Portretrecht

Social media sharing

De stad in beeld

Om promotie te maken voor evenementen en voor allerlei stadscampagnes laat het stadsbestuur regelmatig nieuwe foto’s en filmbeelden maken. Daarbij respecteren we uiteraard de privacy-wetgeving. 

Zo vragen fotografen en filmmakers, die in opdracht van de stad werken, vooraf toestemming wanneer zij iemand expliciet in beeld brengen. Wanneer het gaat om een echt campagnebeeld, dat in alle stadsmedia zichtbaar is, werkt het stadsbestuur ook met ‘modellen’.

Voor kinderen, jonger dan 13 jaar, zijn het de ouders die toestemming moeten geven om een beeld te maken en te publiceren.

Overzichtsbeelden

Wanneer bepaalde personen toevallig op een foto of video staan, genomen op een publieke plaats (bv. een foto van een monument waar enkele personen toevallig mee op afgebeeld staan), dan moet je geen toestemming vragen voor het verdere gebruik van die foto of video.

Wanneer je afbeeldingen van een menigte neemt, heb je in principe ook geen toelating nodig (noch voor het nemen, noch voor het gebruik nadien), omdat ook hier de weergave van de persoon bijkomstig is.

Publieke personen

Publieke personen (bv. politici, sportvedetten, artiesten …) moeten in principe ook geen voorafgaande toestemming geven. Hier geldt immers het recht op informatie, als de afbeelding van een publiek persoon een informatief doeleinde heeft (dus geen commercieel gebruik) en het recht op eerbiediging van het privéleven niet schendt.

Melding

Kom je in de stadscommunicatie in beeld en wil je dat niet? 

Contact

Communicatie

Grote Markt
1
9100
Sint-Niklaas
bestuurcultuurdocumentenfietsgeldgezondheidszorglerenmobiliteitnatuuropvangveiligheidwaarschuwingwerkenwerkenopafspraakwonen