Veelgestelde vragen over het vaccin

Waarom moet ik mij laten vaccineren?

Vaccinatie is onze belangrijkste troef om de COVID-19-pandemie te bestrijden. Vaccinatie kan voorkomen dat je ernstig ziek wordt en kan levens redden.

Doe het voor jezelf

COVID-19 kan een slopende ziekte zijn en het valt niet te voorspellen hoe ziek je ervan wordt. Je kan een milde versie doormaken, met symptomen die doen denken aan griep. Sommige mensen worden helaas ernstig ziek en hebben intensieve zorg nodig. Dagelijks overlijden er ook mensen. Vaccins zijn de veiligste, succesvolste en goedkoopste manier om de ziekte te voorkomen. De coronavaccins zijn erg doeltreffend. De kans dat je na vaccinatie nog COVID-19 oploopt, is heel erg klein.

Doe het voor elkaar

Een vaccin beschermt jezelf. Maar als voldoende mensen gevaccineerd zijn, dan verhoogt de groepsimmuniteit en is heel de gemeenschap beschermd. Als je je laat vaccineren, bescherm je zwakke en zieke mensen. Als minder mensen ernstig ziek worden, help je ook om de druk weg te nemen bij de zorgverleners, die al maandenlang in moeilijke omstandigheden moeten werken en die toch altijd voor je klaar staan.

Hoe werkt het coronavaccin?

Vaccins trainen ons immuunsysteem met een ongevaarlijke versie van het virus. Als het virus ons dan echt aanvalt, herkent ons lichaam het en zijn we klaar om ons te verdedigen. Er zijn verschillende coronavaccins, die elk op een andere manier gemaakt worden, maar wel hetzelfde doel hebben: voorkomen dat we ziek worden.

Hoe komt het dat het vaccin er zo snel was?

Omdat er consequent voorrang werd gegeven aan het ontwikkelen en produceren van het coronavaccin. De vaccinwereld is de voorbije maanden met niets anders bezig geweest. Zo kunnen vaccins sneller gemaakt worden, zonder de kwaliteit van het onderzoek of de veiligheid in het gedrang te brengen. Alle goedgekeurde vaccins zijn veilig.

Ik kreeg al corona. Moet ik mij nog laten vaccineren?

Ook als je het coronavirus al gehad hebt, laat je je best vaccineren. De bescherming/resistentie tegen corona nadat je ziek werd, duurt namelijk minder lang dan die na vaccinatie. Met andere woorden: een vaccin biedt een betere bescherming dan de antistoffen die je lichaam maakt als je al corona kreeg.

Kan ik nog besmet raken als ik het vaccin gekregen heb?

De kans is klein, maar het kan gebeuren dat je zelfs na vaccinatie toch nog besmet raakt en positief getest wordt. Het kan immers tot twee weken duren vooraleer je lichaam antistoffen ontwikkelt, die je beschermen tegen het virus. Intussen ben je niet immuun. Verder zijn de vaccins heel effectief, maar geen enkel biedt de volle 100% bescherming. Tenslotte is het ook mogelijk dat je al besmet bent, op het moment dat je ingeënt wordt. Daarom is het heel belangrijk dat je ook na de vaccinatie de veiligheidsmaatregelen blijft volgen, tot zolang de overheid die oplegt.

Is de vaccinatie verplicht?

Neen. In België is alleen vaccinatie tegen polio verplicht. Dat heeft er toe geleid dat deze ziekte in ons land niet meer voorkomt. Alle andere vaccinaties zijn sterk aanbevolen. Dat is voor COVID-19 niet anders.

Is de vaccinatie gratis?

Ja, de vaccinatie tegen COVID-19 is gratis voor elke burger.

Is het vaccin veilig?

De veiligheid van het vaccin werd uitgebreid onderzocht en heeft een zeer goed veiligheidsprofiel. Voor het coronavaccin werden meer vrijwilligers getest dan in de meeste andere vaccinstudies. De meest voorkomende klacht na COVID-19-vaccinatie is pijn op de plaats van injectie. Algemene klachten zijn hoofdpijn, koorts en spierpijn. Die klachten duren één tot twee dagen en zijn gemakkelijk te verhelpen met een koortswerend middel of een pijnstiller.

Zal iedereen gevaccineerd kunnen worden?

Er zullen voldoende vaccins zijn om iedereen te vaccineren. Ons land heeft genoeg vaccins aangekocht.

Wanneer ben ik aan de beurt?

Iedereen komt aan de beurt volgens een vaccinatieschema dat de overheid heeft uitgewerkt. De bewoners en het personeel van de woonzorgcentra krijgen voorrang, gevolgd door het zorgpersoneel, oude en kwetsbare mensen en de essentiële beroepen. Daarna is het dan de beurt aan de algemene bevolking (18+). Je krijgt - in elk geval - tijdig een persoonlijke uitnodiging om je te laten vaccineren. De komende weken en maanden houden we je systematisch verder op de hoogte.

Als ik mij laat vaccineren, ben ik dan voor altijd beschermd?

Dat is nog niet bekend. De opvolgstudies zullen ons hier snel meer duidelijkheid over geven. Misschien is een herhalingsvaccin nodig.

Kan ik kiezen welk vaccin ik krijg?

Neen. Alle vaccins tegen COVID-19 die in ons land gebruikt worden, zijn goedgekeurd door het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA). Ze mogen als veilig en voldoende werkzaam beschouwd worden om in te zetten in een breed vaccinatieprogramma. Op basis van de kenmerken van elk vaccin en de wetenschappelijke informatie bepaalt de overheid welk vaccin het meest aangewezen is voor wie. 

Hoeveel dosissen moet ik krijgen van het vaccin?

Van de meeste vaccins zijn er twee dosissen nodig, met een tussenperiode van enkele weken.

Worden kinderen gevaccineerd?

Vaccinonderzoeken zijn nog maar net begonnen bij kinderen en daarom zijn er zeer beperkte gegevens over het kunnen aanmaken van antistoffen in deze groep. Om deze reden wordt vaccinatie momenteel niet aanbevolen voor kinderen.

Ik ben zwanger of heb een kinderwens. Mag ik mij laten vaccineren?

Volgens de Hoge Gezondheidsraad is het veilig voor zwangere vrouwen om zich te laten vaccineren zowel met het vaccin van Pfizer, Moderna als dat van AstraZeneca. Het gaat immers telkens om niet-levende vaccins. 

Vaccinatie als je zwanger bent, is vooral aangewezen als je  

  • een hoger risico loopt om besmet te worden met het coronavirus, bijvoorbeeld als je in de zorgsector werkt;  
  • een hoger risico loopt op een ernstige vorm van COVID-19 wegens bepaalde onderliggende aandoeningen.  

Als je na de eerste vaccinatie zwanger raakt, zal de tweede dosis worden toegediend afhankelijk van jouw specifieke situatie na 3, 4 of 12 weken (afhankelijk van het vaccin) of na de bevalling.

Ga naar het advies van de Hoge Gezondheidsraad

Ik ben gezond. Heb ik dan wel een vaccin nodig?

Om groepsimmuniteit te krijgen moeten zoveel mogelijk mensen zich laten vaccineren. Groepsimmuniteit betekent dat een voldoende grote groep mensen weerstand opbouwt tegen het virus. Zo krijgt het virus het veel lastiger om zich verder te verspreiden. Iedereen kan besmet raken met het coronavirus en kan het doorgeven aan kwetsbare mensen, ook zonder zelf symptomen te hebben. Ook gezonde, sportieve mensen kunnen op intensieve zorg belanden.

bestuur cultuur documenten fiets geld gezondheidszorg leren mobiliteit natuur opvang veiligheid waarschuwing werken werkenopafspraak wonen