Symposium "Ben ik te dik?" voor eerstelijnswerkers

Social media sharing
Ben ik te dik?

Meer dan 1/5 van de jongeren vertoont signalen van eetstoornissen.
Meer dan 1/3 voelt zich te dik, maar is dat meestal niet.
Een nieuw zorgtraject rond eetproblemen start begin 2024 en zet huisartsen en eerstelijnswerkers aan het stuur. Maar wat zeg je nu best in je praktijk als je problemen ziet in verband met uiterlijk, gewicht en eetgedrag bij kinderen en jongeren? 

Programma 2 maart 2024

Dit gratis symposium richt zich op huisartsen, psychologen, diëtisten, kinesitherapeuten, ergotherapeuten, vroedvrouwen, verpleegkundigen, welzijnswerkers, maatschappelijk werkers … 

In het eerste programmadeel nemen we eerstelijnswerkers mee in een nieuw stappenplan voor het inschatten van haperend eetgedrag (februari 2024)Hoe kan je invoegen en het gesprek aangaan zonder je patiënt te verliezen? Wat is normaal haperen en wanneer is er een probleem? Hoe kan je de ernst inschatten en een gepast zorgplan opstellen? Hoe kan je samenwerken met collega’s en context? Hoe kan je de fysische opvolging doen? 
Daarnaast gaan we dieper in op kinderen en jongeren met overgewicht/obesitas. Voor hen startte in december 2023 een nieuw zorgtraject. Zowel bij overgewicht als een eetstoornis is het essentieel om de gezonde leefstijl te herstellen.
In het eerste deel zorgen
An Vandeputte (directeur kenniscentrum Eetexpert) en Maura Sisk (huisarts) voor kapstokken en concrete praktijkondersteuning die direct aansluiten bij eerstelijnswerk. 

In het tweede deel gaan een huisarts,  diëtist, kinesitherapeut en (eerstelijns)psycholoog uit het Waasland met elkaar in gesprek. Je leert gezichten en samenwerkingspartners kennen en krijgt ook een voorstelling van nieuw aanbod in de eerstelijnsconventie. De eerstelijnswerkers vertellen hoe zij concreet werken rond preventie, vroegdetectie en gewichtsproblemen. We gaan ook kort in op terugbetaling bij bepaalde trajecten. 

Hierna is er een netwerkmoment met standenmarkt en lunch voorzien. Iedere deelnemer ontvangt een goodiebag gevuld met de tools die besproken werden.

WANNEER en WAAR?
zaterdag 2 maart 2024 in de voormiddag:
9 uur: onthaal met koffie en thee
9.30 – 11 uur: deel 1 zorgtrajecten rond eetproblemen en overgewicht voor eerstelijnswerkers
11.10 – 12.15 uur: deel 2 panelgesprek 'in de praktijk' met huisarts, diëtist, kinesitherapeut en (eerstelijns)psycholoog
12.15 – 13.15 uur: netwerkmoment met standenmarkt en lunch

Paterskerk, Truweelstraat 210, 9100 Sint-Niklaas (bereikbaar met fiets, trein en bus/ betalend parkeren aan het Stationsplein; gratis parkeren Carrefour Vijfstraten).

Doelgroep: huisartsen, psychologen, diëtisten, kinesitherapeuten, ergotherapeuten, vroedvrouwen, verpleegkundigen/artsen die met kinderen en jongeren werken, welzijnswerkers, maatschappelijk werkers uit het Waasland. MAXIMUM 110 deelnemers.

GRATIS. Inschrijven kan via het formulier onderaan deze pagina.
Inschrijven kan tot en met 19 februari 2024.

Dit symposium wordt georganiseerd in het kader van Groei Gezond door stad Sint-Niklaas en Eetexpert in samenwerking met de Eerstelijnszones Waasland en Huisartsenkoepel Waasland.

Groei Gezond is een project dat gezonde leefstijl bij alle kinderen en jongeren wil bevorderen. Groei Gezond wil het stigma dat op gewicht rust omzetten in een focus op gezondheid en groeithema’s waar jongeren mee worstelen normaliseren en hen hierbij ondersteunen. Meer info vind je op www.sint-niklaas.be/groeigezond 

Is generated
Symposium Ben ik te dik?
Symposium Ben ik te dik?
Symposium Ben ik te dik?
Symposium Ben ik te dik?
Symposium Ben ik te dik?
Symposium Ben ik te dik?
Symposium Ben ik te dik?
Symposium Ben ik te dik?
Symposium Ben ik te dik?
Symposium Ben ik te dik?
Symposium Ben ik te dik?
Symposium Ben ik te dik?
Symposium Ben ik te dik?
Symposium Ben ik te dik?
Symposium Ben ik te dik?
Symposium Ben ik te dik?
bestuur cultuur documenten fiets geld gezondheidszorg leren mobiliteit natuur opvang veiligheid waarschuwing werken werkenopafspraak wonen