikt.
  • U kan maximum twee bewonersvignetten per adres aanvragen.

Voor elke aanvraag, verlenging of aanpassing van het vignet zijn volgende documenten vereist:

  • identiteitskaart
  • kentekenbewijs van het voertuig
  • verklaring van bestendig gebruik (indien van toepassing)

Zone schijfparkeren

Standaard kan u in de blauwe zone twee uur gratis parkeren, tenzij een onderbord u een langere of kortere parkeerduur biedt. Het enige wat u moet doen is uw parkeerschijf correct instellen en aan uw voorruit plaatsen.

Stel de schijf in op het streepje dat volgt op het tijdstip van aankomst. Verplicht doorlopend gebruik van maandag tot en met zaterdag tussen 9 en 18 uur, tenzij verkeersborden een andere tijdsduur aangeven.

Let op: gebruik de juiste parkeerschijf! Sinds maart 2003 mag u enkel de parkeerschijf van het Europees model gebruiken. Op deze parkeerschijf moet u enkel de aankomsttijd instellen.

Deze parkeerschijf is verkrijgbaar in doe-het-zelfzaken, benzinestations en supermarkten.

P-route

In de stadskern liggen zeven centrumparkings met in totaal 1.512 parkeerplaatsen. Volg de duidelijke bewegwijzering naar de dichtstbijzijnde parking op onze P-route.

Parkeerkaart voor personen met een beperking

Personen met een beperking kunnen gratis en onbeperkt in alle betalende en blauwe zones op straat parkeren, zowel in de speciaal gemarkeerde parkeervakken als op de reguliere parkeerplaatsen. In alle gevallen plaatst u de speciale parkeerkaart steeds duidelijk met de voorzijde (kant met de vervaldatum) aan de voorruit van de wagen.

Parkeercheque

Verschillende handelaars in de stadskern geven een parkeercheque bij een aankoop of bezoek. Vraag ernaar bij uw winkelbezoek.

Parkeerwijzer

De parkeerwijzer biedt een handig overzicht van het vernieuwd parkeerbeleid. U vindt deze publicatie in bijlage onderaan deze webpagina.

Meer informatie

Stadhuis - mobiliteitswinkel

Grote Markt 1

9100 Sint-Niklaas

Tel. 03 778 31 58

E-mail: parkeren@sint-niklaas.be

Retributiereglement

U vindt de integrale tekst van het retributiereglement op het parkeren, met bijlagen, onderaan deze webpagina.

Foto's: 
Nieuws Teasers: 

Grote Markt 1
9100 Sint-Niklaas
info@sint-niklaas.be
Tel.: +32 (0)3 778 30 00

Facebook Twitter