Proefproject verkeersvrije zone op Stationsplein, tussen Kleine Laan en Stationsstraat

Luchtbeeld van het Stationsplein, kant Kleine Laan en Stationsstraat

Het stadsbestuur zet een proefproject op om het Stationsplein veiliger en aangenamer te maken. Het gaat om de inrichting van een verkeersvrije zone tussen de Kleine Laan en de Stationsstraat.

Social media sharing

Het Stationsplein wordt vandaag vrij algemeen ervaren als een grote, stenige vlakte. De beleving op en langs het plein is ondermaats. De randen en het plein zelf worden gescheiden door een baan voor autoverkeer. Daardoor fungeert het Stationsplein feitelijk als een grote rotonde. De intense verkeerscirculatie rond het plein creëert verkeersveiligheidsproblemen, vooral voor voetgangers en fietsers. Bovendien zijn er regelmatig klachten van straatraces en van wagens die geluidsoverlast veroorzaken.

Het stadsbestuur heeft de intentie het Stationsplein daarom grondig aan te passen. Niet alleen om de verkeersveiligheid en de verkeersleefbaarheid te verhogen, maar ook om het plein aangenamer te maken, met meer groen en gezellige plekjes om te verblijven.

De eerste stap daartoe is een proefproject met de invoering van een verkeersvrije zone op het Stationsplein, tussen de Kleine Laan en de Stationsstraat. Om het Stationsplein bereikbaar te houden voor bestemmend verkeer, met name taxi’s, laden en lossen (inclusief afzetten en ophalen van reizigers) en hulpdiensten, wordt de rijrichting langs de kant van het station omgedraaid. De kortparkeerplaatsen voor de winkels verdwijnen, om ruimte te maken voor fietsers in beide rijrichtingen. Het proefproject gaat van start in de loop van april 2020 en is bedoeld om de gevolgen van de nieuwe verkeerssituatie goed te kunnen inschatten. Na de zomer volgt dan de evaluatie. 

In de eerste bijlage onderaan deze webpagina vind je een plan met de nieuwe verkeerssituatie met de autovrije zone.

Conflictvrij voor fietsers

Wanneer we de autovrije zone invoeren, passen ook de verkeerscirculatie op het Stationsplein aan. Fietsers en voetgangers kunnen zich grotendeels conflictvrij bewegen op het plein. Er zijn dus veel minder plaatsen waar het fiets- en voetgangersverkeer kruist met autoverkeer. Dat zie je op het plan in de tweede bijlage onderaan deze webpagina.

Het conflict tussen fietsers en autoverkeer op het snijpunt Stationsplein/Stationsstraat is ook weergegeven in een kort filmpje.

Op donderdag 30 januari 2020 lichtten we de plannen voor de verkeersvrije zone op het Stationsplein, tussen de Kleine Laan en de Stationsstraat, toe tijdens het handelaarsoverleg. De presentatie vind je in de bijlage onderaan deze webpagina.

Een vraag, opmerking of suggestie?

Heb je nog een vraag, opmerking of suggestie over de invoering van de autovrije zone? Laat het ons weten via dit formulier.

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Wij gebruiken je gegevens enkel voor de verwerking van je aanvraag of dossier. Meer info over hoe we omgaan met privacy vind je op onze privacypagina.
bestuur cultuur documenten fiets geld gezondheidszorg leren mobiliteit natuur opvang veiligheid waarschuwing werken werkenopafspraak wonen