Gildendag

Schutters verzamelen voor jaarlijkse Gildendag in Sint-Niklaas

De historische schuttersgilden uit het hele land verzamelen op zondag 30 september 2018 op de Grote Markt van Sint-Niklaas voor hun jaarlijkse Gildendag. In de voormiddag trekt een optocht met meer dan 1000 schutters in historisch kostuum door de stadskern. In de namiddag zijn er allerlei optredens van boogschutters, vendelaars, dansers en muzikanten. In het stadhuis kan je bovendien hun eeuwenoude breuken - ceremoniële zilveren halskettingen - gaan bewonderen.
Social media sharing

Programma

9.00 uur: ontvangst van de konings- en keizersparen in het stadhuis

10.30 uur: gildenmis in de Sint-Nicolaaskerk

11.40 uur: historische stoet

14.15 uur: opening tentoonstelling met unieke, zilveren breuken in het stadhuis

Namiddag: schietdemonstraties, vendelen, trommelen, gildedansen en andere optredens op de Grote Markt. Drankstandje. 

17.00 uur: gastoptreden door De Grote Kornemuze en Fanteyfare

18.00 uur: slotceremonie

De tentoonstelling 'In de ban van de breuk', die de geschiedenis van de Sint-Niklase schuttersverenigingen vertelt, is de hele dag te bezoeken.

De Gildendag is een organisatie van de Federatie van Vlaamse Historische Schuttersgilden m.m.v. het Stadsbestuur Sint-Niklaas, het dekenaat Sint-Niklaas, organist Jan Van Landeghem, zangkoor Sint-Gregoriusgild, harmonie De Toekomst, volkskunstgroep Boerke Naas, De Grote Kornemuze en muziekclub 't Ey. 

bestuurcultuurdocumentenfietsgeldgezondheidszorglerenmobiliteitnatuuropvangveiligheidwaarschuwingwerkenwerkenopafspraakwonen