Project Hendrik: voorstelling en planning

Social media sharing
Logo van het Project Hendrik

Momenteel wordt een ontwerp voorbereid voor een nieuw gebouw voor de Bib en het Huis van het Kind. Wij willen dat dit een warme plek wordt, waar iedereen zich thuis voelt en waar er veel mogelijk is.

De woonkamer van de stad

De Bib en het Huis van het Kind ontwikkelen, elk op hun domein, een succesvolle werking.

De Bib is niet alleen een gebouw waar het publiek boeken en andere media kan ontlenen. Het is ook een plek van beleving en ontmoeting, van levenslang leren, van inspiratie en creatie, een cultureel baken en nog zoveel meer.

Ouders en kinderen staan er niet alleen voor in onze stad. Het Huis van het Kind heeft een breed aanbod aan informatie, advies en ondersteuning. Je kan er terecht met alle vragen over kleine en grote kinderen. Ook hier zijn ontmoeting en contact heel belangrijk.

Hendrik is een project met ambitie. Het is veel meer dan een nieuw dak boven het hoofd van deze twee succesrijke stedelijke instellingen. Door samen te gaan, kunnen de Bib en het Huis van het Kind elkaars werking nog versterken.

Er is ook een praktische overweging waarom beide instellingen bij elkaar intrekken. Na 50 jaar trouwe dienst is het bibliotheekgebouw, dat destijds heel modern was, uitgeleefd en verouderd en voldoet het niet aan de hedendaagse noden. Ook het Huis van het Kind is toe aan een nieuwe stek: het oude gebouw in de Kazernestraat barst uit zijn voegen.

Hendrik wil een laagdrempelige ontmoetingsplaats zijn voor alle Sint-Niklazenaren, een warme plek waar mensen graag verblijven, informatie delen en samenkomen.

Hendrik wordt een nieuwe inspirerende hotspot, zowel door wat er allemaal te beleven valt als door de aantrekkingskracht van het gebouw zelf. Het is een open huis met ruimte voor ontmoeting, beleving, ontspanning, cultuur, creativiteit, levenslang leren, welzijn, gezinsondersteuning, stilte en zoveel meer.

Waarom Hendrik?

Een project heeft een naam nodig. De keuze viel op Hendrik om verschillende redenen.

Met deze persoonsnaam kunnen we het project een menselijk karakter geven en verwijzen naar de warme plek die we willen bouwen. Er is de naam van het plein en van de historische figuur Hendrik Heyman, één van de architecten van de sociale zekerheid. In communicatie naar kinderen kan Hendrik een levend personage worden. Je kan er creatief mee aan de slag in teksten en acties, bijvoorbeeld kinderboeken met Hendrik, baby’s die Hendrik heten…

Wordt Hendrik dan ook de naam van het nieuwe gebouw? Die vraag staat nog open. Ook dit willen wij samen met de inwoners bekijken.

Schakel in de stadskernvernieuwing

De voorbereiding van de stadskernvernieuwing is volop aan de gang. De winkelwandellus is in uitvoering, de Grote Markt ook.

Ook de heraanleg van het Hendrik Heymanplein wordt in de verdere toekomst een belangrijke schakel, met een nieuwe thuis voor de Bib en het Huis van het Kind als het pronkstuk van een groen ontmoetingsplein.

Het nieuwe gebouw komt op de plaats van de supermarkt en de supermarkt verhuist naar de locatie waar de Bib nu staat. Op die locatie zijn ook kwaliteitsvolle woningen voorzien.

Het nieuwe gebouw komt op de plaats van de supermarkt en de supermarkt verhuist naar de locatie waar de Bib nu staat. Op die locatie zijn ook kwaliteitsvolle woningen voorzien.

Het participatietraject

Het stadsbestuur wil dat iedereen zich thuis kan voelen in het nieuwe gebouw. Daarom willen wij zoveel mogelijk mensen betrekken bij de voorbereiding en liep er in het najaar van 2021 een breed en intensief participatietraject, met een brede bevraging, overlegmomenten met doelgroepen en stadsgesprekken met burgers en partners.

Bestuursadministratie

Grote Markt
1
9100
Sint-Niklaas

Communicatie

Grote Markt
1
9100
Sint-Niklaas
bestuur cultuur documenten fiets geld gezondheidszorg leren mobiliteit natuur opvang veiligheid waarschuwing werken werkenopafspraak wonen