Yannick Van de Velde

Yannick Van de Velde is de nieuwe cultureel ambassadeur van de stad Sint-Niklaas

Op zaterdag 5 januari 2019, tijdens het nieuwjaarsconcert van het symfonieorkest van de stedelijke academie voor muziek, woord en dans in de stadsschouwburg, werd pianist Yannick Van de Velde uitgeroepen tot de nieuwe cultureel ambassadeur van de stad Sint-Niklaas. Hij kreeg de oorkonde uit de handen van juryvoorzitter Caroline Pauwels, rector van de VUB.
Social media sharing

Yannick Van de Velde (1990) is een gepassioneerde, gevoelige, bescheiden, intelligente en talentvolle muzikant die deel uitmaakt van de Belgische muzikale top. Hij groeide op in Sint-Niklaas en raakte al zeer snel gefascineerd door de muziek. Hij volgde zijn eerste muzikale opleidingen in onze stedelijke academie en studeerde later aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen bij Levente Kende, het Koninklijk Conservatorium van Brussel bij Jan Michiels, en bij anderen, zoals Klaus Hellwig, Elisso Virsaladze en Jean-Claude Vanden Eynden. 

Yannick Van de Velde nam deel aan talrijke nationale en internationale wedstrijden. Hij kreeg de eerste prijs in de Dexia Wedstrijd, hij won de Prix de la Fondation Chopin, Artiste de l'année. Hij werd halve finalist van de Koningin Elisabethwedstrijd en kreeg daarbij de Prijs Walckiers-Carbonelle. Verder won hij ook de prijs Nany Phillepart. In 2014 won hij de Prix d'Argent, de Prix du Public en de prijs voor beste vertolking van het opgelegde werk in de Concours International Piano Campus in Parijs. 

In 2015 werd hij finalist van de prestigieuze Busoniwedstrijd in Bolzano (Italië), wat zijn Internationale carrière volop lanceerde. Datzelfde jaar creëerde hij het werk ‘Dreams’ voor piano en orkest van componist Jean-Frédéric Neuburger in Parijs. In 2016 behaalde hij de eerste prijs in de Virtuoso & Belcanto Piano Competition Lucca (Italië). 

Yannick Van de Velde trad op in de Verenigde Staten en in vele Europese landen. Hij werd uitgenodigd voor optredens tijdens het Harmos Festival in Porto (Portugal) en het Encuentro de Santander (Spanje).

Op lokaal niveau organiseerde hij in samenwerking met zijn partner en familie het succesvolle PianoFest Sint-Niklaas: een driedaags festival met heel wat activiteiten waarbij steeds de piano centraal staat en waar hij erin slaagde een buitengewoon groot aantal internationale topartiesten de revue te laten passeren. De tweede editie vindt op 15-16-17 maart 2019 in Sint-Niklaas plaats. Ook dan zullen master classes aan vele jonge Europese pianotalenten de mogelijkheid bieden les te krijgen van internationale grootmeesters. Momenteel is Yannick Van de Velde docent aan het conservatorium van Brussel.

De kersverse cultureel ambassadeur verbindt zich ertoe de stedelijke ambities rond democratie, diversiteit, duurzaamheid en dienstverlening mee te helpen realiseren. Hij wil ook bijdragen om de gemeenschapsvorming te versterken en de stadsfierheid uit te dragen.

 

 

 

bestuurcultuurdocumentenfietsgeldgezondheidszorglerenmobiliteitnatuuropvangveiligheidwaarschuwingwerkenwerkenopafspraakwonen