Jens in de bib

Sint-Niklase jongeren engageren zich massaal voor jongerenprojecten wereldwijd

Op donderdag 18 oktober 2018 vond de 13de YOUCA Action Day, het vroegere Zuiddag, plaats. Meer dan 15.000 Vlaamse en Brusselse jongeren gingen die dag aan de slag voor een bedrijf, een organisatie, een overheid of een particulier. Het loon dat ze verdienen, 50 EUR, gaat naar een sterk jongerenproject in Ecuador van Plan International en twee jongerenprojecten in België. De jobs die zij uitoefenen? Van broodjes smeren tot sidekick van Vlaamse volksvertegenwoordigers: ze doen het vol overtuiging!
Social media sharing

Werken bij de stad: 200 sollicitanten

Ook de stad Sint-Niklaas bood 15 jobs aan voor leerlingen uit de scholen van Sint-Niklaas, 196 leerlingen dongen mee naar een job bij de stad. De kandidaten met de beste motivatie konden op 18 oktober onder meer aan de slag bij de burgemeester, enkele schepenen, het Huis van het kind, de bib en de dienst toerisme, enz.

 

Tegen seksuele intimidatie en geweld

“Dit jaar financiert YOUCA een jongerenproject in Ecuador en twee projecten in België”, vertelt Pauline De Bleecker (16). Zij is dit jaar jongerenambassadeur bij YOUCA en ging mee op inleefreis naar het project in Ecuador. “In Ecuador zijn seksuele intimidatie en geweld een groot probleem. Mede daardoor zijn er ook veel tienerzwangerschappen. Ongeveer 1 op de 6 meisjes wordt moeder tussen haar 15 en 19 jaar. Daarnaast is er weinig uitleg over seksuele en reproductieve rechten. Zij moeten dus vaak zelf op zoek naar informatie, maar vaak is die fout.”

 

“YOUCA en Plan International willen een duidelijke impact teweegbrengen op de vooruitzichten van jongeren en specifiek van meisjes in Nueva Prosperina, één van de meest kwetsbare wijken in Guayaquil, Ecuador. Daarom worden er jongerengroepen gevormd, met telkens 50 leden tussen 15 en 19 jaar oud. Deze jongeren zullen in groepssessies bijvoorbeeld meer seksuele voorlichting krijgen. Daarnaast krijgen jonge vrouwen de kans om mee te beslissen in hun gemeenschap en kunnen jongeren samenwerken aan een cultuur waar gendergerelateerd geweld geen plaats heeft”, aldus Pauline.

 

 

 

De YOUCA Action Day: feiten en Cijfers

12 Ecuadoraanse ambassadeurs verblijven op dit moment in het land. Van 5 tot en met 17 oktober bezochten zij deelnemende scholen om er hun verhaal te doen.

    De helft van de meer dan 15.000 geregistreerde leerlingen heeft deze Ecuadoraanse ambassadeurs ontmoet.

    Meer dan 7.500 werkgevers boden een job aan. Werkgevers zijn: bedrijven, organisaties, overheden, particulieren,…van de bakker om de hoek tot internationale bedrijven.

    #YOUCA18 leeft over heel Vlaanderen

 

Wie is YOUCA vzw?

YOUCA, YOUth for Change and Action, is een organisatie voor én door jongeren. Zij stimuleert hen om samen te werken aan een duurzame en rechtvaardige samenleving. Dat doet ze door hen bewust te maken over belangrijke maatschappelijke thema’s en door hen te ondersteunen in hun engagement. Daarnaast zorgt ze voor unieke ontmoetingen met impact op het culturele, zakelijke en publieke leven.

 

bestuurcultuurdocumentenfietsgeldgezondheidszorglerenmobiliteitnatuuropvangveiligheidwaarschuwingwerkenwerkenopafspraakwonen