Regenboogbeleid in Sint-Niklaas

Iedereen moet mee in Sint-Niklaas, ongeacht seksuele oriëntatie, genderidentiteit en -expressie!

Op deze pagina kan je meer informatie vinden over het regenboogbeleid in de stad, activiteiten rond dit thema en doorverwijzingen naar andere organisaties waar je extra informatie kan vinden of vragen kan stellen als je ergens mee zit.

Kleur jij mee regenboog?

Op 17 mei is het zover: IDAHOT. Laten we samen onze solidariteit tonen op de Internationale Dag Tegen Holebifobie en Transfobie! Discriminatie omwille van seksuele geaardheid of genderidentiteit is helaas nog steeds een harde realiteit voor veel mensen. Als erkenning van deze discriminatie hijst men op verschillende plaatsen in de wereld en België in mei de regenboogvlag, ook in Sint-Niklaas doen we dat. Via de scholencampagne PAARS tonen de Sint-Niklase jongeren zich solidair. Laten we dus samen regenboog kleuren, zo verspreiden we een boodschap van liefde en inclusie! 
Maak jij de 🌈 regenboogkleuren mee zichtbaar in Sint-Niklaas op 17 mei?

Hier vind je een aantal voorbeelden:

  • Download de regenboogaffiche en hang ze zichtbaar op.
  • Download kleurplaten in LGBTQ+ thema en kleur ze in. Hang de ingekleurde tekeningen uit aan een raam.
  • Maak een grote regenboog krijttekening op de stoep.
  • Wil je zelf een regenboogvlag uithangen of een regenbutton dragen? Bestel via de website van çavaria.
  • Draag die dag iets paars of  doe iets aan in regenboogkleuren.
  • Maak een raamtekening in het thema.
  • Hang een vlaggenlijn of ballonnen op in regenboogkleuren.

 Deel je actie via sociale media: tag @stadsintniklaas en vermeld #IedereenMee

Regenboogvlaggen Grote Markt
Regenboogzebrapad en -kousen
Regenboog Kleurplaten aan raam
Regenboog stoepkrijt tekening
Regenboog op de stoep
Ballonnen

Het beleid rond genderidentiteit en -expressie en seksuele oriëntatie is het resultaat van een inspraaktraject met geïnteresseerde inwoners, dat daarna via klankbordgroepen verder werd verfijnd.

 

Hier vind je komende relevante activiteiten rond het LGBTQ+ thema. Organiseer je zelf iets of zie je iets dat hier nog niet bij staat? Laat het ons weten!

  • Op 19 mei organiseren LDC Den Aftrap en de Rainbow Ambassadors tijdens Festival Iedereen Mee een infosessie rond het LGBTQ+ beleid in de professionele seniorenzorg. Welkom om 14 uur in Den Aftrap, Gerdapark 14, Sint-Niklaas. Het is gratis maar inschrijven is verplicht via ldc.denaftrap@zpw.be of 0473 19 04 08.
  • Op donderdag 1 juni van 19.30 tot 22 uur organiseert Huis van de Mens tijdens het Festival Iedereen Mee de lezing: LGBTQ+ Wat is dat? De lezing wordt gegeven door KLIQ, het vorming- en trainingscentrum van çavaria dat werkt rond gender- en seksuele diversiteit. De kostprijs is 7 EUR. Inschrijven via sintniklaas@demens.nu of 03 777 20 87.
  • Op vrijdag 9 juni organiseert de stad Sint-Niklaas samen met Avansa een Durf te vragen in de Foyer over LGBTQ+! Je kan op voorhand je stoutste vragen doorgeven die je altijd al wou weten maar nooit durfde te vragen. Met een interessant panel en moderator Hind Eljadid. Gratis bij te wonen van 19.30 tot 22 uur. Vraag hier je vragen of reserveer alvast je plaatsje voor deze boeiende avond.

Op 17 mei hebben we jaarlijks aandacht voor de dag tegen homofobie en transfobie (IDAHOT). Op deze dag willen we meer zichtbaarheid creëren voor de LGBTQ+ gemeenschap en de boodschap geven dat wij tegen homofobie en transfobie zijn.

Op deze internationale dag hijsen we symbolisch de regenboogvlaggen aan de Grote Markt, aan het stadhuis en het welzijnshuis. Daarnaast ondersteunt het stadsbestuur verschillende initiatieven zoals de jaarlijkse PAARS scholencampagne in samenwerking met verschillende scholen in Sint-Niklaas en Wel Jong.

Wil je volgend jaar meewerken aan de IDAHOT campagne? Of ben je een school die volgend jaar graag mee doet aan de PAARS campagne? Neem contact op met dienst diversiteit door te mailen naar regiewelzijn@sint-niklaas.be of door te bellen naar 03 778 37 30.

 

Hieronder vind je een lijst van organisaties waar je terecht kan voor informatie of voor vragen.

Lumi

Lumi is er voor alle vragen over gender en seksuele voorkeur. Op de website van LUMI vind je veel informatie terug. Je kan ook terecht op het gratis nummer 0800 99 533 op maandag, woensdag en donderdag van 18.30u tot 21.30u. Je kan ook chatten via de website of contact opnemen via vragen@lumi.be

Çavaria

Çavaria is de Vlaamse belangenverdediger van LGBTI+-mensen en koepel van LGBTI+-organisaties. Ze zetten zich in voor het welzijn, gelijke rechten en kansen van holebi, transgender en intersekse personen.

Wel jong

Wel jong is een landelijke jeugdvereniging voor jongeren die in alle vrijheid en veiligheid hun genderidentiteit, - expressie en seksuele oriëntatie willen beleven. De jeugdwerkorganisatie organiseert zowel on- als offline ontmoetingen en zet in op informatie en sensibilisatie voor jongeren en hun begeleiders. Zij ondersteunen ook mee de PAARS campagne.

Transgender Infopunt

Dit infopunt is toegankelijk voor iedereen met vragen over het transgender thema. Je kan er terecht met zorgvragen en voor informatie of ondersteuning rond familiale problemen, werkgerelateerde aspecten, schoolcontext, discriminatie en nog meer. Op hun website kan je ook een hulpverlener of arts in de buurt vinden.

Casa Rosa

Casa Rosa is het Oost-Vlaams Regenbooghuis en is de koepelorganisatie van een 20-tal Oost-Vlaamse verenigingen voor holebi’s en transgender personen.

Casa Rosa zorgt voor een huis en een thuis voor holebi’s, transgender personen en hun omgeving door een ontmoetingsplaats, informatie en ondersteuning aan te bieden en activiteiten te organiseren. Casa Rosa richt zich op alle individuen en groepen die interesse hebben in en werken rond seksuele oriëntatie en genderidentiteit.

Kliq

Kennis van genderdiversiteit en seksuele orientatie is noodzakelijk om maatschappelijke veranderingen te bekomen. KLIQ biedt verschillende vormingen rond deze thema’s.

Merhaba

Merhaba is een sociale beweging die aandacht heeft voor LGTBQI+ personen met een migratieachtergrond. Via hun welzijnswerking bieden ze mensen een luisterend oor en helpen ze hen om inzicht te krijgen in hun kwetsuren, en deze te overstijgen.

Sensoa

Sensoa is het Vlaams expertisecentrum voor seksuele gezondheid. Sensoa is er voor iedereen in Vlaanderen en Brussel. Sensoa geeft informatie en advies over seksualiteit en relaties via hun webiste www.allesoverseks.be en ww.zanzu.be. Daarnaast bieden zij vormingen aan, doen ze onderzoek, ondersteunen ze beleidsmakers en veel meer.

Ga naar de website

bestuur cultuur documenten fiets geld gezondheidszorg leren mobiliteit natuur opvang veiligheid waarschuwing werken werkenopafspraak wonen