Verkoelplekken

Social media sharing

Coole parken, bossen en tuinen

In parken, bossen en (speel)tuinen zorgen bomen en planten voor natuurlijke koelte en schaduw en dat merk je meteen aan de frissere temperaturen. Als je kinderen hebt, zijn Puitvoetbos, het parkbos in Nieuwkerken en speelbos Mierennest in Belsele een aanrader. In het Romain De Vidtspark en park 'Hof van Belsele'  is het aangenaam verpozen aan de oever van de prachtige vijver onder de bomen. En in Begraafpark Tereken, de tuin van PZ Sint-Lucia en het Mercatorparkje geniet je vooral van rust en stilte.

Puitvoetbos

Het stadsbos Puitvoet is een begrip bij heel wat jeugdverenigingen in onze stad. Het stadsbos is een mengelmoes van bossen en landbouw, doorsneden door trage wegen en aftakkende olifantenpaden. Ondanks de bescheiden omvang vind je er erg veel variatie aan planten en dieren. Kersverse ouders plantten er de geboortebossen aan.

Speelbos Mierennest

Een speelbos nabij wijk Mierennest en op wandelafstand van sportcentrum De Klavers. In het speelbos kan je klauteren en is er volop materiaal om kampen te bouwen. Aan de andere zijde van het bos vind je grote speelheuvels en een waterplas.

 • Mierennest, 9111 Belsele
 • Gratis

Parkbos Nieuwkerken

Het Parkbos Nieuwkerken is een nieuw stukje natuur in Nieuwkerken-Waas tussen Wallenhofwijk, Nieuwkerkenstraat en Pastorijstraat. De twee beboste delen zijn toegankelijk om in te ravotten en er staan ook speeltoestellen.

 • Wallenhof, 9100 Nieuwkerken-Waas
 • Gratis

 

speeltuinen

Ook in sommige speeltuinen kunnen kinderen, ouders en grootouders op Warme Dagen koel spelen. Belangrijk is wel dat kinderen tijdens een hittegolf ook voldoende rust inlassen. Zeker op de warmste momenten van de dag, tussen 12 en 16 uur.

Enkele koele aanraders zijn de speelplekken Edmond Meertplein, Kleibeekkapel, Destelwijk en Sint-Jansplein.

Gratis

Meer info op de speelkaart

Romain de Vidtspark

Dit is een groene oase van 5,4 ha in de stad, waar het aangenaam toeven is in de zomer. Met vele schaduwrijke plekjes, een waterpartij met fontein, een fantastische speeltuin aan het stadsparkbosje en grasland om te relaxen en ruimte om te spelen. Er is bovendien een kasteel met slotgracht. Wie dorst heeft of van een toilet wil gebruik maken, kan terecht aan de drinkfontein en de openbare toiletten aan de parkingang in de Walburgstraat.

Begraafpark Tereken

Deze voormalige begraafplaats werd omgevormd naar een begraafpark en is een groen pareltje midden in de stad. Niet alleen nabestaanden, maar ook buurtbewoners en andere stedelingen op zoek naar rust kunnen er terecht. Er zijn bijenkorven, houtstapelmuurtjes, vergraste grindpaden, stroken met bloemen, dreven met bomen … Die oude bomen zorgen voor veel schaduw en verkoeling.

 • Knaptandstraat 1, Sint-Niklaas
 • Gratis
 • Meer info bij Natuur & Bos

Tuin van PZ Sint-Lucia

Midden in de stad brengt de 8 ha grote tuin van psychiatrisch ziekenhuis Sint-Lucia rust, groen en verkoeling. Op de bankjes onder de bomen is het heerlijk toeven. De tuin is toegankelijk via de poort in de Lamstraat en de ingang in de Ankerstraat.

Ankerstraat 91, 9100 Sint-Niklaas

Gratis. Toegankelijk van 6 tot 22 uur.

Mercatorpark

De tuin van het in ere gerestaureerde Huis Janssens is nu een park dat toegankelijk is voor iedereen. De oude bomen die er staan zorgen voor schaduw en verkoeling. Een klein maar gezellig parkje, ideaal voor een picknick met je kinderen of om over de middag je boterhammen te komen opeten.

Zamanstraat 49, 9100 Sint-Niklaas

Gratis. Wordt ’s avonds afgesloten.

Meer info op ontdek Sint-Niklaas

Natuurgebieden in Sinaai, Puivelde en Belsele

Tussen de dorpskernen van Sinaai, Puivelde en Belsele liggen de uitgestrekte naaldbossen van de Boskapel en den Bezenkoek. Het uitgebreide netwerk van trage wegen dat de bossen doorsnijdt, is een echte aanrader. De puurste natuur vind je terug in Sinaai. Nabij de grens met Stekene strekken de natuurreservaten Fondatie van Boudelo en De Heirnisse zich uit over zo’n 160 hectare bos, poelen en ruigtes. Hier is variatie troef. De Fondatie is een paradijs voor wandelaars. Het is een zeldzaam stiltegebied, waar de natuur overheerst en je volledig tot rust komt.

Plons in het water

Een frisse duik in het water zorgt altijd voor verkoeling. In recreatiepark De Ster is het heerlijk afkoelen in de zwemvijver. Ook in Sinbad kan je koele baantjes trekken. 

Provinciaal domein De Ster

Provinciaal domein De Ster is een prachtig, groen domein van 100 hectare groot met een grote watersportvijver, een speeltuin en een kinderboerderij. Voor de sportievelingen is er de fit-o-meter, d’Aquarena een looppad, een voetbalveld, een atletiekpiste en verschillende outdoor fitnesstoestellen. Je kan er ook aan minigolf doen en een van de tennisterreinen huren. Het domein heeft ook een sporthal, een petanquezaal en een hengelvijver.

Sinbad

Sinbad is het stedelijk zwembad van Sint-Niklaas. Het is een van de favoriete verzamelplaatsen van de Sint-Niklazenaren. Het zwembad heeft een 25 meter-wedstrijdbad, een instructiebad en een aangepast peuterbadje.

Afkoelen binnen

In heel wat winkels en horecazaken is er airco. Wie budgetvriendelijk en koel iets wil eten, drinken of gewoon verpozen kan ook in 1 van de 4 gezellige dienstencentra van Zorgpunt Waasland terecht. 

Dienstencentra 't Lammeken, Den Aftrap, De Schutterij en Den Dissel

In de lokale dienstencentra zijn buurtbewoners sowieso altijd welkom. Op warme dagen kunnen mensen wiens woning niet hittebestendig is, er ook terecht in de koele cafetaria. Er is gratis kraanwater voor bezoekers. Ander eten en drinken aan democratische prijzen. 

 • ’t Lammeken, Lamstraat 23, Sint-Niklaas is open van maandag t.e.m. vrijdag, telkens van 10.30 tot 17.30uur.

 • Den Aftrap, Gerdapark 14, Sint-Niklaas is open van maandag t.e.m. vrijdag, telkens van 10.30 tot 17.30uur.

 • De Schutterij, Vleeshouwersstraat 8B, Sinaai is open van maandag t.e.m. vrijdag, telkens van 10.30 tot 17.30uur. 

 • Den Dissel, Turkyen 4/0003, Nieuwkerken is open van maandag t.e.m. vrijdag, telkens van 10.30 tot 17.30uur.

Meer info over de dienstencentra op de site van Zorgpunt Waasland

Begraafpark Tereken
Begraafpark Tereken
Parkbos Nieuwkerken
Puitvoetbos
de Ster
de Ster
Romain De Vidtspark
Romain De Vidtspark
Romain De Vidtspark
Speelbos Mierennest
Speelbos Mierennest
bestuur cultuur documenten fiets geld gezondheidszorg leren mobiliteit natuur opvang veiligheid waarschuwing werken werkenopafspraak wonen