Eerste Wereldoorlog in 3D

Frontleven Wereldoorlog I in 3D

SteM Sint-Niklaas en Erfgoedcel Waasland brengen met ‘Frontleven Wereldoorlog I in 3D’ een uniek project. 150 stereoscopische foto’s uit de periode 1916-1919 zijn voor het eerst op groot scherm te zien in 3D. De tentoonstelling loopt van 28 oktober 2018 tot 3 februari 2019 in SteM Zwijgershoek.
Social media sharing

3D-projectie

De naam van pater-scheutist Gustaaf Drossens (1892-1962) loopt als een rode draad doorheen de viering van de Wapenstilstand in het Land van Waas. De reden is dat deze man zijn opdracht als brancardier en ziekenverpleger combineerde met een grote passie voor fotografie. Zo heeft hij zich opgeworpen als een van de weinige Wase documentalisten van deze gruwelijke periode uit onze geschiedenis. 375 stereoscopische foto’s uit de periode 1916-1919, genomen aan het Belgische front in de Westhoek, werden professioneel gedigitaliseerd. Een selectie daarvan wordt in een speciaal daarvoor gecreëerde cinemazaal op een groot projectiescherm voor de allereerste keer aan het grote publiek getoond. De projectie duurt 16 minuten; er zijn 3D-brillen ter beschikking. De spectaculaire beelden illustreren op pakkende wijze het frontleven tijdens de Eerste Wereldoorlog. 

Stereoscopische foto’s: thema’s

de onderwaterzetting van de IJzervlakte

opbouw en indeling van het loopgravenstelsel

wapentuig

het dagelijkse leven op en achter de frontlijn

menselijke ontberingen

vernietiging van het landschap, de infrastructuur, dorpen en steden

fronttoerisme

de briefwisseling van Gustaaf Drossens

 Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=YYDHhwREa1g

Productie: www.av-image.be, Sint-Niklaas.

Collectie 375 stereoscopische foto’s Gustaaf Drossens: Bibliotheca Wasiana, Sint-Niklaas.

Fototentoonstelling en vier persoonlijke verhalen

De 3D-projectie wordt aangevuld met een tentoonstelling van zorgvuldig geselecteerde fotovergrotingen van originele kleinbeeldformaten en stereoscopische foto’s. Een viertal meeslepende getuigenissen van Waaslanders aan het front maken het verhaal compleet. Hilaire Verschelden (Sint-Niklaas), Frans Struyf (Beveren), Leo De Nayer (Temse) en Petrus Van Acker (Sint-Niklaas) brengen hun beklijvende oorlogsverhaal in audio.

Praktisch:

Frontleven Wereldoorlog I in 3D

3D-projectie van stereoscopische foto's van pater-scheutist en brancardier Gustaaf Drossens

(1892-1962)

28 oktober 2018 > 3 februari 2019

SteM, Zwijgershoek 14, 9100 Sint-Niklaas

dinsdag-zaterdag 14 tot 17 uur

zondag 11 tot 17 uur

Toegang:

5 EUR / 2,50 EUR met korting

Gratis: kinderen tot en met 12 jaar, houders museumkaart, lerarenkaart.

Voor iedereen gratis toegang tot alle stedelijke musea op zondagen tussen 11 en 13 uur.

Gebruik deze unieke kans om op zondagvoormiddag wat cultuur op te snuiven.

Kijkwijzer: niet geschikt voor kinderen jonger dan 12 jaar.

Contact:

03 778 34 50

stedelijkemusea@sint-niklaas.be

www.musea.sint-niklaas.be

facebook.com/SteMMuseaSintNiklaas

Meer dan 50 culturele en toeristische projecten houden in Sint-Niklaas de herinnering aan de Groote Oorlog levend.

Programma: https://www.sint-niklaas.be/actueel/herdenking-woi-100-jaar-wapenstilstand

Over de Stedelijke Musea Sint-Niklaas

Sint-Niklaas oefent als hoofdstad van het Waasland een belangrijke regionale aantrekkingskracht uit. De stad is met zijn vele scholen het onderwijscentrum van de regio. Daarnaast is Sint-Niklaas een commerciële aantrekkingspool door het Waasland Shoppingcenter en het winkelhart van de binnenstad. Ook op vlak van evenementen en cultuurbeleving bruist de stad van vitaliteit en lokt door het kwalitatief hoogstaande en gevarieerde aanbod heel wat culturele meerwaardezoekers, van binnen en buiten de regio. De Stedelijke Musea van Sint-Niklaas nemen als toonaangevende erfgoedinstelling voluit hun culturele verantwoordelijkheid op in de regio Waasland. De Stedelijke Musea van Sint-Niklaas, opgericht in 1911, spitsen zich vandaag toe op drie deelgebieden van het cultureel erfgoed: beeldende kunsten (schilderkunst en (klein)grafiek), cartografie en cultuurgeschiedenis. De musea worden door de Vlaamse Overheid erkend als collectiebeherende organisatie, beschikken over een kwaliteitslabel en worden ingedeeld als regionaal museum. Het SteM vertelt het historische verhaal van de stad Sint-NIklaas en de regio Land van Waas in 3 socio-economische en life style verhaallijnen. Het verhaal van de Groote Oorlog valt binnen dit kader. 

Over de Erfgoedcel Waasland

De Erfgoedcel Waasland wil iedereen warm maken voor het rijke verleden en het erfgoed van het Land van Waas. Daarnaast ondersteunt ze alle enthousiaste erfgoedprofessionals en –vrijwilligers die zich dagelijks ontfermen over het Wase erfgoed. Samen met hen gaat de erfgoedcel op zoek naar de ideale zorgverlening voor het erfgoed.

Info over dit persbericht:

Ward Bohé, conservator Stedelijke Musea Sint-niklaas: ward.bohe@sint-niklaas.be : 03 778 34 51

Laura Staut, coördinator Erfgoedcel Waasland: laura.staut@interwaas.be: 03 780 52 14

bestuurcultuurdocumentenfietsgeldgezondheidszorglerenmobiliteitnatuuropvangveiligheidwaarschuwingwerkenwerkenopafspraakwonen