Mondmasker op de bus

Coronamaatregelen: belangrijke reisinformatie

Ga je op reis of keer je terug naar België? Hou rekening met het coronavirus. Er zijn een aantal afspraken en regels waaraan je je moet houden.
Social media sharing

Voor jouw vertrek

Wie op reis vertrekt, doet dit op eigen risico. Controleer voor jouw vertrek welke kleurcode jouw bestemming heeft.  Zo kom je niet voor verrassingen te staan. Ook tijdens het verblijf check je best de status van het land waar je verblijft (zie verplichtingen onder 'Tijdens je verblijf').

Kleurcodes

 • Groene zone: De overheid acht het veilig om af te reizen naar deze bestemming. Dit wil niet zeggen dat je naar deze landen kunt reizen. Zo zijn er landen die voorlopig geen Belgische toeristen toelaten. Ook al acht de overheid deze bestemmingen veilig, reizen blijft op eigen risico.
 • Oranje zone: Er is verhoogde waakzaamheid voor deze bestemming. Bij terugkeer wordt quarantaine aangeraden. 
 • Rode zone: Wie terugkeert van deze bestemming, moet zich verplicht laten testen en in quarantaine gaan. Er geldt ook een formeel reisverbod naar de rode zones. Dit geldt ook wanneer je bestemming tijdens je verblijf verandert naar kleurcode rood.

Voor vertrekkende reizigers is er een apart overzicht 'U vertrekt naar' op de website van Buitenlandse Zaken. Dit is het eerste overzicht met kleurcodes op de site.

De VRT-redactie schreef een overzichtelijk nieuwsbericht over de kleurcodes en afreisinformatie.

Tijdens jouw verblijf

Ben je op jouw bestemming? Controleer dan voor je terugreis de kleurcode van je verblijfplaats onder 'U keert terug uit'.

Wij raden alle inwoners aan om voor vertrek voor iedere reiziger een Public Health Passenger Locator formulier af te drukken en mee te nemen. Heb je geen printer? Dan kan je het formulier ook bekomen aan de infobalie in het stadhuis.

Meer info over de verplichtingen onder 'Bij jouw terugkeer naar België'.

Bij jouw terugkeer naar België

Landen binnen de Europese Unie, Schengenzone en het Verenigd Koninkrijk

Deze landen geven reisadvies via kleurcodes:

 • Schengenlanden: Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Italië, Letland, Liechtenstein, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, IJsland, Zweden en Zwitserland.
 • Overige EU-landen en VK: Ierland, Roemenië, Bulgarije, Kroatië, Cyprus en Verenigd Koninkrijk.

Dit zijn de verplichtingen en aanbevelingen voor de kleurcodes:

 • Rode zone: Als je terugkeert uit een rode zone, dan is het verplicht bij terugkeer een test te doen en in quarantaine te gaan. Je moet ook verplicht een Public Health Passenger Locator Formulier indienen (zie verderop).
 • Oranje zone: Bij terugkeer uit een oranje zone is verhoogde waakzaamheid vereist. De overheid raadt aan om bij terugkeer een test en quarantaine te doen.
 • Groene zone: Er zijn geen verplichtingen opgelegd aan de terugkeer uit een groene zone.

Voor terugkerende reizigers is er een apart overzicht 'U keert terug uit' op de website van Buitenlandse Zaken. Dit is het tweede overzicht met kleurcodes op de site.

  Verplicht indienen formulier

  Bij terugkeer uit een rode zone, moet je verplicht een Public Health Passenger Locator Formulier indienen.

   

  Landen buiten de Europese Unie, Schengenzone en het Verenigd Koninkrijk

  Verplichte test en quarantaine

  Bij terugkeer uit een land dat niet vermeld staat in de oplijsting onder 'Landen die met kleurcodes werken', moet je altijd verplicht een test en quarantaine doen.

  Verplicht indienen 'Passenger Locator' formulier

  Bij terugkeer uit een land dat niet vermeld staat in de oplijsting in de oplijsting onder 'Landen die met kleurcodes werken', moet je altijd verplicht een Public Health Passenger Locator Formulier indienen.

  bestuurcultuurdocumentenfietsgeldgezondheidszorglerenmobiliteitnatuuropvangveiligheidwaarschuwingwerkenwerkenopafspraakwonen