VK Tegelwippen

Sint-Niklaas wipt tegels tijdens het VK Tegelwippen

Sint-Niklaas neemt deel aan het Vlaams Kampioenschap Tegelwippen. Hierbij gaan we de strijd aan tegen Dendermonde en Aalst in een heuse stedenclash 'Dender en Waas'. De opzet: om ter meest verharding verwijderen en omzetten naar groen. Samen kunnen we de titel van Vlaams Kampioen Tegelwippen in de wacht slepen. Help jij mee?
Social media sharing
Tegelwippen? Wat is dat precies? 

De spelregels zijn simpel: je vervangt een of meerdere tegels in je voor-, achter- of geveltuin door beplanting. Dat kunnen bloemen, gras of bomen zijn. Meer bloemen, bomen en geveltuinen maken Vlaanderen meer klimaatbestendig, aantrekkelijker voor dieren en nuttige insecten, koeler op warme dagen en ook veel mooier! Vergeet je tegels zeker niet in de teller in te geven. 

Geef je gewipte tegels in! 

Elke inwoner, school of vereniging kan meedoen aan het Vlaams Kampioenschap Tegelwippen door tegels uit te breken in de voor-, achter- of geveltuin en te vervangen door groen. Wist je dat het ontharden van je voortuin sinds 1 januari 2023 zonder vergunning kan?

Heb je tegels gewipt en vervangen door groen? Geef ze dan in via het formulier hieronder en dan tellen ze mee in de tegelteller van Sint-Niklaas! Om het aantal gewipte tegels te bepalen, ga je uit van het formaat 30 x 30 cm. Grotere of kleinere tegels reken je dus om naar dat formaat. Er gaan 11 tegels in één vierkante meter. Neem zeker ook een voor- en na foto! Je kan deelnemen tot en met 31 oktober. 

Houtbriel
Zij geven alvast het goede voorbeeld

Drie grotendeels verharde plekken in het stadcentrum veranderen straks alvast in ontharde en klimaatbestendige plaatsen: de Houtbriel, school Forum Da Vinci en turnkring Kracht en Geduld. Ook bij Omgeving Vlaanderen werd een projectsubsidie binnengehaald waarmee binnenkort gestart wordt met een project om bewoners uit de Prinses Josephine Charlottelaan aan te sporen hun voortuinen zo veel mogelijk te ontharden en vergroenen. 

De stad biedt ook al een aantal jaar steun aan scholen om meer groene ruimte te creëren. Dit jaar kunnen ook woonzorgcentra en kinderdagverblijven in Sint-Niklaas rekenen op de steun van de stad voor ontharding- en vergroeningsprojecten. Negen organisaties zijn geselecteerd en kunnen aan de slag om meer aantrekkelijke, groene ruimte te creëren: vzw Het open Poortje, groepsopvang initiatieven Hermelijn, Pieternel, Snoezelsnor en Cvesp 't Vlindertje en (woon)zorgcentra Het Hof, Ennea, Raakzaam vzw en Fiola vzw. 

Stedenclash Dender vs Waas

Aalst, Dendermonde en Sint-Niklaas dagen elkaar uit om het grootste aantal tegels uit te breken in de 'Stedenclash Dender vs Waas'. Het Ros Beiaard, het Ros Balatum en het paard van sinterklaas verlangen elk naar een groene weide in plaats van een verharde stal. Welke stad zal tegen eind oktober het meeste groen voorzien? 

Ook jij kan ons helpen om deze clash te winnen door tegels te wippen en ze in te geven op vk-tegelwippen.be

Team duurzaamheid

Grote Markt
1
9100
Sint-Niklaas
SN wipt mee
bestuur cultuur documenten fiets geld gezondheidszorg leren mobiliteit natuur opvang veiligheid waarschuwing werken werkenopafspraak wonen