Sportzaal Witte Molen

Eerste spadesteek voor dojo aan De Witte Molen

Op dinsdag 11 september 2018 gingen de werken van start voor de bouw van een vechtsportzaal aan het sportcomplex De Witte Molen. Tegen volgende zomer kunnen de bloeiende vechtsportverenigingen uit Sint-Niklaas de dojo in gebruik nemen.
Social media sharing

Dojo’s

Het sportcomplex De Witte Molen wordt dit najaar uitgebreid met een nieuwe zaal voor vechtsporten. De zaal laat toe om met een grotere groep te trainen dan in de huidige kleinere judozalen. Het gaat concreet om de uitbreiding van het stedelijk sportcentrum De Witte Molen met 350 m² vloeroppervlakte, waarvan 264 m² judomatten. Deze zijn opsplitsbaar in twee gelijke dojo’s of oefenzalen voor vechtsporten. De overige oppervlakte is voor circulatie, berging, zone voor toeschouwers en technische lokalen. Voor de uitbreiding wordt een deel van de parking ingenomen en nadien heringericht.

 

Inrichting en technische voorzieningen

De zaal wordt ingericht met judomatten die permanent blijven liggen. De gang naast de zaal geeft toegang tot de twee zaaldelen en biedt ook plaats aan enkele toeschouwers of de wachtende volgende groep.

De bestaande kleedkamers worden hergebruikt. In de zalen zelf zijn rekken voorzien om sporttassen mee te nemen, zodat die niet in de kleedkamers moeten achterblijven. Elke actieve club die gebruik maakt van de judozaal en de turnzaal zal ook een vaste kast ter beschikking krijgen voor de opslag van het eigen sportmateriaal.

De toegang tot de nieuwe vechtsportzaal loopt via de huidige hoofdingang van het sportcentrum en via de gang langs de turnhal. De nieuwe buitendeuren dienen enkel als nooduitgang.

 

Kostprijs en timing

De werken werden toegewezen aan THV VHK - De Tender uit Belsele voor het bedrag van 780.634,39 EUR, excl btw. De werken gingen van start op 11 september 2018. De uitvoeringstermijn is 180 werkdagen. Zonder weerverlet betekent dit dat de vechtsportzaal in gebruik kan genomen worden tegen eind juni 2019.

 

Investeringssubsidie Vlaanderen

Voor dit bouwproject ontvangt de stad van de Vlaamse regering een eenmalige investeringssubsidie bovenlokale sportinfrastructuur van 160.123 EUR.

 

Vechtsport in Sint-Niklaas

De Sint-Niklase vechtsportverenigingen zijn al geruime tijd vragende partij voor een degelijke infrastructuur om hun werking te kunnen ontplooien. Met de bouw van de nieuwe zaal komt het stadsbestuur daaraan tegemoet. De vechtsport is een belangrijke pijler binnen het Sint-Niklase sportlandschap.

In Sint-Niklaas zijn een 20-tal clubs uit de sector van de Oosterse krijgskunsten actief. Bekende disciplines zoals judo, jiujitsu en karate, maar ook aikido, taekwondo, tai-boks, kungfu en nog andere. In totaal tellen deze clubs ruim 1.000 leden, waaronder bijna 600 jongeren. Sporthal De Witte Molen is het drukst bezette centrum. Zij vangt wekelijks meer dan de helft van alle Sint-Niklase vechtsportliefhebbers op. De Sint-Niklase Judoclub is de oudste club uit deze sector.

bestuurcultuurdocumentenfietsgeldgezondheidszorglerenmobiliteitnatuuropvangveiligheidwaarschuwingwerkenwerkenopafspraakwonen